‘iPhone detecteert noodgevallen en slaat automatisch alarm’

Apple heeft een patent gekregen op een systeem voor de iPhone dat noodgevallen detecteert en automatisch alarm kan slaan.

Emergency Apple heeft een systeem voor de iPhone bedacht dat noodgevallen detecteert en automatisch alarm kan slaan als dat nodig is. Dat blijkt uit een nieuw patent dat op donderdag werd gepubliceerd. In het patent worden verschillende scenario’s van noodgevallen en alarmeringsmethoden beschreven.

Een voorbeeld van zo’n noodgeval is een fysieke aanval zoals een roofoverval. Andere noodgevallen die genoemd worden zijn auto-ongevallen en medische problemen. Het systeem kan bij dergelijke noodgevallen automatisch hulpdiensten of familieleden bellen. Een andere mogelijkheid is het uitlezen van de locatie en op basis daarvan de dichtstbijzijnde contactpersoon uit je adresboek benaderen.

Het patent beschrijft verschillende manieren om een aanval of noodgeval te triggeren. Dit zou automatisch kunnen door gebruik te maken van de accelerometer en de microfoon in je iPhone. Zo kan het apparaat onverwachte bewegingen of harde geluiden detecteren. Ook wordt een soort dodemansknop beschreven, die op verschillende manieren werkt. Enerzijds kan de gebruiker een fysieke knop of combinatie van knoppen indrukken. Zodra die wordt ingedrukt weet het systeem dat er iets mis is en slaat alarm. Anderzijds wordt een methode beschreven waarin de gebruiker bijvoorbeeld eens per halfuur op het scherm moet tikken of een knop moet indrukken. Dit is bijvoorbeeld zinvol bij onverwachte situaties door medische aandoeningen.

Om te voorkomen dat de hulpdiensten te pas en te onpas worden gealarmeerd, kom je wel eerst in een waarschuwingsmodus die aftelt naar een hoorbaar alarmsignaal. Met onder meer een code zou het alarmsignaal weer gedeactiveerd kunnen worden. Naast een hoorbaar signaal kan er ook een stil alarm worden gegeven, vergelijkbaar met de manier waarop inbraaksystemen werken. De locatie (GPS-coördinaten) en een waarschuwingsbericht kunnen automatisch naar hulpdiensten worden gestuurd. Ook kan het systeem automatisch het volume van de iPhone opschroeven.

Apple heeft het patent al in 2012 ingediend. Robert D. Butler wordt beschreven als de bedenker ervan.

Openingsfoto: Joan Shaffer (Flickr Creative Commons)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 maart 2014, 17:33
Categorie Apple
Onderwerpen diefstal, noodsituaties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.