Siri: virtuele assistent geïntroduceerd voor de iPhone 4S

Siri is een virtuele assistent die in iOS 5 geïntroduceerd zal worden. Deze voert uitgesproken opdrachten voor je uit. Siri is alleen op de iPhone 4S te gebruiken.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Siri iPhone 4SApple heeft tijdens het Let’s Talk iPhone-evenement een nieuwe dienst geïntroduceerd: Siri’s Virtual Personal Assistant. Siri is een virtuele assistent die je opdrachten kunt geven door deze uit te spreken. Hierna ontleedt Siri wat je hebt gezegd en voert de gegeven opdracht uit. Op deze manier kun je je iPhone bijvoorbeeld vertellen hoe laat je wekker moet gaan of welk restaurant hij voor je moet boeken. Siri is alleen beschikbaar voor de iPhone 4S, vermoedelijk omdat deze dankzij de A5-processor wel over de benodigde rekenkracht beschikt.

Door je Home-knop ingedrukt te houden springt Siri naar voren op je scherm. Je kunt dan door in te spreken een vraag aan Siri stellen. Omdat de technologie die achter de virtuele assistent schuil gaat je zinnen kan ontleden, kun je deze met hetzelfde taalgebruik aanspreken waarmee je ook met je vrienden praat. Is de ontvangen opdracht begrepen, dan gaat Siri direct voor je aan het werk en toont hij je de geboekte resultaten. Helaas is Siri voorlopig alleen beschikbaar in het Engels, Frans en Duits. Andere talen worden in latere updates verwacht. Apple beschouwt Siri voorlopig ook nog als betadienst en zal alle feedback gebruiken om de herkenning verder te optimaliseren.

Opdrachten uitvoeren

Door Siri een gerichte opdracht te geven kan de virtuele assistent deze voor je uitvoeren. Vraag je Siri bijvoorbeeld om een restaurant bij jou in de buurt om 7 uur te boeken, dan zoekt hij automatisch de dichtstbijzijnde horecagelegenheden met vrije tafels voor je op. Vervolgens hoef je alleen nog maar op je eerste keuze te drukken en zal Siri je etentje reserveren.

Je kunt ook zelf commando’s aan je iPhone 4S geven: door je telefoon te vertellen hoe laat je een afspraak hebt met iemand, maakt hij er automatisch een agendapunt van. Hetzelfde geldt voor je wekker: vraag je telefoon om je om 7 uur ‘s ochtends wakker te maken en je alarm gaat op dat moment af. “Siri doet alleen de boodschappen niet voor je”, grapte Scott Forstall nog tijdens de presentatie.

Wolfram Alpha

Siri maakt gebruik van Wolfram Alpha, waardoor je ook algemenere vragen kunt stellen. Vraag je bijvoorbeeld hoe lang het nog duurt tot Eerste Kerstdag, dan krijg je te zien hoeveel dagen, weken en maanden dit nog zal duren. Wolfram Alpha is een webservice die al langer op dezelfde manier als Siri zinnen ontleedt om ze te begrijpen en te beantwoorden.

Dankzij de Wolfram Alpha-implementatie kan Siri ook simpele rekensommen voor je oplossen. Vraag je wat twee plus twee is, dan kun je er op rekenen dat je vier te horen krijgt. Maar bij moeilijkere vragen krijg je bijvoorbeeld uitgeschreven formules en grafieken in beeld. De beperking van Wolfram is wel dat deze afhankelijk is van een internetverbinding.

Dicteren

Door Siri te gebruiken tijdens het schrijven van bijvoorbeeld een SMS-bericht hoef je alleen nog maar je gewenste bericht uit te spreken. Het lijkt er op dat dit mogelijk zal zijn bij ieder invulscherm op de iPhone: er bevindt zich op het standaard virtuele toetsenbord nu een microfoonknop die Siri activeert. Siri werkt ook gewoon via Bluetooth-headsets, waardoor je er bijvoorbeeld in de auto gebruik van kunt maken. Omdat hij je ontvangen berichten voorleest is het mogelijk om hierop te reageren wanneer je normaal gesproken niet je iPhone kunt pakken.

Voordat het bedrijf achter Siri door Apple werd opgekocht, brachten ze onderstaande video uit. Deze demonstreert veel functionaliteiten die we in deze nieuw onthulde mogelijkheid terug zien.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 oktober 2011, 2:48
Categorieën Apple, iOS
Onderwerpen assistent, ios 5, iPhone 4s, nuance, siri

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.