‘Privémail sterft uit door toenemend WhatsApp gebruik’

Jongeren gebruiken steeds vaker WhatsApp, aldus onderzoek van GMO. De berichtenapp is inmiddels voor velen belangrijker dan e-mail.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

whatsapp messaging bolletjesWhatsApp is onder jongeren inmiddels een populairder communicatiemiddel dan e-mail. Dit concludeert een onderzoek van GMO gepubliceerd door YoungCapital. Van de ondervraagden jongeren zegt 77 procent dagelijks berichten via WhatsApp te versturen. Dat terwijl slechts 44 procent iedere dag e-mails verstuurt. Hoewel de populariteit van WhatsApp inmiddels geen verrassing meer is, plaatst het nieuwe onderzoek deze populariteit wel in perspectief.

Het onderzoek van GMO refereert specifiek naar e-mailgebruik. Dit is ook een WhatsApp-concurrent waar we vrij weinig over horen. We weten wel al een tijd dat apps zoals WhatsApp effect hebben op de hoeveelheid verzonden sms-berichten. Sinds WhatsApp een populaire app in de App Store is, komen er berichten voorbij over een daling in sms-verkeer. WhatsApp biedt een manier om nagenoeg eindeloos berichten te verzenden, terwijl sms-bundels vooral vroeger je hoeveelheid berichten per maand inperkten. E-mail is wat dat betreft een directere WhatsApp-concurrent: bij het verzenden van een mail verbruik je immers ook data.

E-mail en WhatsApp verschillen echter op een essentieel vlak nog met elkaar. E-mail wordt in veel gevallen op een andere manier gebruikt dan WhatsApp-berichten of sms-verkeer. Via WhatsApp vinden vaak simpele chatsessies plaats, terwijl mail vooral lijkt te veranderen in een medium voor langere en serieuzere gesprekken. De onderzoekers stellen dat privémail uitsterft omdat WhatsApp inmiddels veel populairder is, maar het is onduidelijk in hoeverre sms-verkeer daar de afgelopen jaren een effect op had.

Voor het onderzoek werden 800 mensen ondervraagd: 400 dertigminners en 400 veertigplussers. De onderzoeksconclusie bij de veertigplussers is ook exact andersom: 67 procent zegt dagelijks e-mails te checken, terwijl slechts 42 procent dagelijks WhatsApp opent.

Eerder dit jaar kwamen er cijfers naar buiten over WhatsApp-gebruik in Nederland: 9,5 miljoen Nederlanders zouden WhatsApp gebruiken. Het gaat hierbij om actieve gebruikers, al is het onduidelijk wanneer iemand als ‘actief’ wordt gezien. Het onderzoek van GMO vroeg naar dagelijks gebruik van de app.

Downloaden: WhatsApp (gratis, iPhone, iOS 4.3+)

Meer over WhatsApp: Dossier WhatsApp

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 juli 2014, 22:32
Onderwerp whatsapp

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes.

WhatsApp

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.