iTV zwart gebogen 2

Steve Jobs in 2010: ‘Er komt geen iTV, tv-industrie is verschrikkelijk’

Steve Jobs had in 2010 nog geen interesse in een Apple-televisie. Een jaar later zou hij van gedachten veranderen.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

iTV zwart gebogen 2Geruchten over een televisie van Apple komen al jarenlang voorbij, maar Steve Jobs had in 2010 helemaal geen interesse in de televisiemarkt. Jobs vond de tv-industrie verschrikkelijk omdat grote bedrijven niet wilden meewerken en de marges slecht waren. De uitspraak van Jobs is afkomstig uit het nog niet uitgebrachte boek Haunted Empire: Apple After Steve Jobs, waar TUAW een aantal passages uit heeft gedeeld.

Jobs had het in 2010 over de Apple TV tijdens een speciaal Top 100-evenement, waarbij de honderd beste Apple-medewerkers samenkwamen om alvast te praten over nog niet uitgebrachte producten. Tijdens een vragenronde ging het over een televisie van Apple, waarbij Jobs al snel zei hier geen interesse te hebben:

De televisiemarkt is verschrikkelijk. Ze weigeren mee te werken en de marges zijn slecht.

Vervolgens zei Jobs alleen wel dat hij de woonkamer wil veroveren. Daar zagen we eerder ook al hints naar: Apple zou geïnteresseerd zijn in huisautomatisering.

Hoewel Jobs geen interesse had in een televisie, introduceerde Apple in september 2010 wel een nieuwe Apple TV – een los apparaat dat je aan je televisie aansluit. Deze werd door Apple meermaals bestempeld als een hobby. Uiteindelijk zou Jobs alsnog interesse krijgen in de televisiemarkt: een jaar later zei hij in zijn biografie alsnog plannen te hebben voor een geïntegreerde Apple-televisie.

iTV goud 3

Jobs stond er om bekend soms compleet van gedachten te veranderen. Zo beschrijft het boek van Kane ook hoe de voormalig Apple-CEO ooit een pen naar het hoofd van Eddy Cue gooide omdat hij tegen hem inging, maar dat hij zich uiteindelijk liet overtuigen. Cue en Jobs hadden sindsdien een hechte band. De nieuwe uitspraak wijst er alleen op hoe recent de televisieplannen van Steve Jobs waren. In 2010, een jaar voor zijn overlijden, zou hij nog geen serieuze ambities hebben.

We zien Apple sinds 2011 steeds meer stappen maken richting de televisiemarkt. De Apple TV werd vroeger een hobby genoemd door het bedrijf, maar inmiddels zegt Apple-CEO Tim Cook de Apple TV “zeer serieus te nemen”. Geruchten wijzen daarnaast op een nieuwe Apple TV met een App Store, waar Nederlandse televisiezenders ook in geïnteresseerd zijn. Apple is ondertussen ook in gesprek met grote, Amerikaanse televisiepartijen en afgelopen jaar werd er nog een tv-expert aangenomen voor “iets groots”.

Haunted Empire is geschreven door Yukari Iwatani Kane, een Amerikaanse journaliste die over Apple schreef voor The Wall Street Journal. Ze heeft daarom veel kennis over de activiteiten binnen Apple: The Wall Street Journal staat deels dankzij Kane bekend om de vaak kloppende geruchten omtrent Apple. Ze heeft daarom ook de bronnen om dit soort vertrouwelijke informatie voor haar boek te vergaren. Haunted Empire wordt vanaf 18 maart verkocht.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 maart 2014, 16:05
Categorie iDevices

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.