Siri uit betafase, maar nog steeds geen Nederlandse Siri

Siri is niet langer in beta. Apple heeft het betalabel en Siri FAQ van de website gehaald. Maar Nederlands wordt nog steeds niet ondersteund.

siri-knop10 september kwam en ging voorbij, zonder een spoor van een Nederlandstalige Siri. We hadden onze hoop er wel op gevestigd, nadat Apple eind 2012 een oproep deed voor native speakers. Siri in het Nederlands stond ook bovenaan het lijstje van meest gewilde iOS 7-functies onder de lezers van iPhoneclub, toen we eerder dit jaar een poll organiseerden. Maar helaas, ook deze keer stond Siri in het Nederlands niet op het programma. Apple besteedde tijdens de presentatie niet eens aandacht aan de nieuwe functies van Siri of Siri in auto, laat staan dat er nieuwe talen werden aangekondigd. Maar er is wel iets anders veranderd: twee jaar nadat Siri werd aangekondigd is de virtuele assistent stilletjes uit beta gehaald.

Voorheen zag de Siri-pagina bij iOS 6 er nog zo uit:

siri-ios-6

Met de komst van iOS 7 is het betalabel verdwenen:

siri-ios-7

Siri werd aanvankelijk als een gimmick-achtige functie beschouwd en voor sommige mensen is dat nog steeds het geval. Siri kan handig zijn als je handsfree in de auto iets wilt opzoeken, maar de gedachte om Engels te moeten praten schrikt veel Nederlanders af. Apple heeft ondertussen voorrang gegeven aan taalregio’s met meer inwoners, zoals Spaans. In het begin sprak Siri alleen Engels, Frans en Duits. Het betalabel moest voorkomen dat Apple een stortvloed aan kritiek over zich heenkreeg. Werkte het nog niet goed? Ach, het was nog maar in beta. Dezelfde werkwijze die Google vaak toepast bij nieuwe diensten die nog niet optimaal functioneren.

Blijkbaar is Apple nu van mening dat Siri voorlopig op eigen benen kan staan. In iOS 7 heeft Siri een nieuwe gebruikersinterface gekregen, met nieuwe stemmen en nieuwe functies. In ons artikel over nieuwe Siri-functies in iOS 7 lees je over de nieuwe Bing-zoekmachine, de koppeling met Twitter en de mogelijkheid om instellingen aan te passen via Siri. In het begin duurde het nog wel eens lang voordat Siri antwoord gaf. Tegenwoordig werkt het een stuk soepeler.

Siri werkt alleen op de iPhone 4s en nieuwere modellen, de nieuwere iPads en de iPod touch vanaf de vijfde generatie. Apple heeft de FAQ-pagina over Siri ook weggehaald. Wanneer ondersteuning voor het Nederlands komt? We hebben geen flauw idee. Zoals gezegd hadden we gehoopt dat de vacatures erop zouden wijzen dat Siri snel beschikbaar zou komen in meerdere talen. Apple zocht destijds ook native speakers van het Arabisch, Fins, Frans, Koreaans en alle Scandinavische talen, maar ook die Siri-versies zijn nog niet aangekondigd. Voorlopig tasten we in het duister of Siri-ondersteuning in onze eigen taal ooit komt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 september 2013, 12:22
Categorie iOS
Onderwerp siri

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.