OttoCat probeert App Store in kaart te brengen

OttoCat probeert de App Store te organiseren in categorieën. Daardoor moet het makkelijker worden om onbekende iPhone-apps te ontdekken.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

ottocat edwin cooperOttoCat is een nieuwe dienst, die probeert om meer overzicht in de App Store te bewerkstellingen. Met meer dan 1 miljoen apps is het lastig om te vinden wat je zoekt. Er ontstaat een vicieuze cirkel: apps die in de top 10-lijstjes staan zijn populair en worden nóg populairder juist omdat ze in de top 10-lijstjes staan. Gebruikers staren zich blind op de top 10 en ontdekken daardoor niet die leuke pareltjes. Minder bekende apps voor een kleine doelgroep krijgen nauwelijks een kans. Apple probeert er met appcollecties iets aan te doen en op iPhoneclub bespreken we dagelijks ook een paar minder bekende apps. Maar OttoCat denkt dat er meer nodig is: een automatisch categorieënsysteem die het zoeken en vinden van apps anders maakt. Ze gebruiken daarvoor taalanalyse en werken aan een eigen app.

Apple gebruikt momenteel 23 categorieën in de App Store, waarvan er twee verder zijn onderverdeeld (games en kiosk). Een categorie als Lifestyle kan van alles bevatten, van een app voor het bloemencorso in Zundert tot een app met skins voor Snapchat. De zoekfunctie in de App Store helpt ook niet veel, als je de juiste naam of spelling niet weet. Vul je ‘iCultur’ in de App Store in, dan geeft de App Store niet de suggestie dat het misschien ‘iCulture’ moet zijn. Volgens OttoCat is slechts 0,5% van de App Store beschikbaar via de zoekfunctie, een percentage dat ons nogal aan de lage kant lijkt. Maar goed, OttoCat heeft een dienst te promoten dus misschien hebben ze een onderzoek uitgekozen dat goed aansluit op het punt dat ze willen maken. Feit is wel, dat er weinig beweging zit in de top 100, waardoor mensen steeds weer dezelfde apps voorgeschoteld krijgen. OttoCat maakte daarom 500.000 subcategorieën, waarbij Amusement bijvoorbeeld is opgesplitst in bioscoop, muziek, comedy en dergelijke. Elke app komt in ongeveer 10 subcategorieën voor.

entertainmentHoe dat werkt kun je bijvoorbeeld ontdekken als je het woord ‘bicycle’ invoert. Een zoekactie met ‘fiets’ leverde ons ook wel wat verrassende onbekende apps op, zoals een Fietsbel-app en fietsroutes rondom Urk, maar het werkt beter in het Engels. Je krijgt meteen een opsplitsing te zien: Utilities > Parking > Bicycle maakt duidelijk dat er 24 apps zijn die je helpen met fiets parkeren. Er zijn 719 fitness-apps rondom fietsen en 51 apps met een snelheidsmeter voor fietsers. Je krijgt ook een aantal losse apps te zien.

Edwin Cooper bedacht OttoCat toen zijn bedrijf InQuira in 2011 werd gekocht door Oracle. Cooper deed een jaar rustig aan en werkte ondertussen aan zijn idee om OttoCat te ontwikkelen. De start-up verdient geld door een percentage te ontvangen van betaalde apps die bezoekers kopen.

Zelf proberen, ook via je mobiele browser, kan hier: OttoCat.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 juni 2013, 17:19
Categorie Apps
Onderwerp app store

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.