Rotterdamse school draait iPad-gebruik in klassen terug

Een Rotterdamse middelbare school draait het iPad-gebruik weer enigszins terug. Leraren, leerlingen en ouders liepen tegen de nodige problemen aan, maar waar ging het precies mis?
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

Steve Jobs school

Apple focust zich meer dan ooit op scholen dankzij nieuwe functies in iOS 9.3. Het versterkt ongetwijfeld de positie van de iPad in het klaslokaal. Drie jaar geleden moesten alle boeken in de brugklas van het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam plaats maken voor de tablets van Apple. Dit jaar krabbelt de school enigszins terug en worden er weer schoolboeken en notitieblokken gebruikt. Waar ging het mis?


In NRC vertelt de Rotterdamse middelbare school vandaag waarom er toch weer pennen, papieren en boeken op de schoolbanken verschijnen. De iPad wordt niet volledig geschrapt, maar krijgt wel weer gezelschap van ‘ouderwets’ schrijfmateriaal. Deze beslissing volgde op een enquête waar uit bleek dat zowel docenten, ouders als leerlingen het lang niet allemaal zo geweldig vonden om alles met de iPad te doen.

Bekijk ook

Dit gaat iOS 9.3 betekenen voor docenten en scholieren in het onderwijs

iOS 9.3 bevat veel nieuwe functies voor het onderwijs. Welke nieuwe apps en software zijn onderweg naar docenten en scholieren die gebruik maken van iPads?

Veel iPad-boeken zijn simpele PDF-bestanden

Een volledig schooljaar op een iPad levert in de praktijk namelijk de nodige problemen op. Zo waren de meeste studieboeken gewoon PDF-versies van het papieren boek (zonder interactieve onderdelen), en moesten studenten continu schakelen tussen werkboek en studieboek als ze opgaven aan het maken waren. Hierdoor verloren studenten al snel het overzicht, dus daarom keert voor een deel van de vakken het papieren werkboek weer terug.

Daarnaast vinden docenten het vervelend dat ze niet specifieke onderdelen van de boeken onzichtbaar kunnen maken en materiaal van andere jaren kunnen kiezen. De digitale boeken zijn onhandig en lijken de mogelijkheden van de iPad dus niet te benutten. Ondertussen beloven Malmberg en Noordhoff, uitgevers van traditionele schoolboeken, keer op keer verbetering.

Volgens Van Hoof, rector op het Erasmiaans Gymnasium, gebeurt er echter niets, wat leidt tot grote frustratie. Een woordvoerder van Malmberg laat vervolgens aan NRC weten dat de meeste scholen de meest recente versies van de boeken nog niet gebruiken. Eerst moeten de huidige lesmethodes afgeschreven worden, en dat kan soms jaren duren.

Bekijk ook

Apple neemt LearnSprout over, ontwikkelaar van schoolsoftware

Apple heeft LearnSprout overgenomen, een start-up gespecialiseerd in schoolsoftware. Apple heeft de overname al bevestigd; we weten dat Apple meer plannen heeft met het onderwijs.

iPad-gebruik teruggedraaid op Rotterdamse school

Bovendien is de iPad regelmatig een bron van afleiding voor scholieren, en de keuze van de school om het tabletgebruik terug te draaien klinkt ineens niet zo gek meer. Dat neemt overigens niet weg dat het gebruik van de iPad ook veel leuke dingen met zich mee heeft gebracht. Met apps en spellen kunnen scholieren op nieuwe manieren iets leren, en vanaf de iPad maken ze zelfstandig video’s en presentaties.

Onlangs spraken we verschillende iPad-scholen in Nederland, die reikhalzend uitkijken naar iOS 9.3. Deze nieuwe versie van Apple’s besturingssysteem voegt verschillende functies toe voor iPads in de klas, zodat zowel leerlingen als docenten er gemakkelijker mee uit de voeten kunnen.

Bekijk ook

iPad in de klas - "Blij dat Apple eindelijk luistert naar de dingen waar we al zo lang om vragen."

Apple focust zich met iOS 9.3 op het onderwijs, maar hoe denken scholen en bestaande schoolsystemen hier zelf over? iCulture sprak met twee iPad-scholen en Zuludesk, een bedrijf dat nu zorgt voor de uitrol van iPads in klaslokalen en direct met Apple in overleg is.

Bron: NRC

Reacties: 22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.