Samsung wint Nederlandse rechtzaak tegen Apple en wil schadevergoeding

Samsung heeft een rechtszaak tegen Apple gewonnen in Nederland. Als gevolg daarvan gaat Samsung schadevergoeding eisen. De rechter oordeelde dat Apple gebruik maakte van 3G-patenten van Samsung, waar licentiekosten voor betaald hadden moeten worden.

apple-v-samsungSamsung heeft in Nederland een overwinning geboekt in de rechtszaak tegen Apple. De fabrikant is van plan schade te verhalen op Apple. Dat is op te maken uit een reactie van Samsung, die voorafgaand aan de uitspraak van de rechter alvast bekend is gemaakt. De volledige uitspraak van de rechtbank in Den Haag zal om 14:30 uur worden gedaan. Samsung vindt dat Apple met iPads en iPhones haar 3G-patent schendt en diende er daarom in oktober 2011 een aanklacht over in. Het ging in totaal om vier patenten. Met één daarvan is Samsung in het gelijk gesteld.

Het gaat specifiek om het Europese patent EP1188269. Apple had licentiekosten moeten betalen om de betreffende 3G-technologie te mogen gebruiken. Samsung ziet de uitspraak als bevestiging dat zij zelf nieuwe technieken hebben ontwikkeld, die Apple ‘gratis’ heeft gebruikt. Ook bij andere patenten zal Samsung er niet voor terugdeinzen om via rechtszaken gelijk te halen, waarschuwt het bedrijf.

Samsung schrijft in de verklaring die naar de Nederlandse media is gestuurd:

Samsung verwelkomt de uitspraak van de rechtbank in Den Haag, die opnieuw bevestigt dat Apple gratis gebruik maakt van onze technologische innovaties. In overeenstemming met deze uitspraak gaan wij adequate schade vorderen die Apple en zijn producten hebben veroorzaakt. Decennia lang heeft Samsung als pionier fors geïnvesteerd in de ontwikkeling van technologische innovaties voor de besturing van vooruitstrevende devices, waaronder innovaties die breed zijn overgenomen door andere fabrikanten van mobiele devices. Wij blijven doorgaan met het verdedigen van onze innovaties en het beschermen van onze intellectuele eigendomsrechten om Apple te stoppen gratis gebruik te maken van onze technologie.

De precieze inhoud van de uitspraak wordt om 14:30 uur openbaar gemaakt. Eerder oordeelde de rechter dat de iPhone 4S geen 3G-patenten van Apple schendt. Over oudere iPhones en iPads werd nog niets gezegd. Bij een eventuele schadevergoeding zal het dan ook vooral gaan over de ouder iPhones en iPad. In Nederland boekte Apple ook al eens een overwinning: de Samsung Galaxy S II mocht volgens de rechtbank niet meer verkocht worden. Samsung paste vervolgens de software op het toestel aan, zodat het verkoopverbod omzeild kon worden. Bij de iPhone dreigt geen verkoopverbod. De rechter was van mening dat Apple zich meewerkend heeft opgesteld in de zaak, waardoor er geen verkoopverbod zal worden opgelegd. Wel heeft Samsung de mogelijkheid om een schadevergoeding te eisen, wat ze gezien het statement ook van plan zijn te gaan doen. Apple heeft in eerdere statements al laten weten dat ze de 3G-patenten te algemeen geformuleerd vinden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 juni 2012, 14:45
Categorie Apple
Onderwerpen patenten, rechtbank, samsung

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.