iOS-9-3-scholieren-apps

Dit gaat iOS 9.3 betekenen voor docenten en scholieren in het onderwijs

iOS 9.3 bevat veel nieuwe functies voor het onderwijs. Welke nieuwe apps en software zijn onderweg naar docenten en scholieren die gebruik maken van iPads?
Redactie - · Laatst bijgewerkt:

iOS-9-3-scholieren-apps

Uit de eerste beta van iOS 9.3 kunnen we opmaken dat het een grote update gaat worden. Vooral de educatieve rol van de iPad krijgt veel aandacht, onder meer met een gloednieuwe Classroom-app. Wat heeft iOS 9.3 allemaal te bieden voor scholieren en docenten?

Apple zet zich al langer in om software ook geschikt te maken voor het onderwijs en met iOS 9.3 worden daarin de volgende stappen gezet. De nieuwe functies zijn op te delen in drie afzonderlijke onderdelen: het delen van iPads met meerdere scholieren, de nieuwe Classroom-app en de Apple School Manager.

Meerdere gebruikersaccounts voor iPads op scholen

Apple ID op scholen

Voorlopig een exclusieve functie voor scholen: meerdere gebruikersaccounts op de iPad. Hierdoor kunnen scholieren hun eigen instellingen en documenten opslaan op een iPad, maar door uit- en in te loggen kan de tablet ook gedeeld worden met anderen.

Hierdoor kunnen scholieren op iedere iPad inloggen met hun gegevens, zodat de iPads gewoon in het klaslokaal kunnen blijven liggen. Dit komt bijvoorbeeld van pas voor scholen die niet voor iedere scholier een iPad hebben en de tablets dus delen. Deze functie komt voorlopig niet beschikbaar voor gewone gebruikers; belangstellenden moeten contact opnemen met een Apple-accountmanager voor het onderwijs om de functie te kunnen gebruiken.

De nieuwe ‘Managed Apple ID’s’ spelen hier een sleutelrol bij. Deze Apple ID’s zijn voor scholieren net zoals normale Apple ID’s, zodat ze bijvoorbeeld documenten op kunnen slaan in iCloud en ze zich kunnen inschrijven voor iTunes U-lessen.

Zoals de naam al doet vermoeden zijn deze Managed Apple ID’s door een centrale account te regelen (managen, dus). Hierdoor kunnen wachtwoorden gemakkelijker opnieuw ingesteld worden en maakt een docent snel ID’s aan voor een hele klas. Daarnaast kunnen afzonderlijke ID’s ingedeeld worden bij speciale rollen. Dit gebeurt allemaal via de Apple School Manager, een nieuwe tool die speciaal voor de docent bedoeld is.

Behoud het overzicht met de Apple School Manager

Apple-School-Manager-Mac

De Apple School Manager moet het digitale hulpmiddel worden waar docenten de verschillende iPads van hun scholieren mee kunnen overzien. De School Manager is beschikbaar via een webbrowser op je Mac of PC, zodat je er snel toegang tot hebt op verschillende computers.

Dankzij een ‘setup assistent’ krijg je de eerste keer stap voor stap te zien hoe deze Apple School Manager werkt. Een iTunes U Course Manager is daarnaast speciaal gemaakt om leraren kennis te laten maken met mogelijkheden van de software.

In de School Manager kun je nieuwe Apple ID’s aanmaken voor scholieren en leraren, lessen voorbereiden met iTunes U en alle instellingen aanpassen van de iPads in de klas. Ook kun je er apps en boeken mee aanschaffen waarbij direct rekening wordt gehouden met educatie-kortingen. Na het aanschaffen van het lesmateriaal kun je het met een druk op de knop naar alle iPads in de klas sturen.

Bedien alle iPads tegelijk met de Classroom-app

Classroom-app

De Apple School Manager gebruik je voor en na de les, maar als docenten daadwerkelijk voor de klas staan komt Classroom om de hoek kijken. Deze nieuwe app moet het makkelijk maken om alle iPads in de klas tegelijk te bedienen. Open bijvoorbeeld met een druk op de knop op alle iPads hetzelfde scherm, zodat iedereen direct bij de les is en niet eerst door apps hoeft te bladeren. Op die manier kun je de iPads ook (tijdelijk) vergrendelen, zodat ze geen bron van afleiding zijn.

Met de Screen View-optie kun je controleren waar de studenten naar kijken op hun iPad. In een overzichtsscherm zie je met een klein app-icoontje naast de foto van de scholier welke app ze geopend hebben. Als je het werk van één leerling aan de rest van de klas wilt laten zien, kun je het scherm van zijn of haar iPad gemakkelijk via AirPlay op een groter scherm laten zien. Hier heb je geen internetverbinding voor nodig.

Dankzij de Classroom-app is het ook simpel om snel een wachtwoord te herstellen van een leerling die deze vergeten is. Met de app kun je direct vanaf de iPad een nieuwe instellen zodat de les daarna snel voortgezet kan worden.

Meer weten over iOS 9.3?

Wil je meer weten over de nieuwe functies die met iOS 9.3 naar de iPhone en iPad komen? Neem dan een kijkje bij het onderstaande artikel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 januari 2016, 20:43
Categorieën Achtergrond, iOS
Onderwerpen educatief, ios 9.3

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.