OS X Mountain Lion nu verkrijgbaar in de Mac App Store

OS X Mountain Lion is vanaf nu verkrijgbaar in de Mac App Store voor €15,99. De nieuwste versie van het Mac-besturingssysteem bevat veel functies uit iOS, zoals Berichtencentrum, iCloud- en Twitter-integratie en Game Center.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

OS X Mountain LionApple heeft vandaag de langverwachte nieuwe versie van het Mac OS X-besturingssysteem genaamd Mountain Lion uitgebracht. De inmiddels negende grote release van het besturingssysteem brengt volgens Apple meer dan 200 kleine en grotere vernieuwingen, waarbij de nadruk vooral ligt op betere integratie met iOS. Zo heeft Apple zich met het nieuwe Berichtencentrum en bijbehorende meldingen duidelijk laten inspireren door iOS 5. Berichten maakt de sprong van iOS naar de Mac evenals systeembrede functies om te delen met onder meer Twitter en Facebook (vanaf dit najaar). Ook iCloud is nu volledig in het besturingssysteem geïntegreerd om eenvoudig allerlei gegevens te kunnen synchroniseren. Mountain Lion is verkrijgbaar in de Mac App Store voor €15,99. Wie na 11 juni een nieuwe Mac heeft gekocht, komt in aanmerking voor een gratis upgrade naar Mountain Lion.

Berichtencentrum

BerichtencentrumApple brengt een van de belangrijkste vernieuwingen in iOS 5 ook naar de Mac. Meldingen van het systeem worden voortaan getoond met behulp van kleine ballonnetjes in de rechterbovenhoek van je scherm, zoals we ook van iOS gewend zijn. Zo word je er telkens op dezelfde wijze op gewezen dat er nieuwe ontwikkelingen zijn, bijvoorbeeld een nieuwe e-mail, een agenda-herinnering, of nieuwe updates. En automatisch verdwijnen de meldingen ook weer van je scherm. Evenals in iOS 5 kun je al die meldingen ook weer ergens terugvinden, het Berichtencentrum. Die benader je op een soortgelijke manier als op je iOS-apparaat: door met twee vingers naar links te vegen schuift het bureaublad op en wordt Berichtencentrum getoond. Daar kun je je meldingen bekijken en als je dat wilt verwijderen.

Berichten

BerichtenIn iOS 5 introduceerde Apple iMessage als tegenhanger van het populaire WhatsApp om gratis met andere iOS-gebruikers te kunnen chatten. In Mountain Lion wordt iMessage uitgebreid naar de Mac. Er is een nieuw programma genaamd Berichten toegevoegd dat meteen ook het voormalige IM-programma iChat vervangt. Daarmee kun je in de eerste plaats vanaf de Mac berichten versturen naar iedereen met iPod touch, iPhone of iPad. Er is ondersteuning voor foto’s, video’s, contactpersonen en bijlagen ingebouwd. Het is zelfs mogelijk om groepsgesprekken te voeren en videobellen met FaceTime behoort ook tot de mogelijkheden. Bovendien verschijnen berichten die op een iOS-apparaat binnenkomen ook op de Mac, zodat je een gesprek daar kunt voortzetten.

Verbeterde iCloud-integratie, Notities en Herinneringen

iCloudDe gratis clouddienst iCloud was al geïntegreerd in het besturingssysteem, maar met Mountain Lion gaat Apple nog een stapje verder. Wanneer je (voor het eerst) met je iCloud-account inlogt, stelt het besturingssysteem automatisch alles in voor je e-mail, contactpersonen, agenda’s, berichten, FaceTime, Game Center, Safari, Herinneringen, iTunes, Mac App Store en Notities. Dit wordt ook allemaal gesynchroniseerd tussen je Mac(s) en iOS-apparaten. Ook de documenten/gegevens-functie van iCloud is naar de Mac overgebracht, waardoor je bijvoorbeeld aan een document in Pages op de iPad kunt werken en vervolgens verder kan gaan op de Mac. Apple introduceert in Mountain Lion ook de nieuwe programma’s Notities en Herinneringen, een ieder welbekend van iOS.

De interfaces van beide programma’s zien er dan ook, niet verrassend, hetzelfde uit als op je iOS-apparaat. Er is ondersteuning voor foto’s, afbeeldingen en bijlagen en je kunt notities via e-mail of berichten met anderen delen. Uiteraard worden ook notities netjes gesynchroniseerd. Met de nieuwe Herinneringen-applicatie biedt Apple voortaan ook een eigen Mac-app om taken bij te houden, out-of-the-box. Er is evenals op iOS ook ondersteuning voor locatiegebaseerde herinneringen.

Eenvoudiger delen, Facebook en Twitter ingebouwd

DelenIn Mountain Lion is het eenvoudiger om dingen die je interessant vind met anderen te delen. Dit kan in (vrijwel) alle systeemapplicaties en er is ondersteuning voor veel diensten, zoals e-mail, iMessage, Vimeo en sociale netwerken. Facebook en Twitter zijn voortaan helemaal in het systeem geïntegreerd. In contacten vind je je Facebook-vrienden en hun verjaardagen verschijnen meteen in iCal. Je kunt vanuit allerlei programma’s en vanuit het Berichtencentrum meteen een statusupdate op Facebook publiceren en je krijgt ook Facebook-meldingen te zien. Hetzelfde geldt voor Twitter. Ook je Twitter-account kun je voortaan aan OS X koppelen. Kleine kanttekening: Facebook-integratie komt pas dit najaar, waarschijnlijk tegelijk met de introductie van iOS 6 die ook Facebook zal ondersteunen.

AirPlay geïntegreerd

AirPlay is Apple’s technologie om audio en video (en foto’s) vanaf een iOS-apparaat draadloos te streamen. Mountain Lion introduceert volledige integratie met de technologie. Zo kun je audio vanaf je Mac rechtstreeks streamen naar een AirPort Express of Apple TV. AirPlay Mirroring wordt ook mogelijk. Daarmee kun je het beeldscherm van je Mac met één klik op je Apple TV weergeven. Die functie wordt helaas niet door alle Macs ondersteund. Alleen Macs die vanaf 2011 zijn verkocht ondersteunen de functionaliteit die een speciale technologie in de processor vereist.

Safari: tabbladen synchroniseren met iCloud Tabs

SafariElke grote update van OS X brengt ook een nieuwe versie van Safari. Ook bij Mountain Lion is er geen uitzondering. De belangrijkste nieuwe functie in Safari voor Mountain Lion is iCloud Tabs. Daarmee kun je via iCloud tabbladen van je iOS-apparaten en je Mac met elkaar synchroniseren op dezelfde manier zoals Google doet in Chrome voor iOS. Helaas is iOS 6 vereist om dit mogelijk te maken, dus voorlopig zullen we nog even geduld moeten hebben. Andere vernieuwingen in Safari zijn de nieuwe tabweergave om openstaande tabbladen overzichtelijk weer te geven en de universele adresbalk waarin je kunt zoeken én de URL kunt intypen.

Game Center

GameCenterDe volgende applicatie die van iOS naar de Mac komt is Game Center. Daarmee krijg je ook op de Mac toegang tot al je Game Center-statistieken en je kunt bovendien de strijd aangaan met vrienden of andere mensen over de gehele wereld. Ook kun je met games die dat ondersteunen op de Mac spelen tegen mensen met een iOS-apparaat of andersom.

Power Nap

Voor de nieuwe MacBook Air en Retina MacBook Pro heeft Apple ook een kleine verrassing aan Mountain Lion toegevoegd. Met de nieuwe functie Power Nap blijft je Mac up-to-date ook al staat ‘ie in de sluimerstand. Je e-mail, contacten, agenda’s, herinneren, notities, fotostream, Find my Mac en Documenten in de Cloud worden ondertussen allemaal bijgewerkt. Als je Mac wordt opgeladen, kun je zelfs automatisch software-updates downloaden en een reservekopie via Time Machine laten maken.

Gatekeeper

GatekeeperGatekeeper is Apple’s nieuwste beveiligingswapen tegen de aanvallen van kwaadwillenden. Eerder dit jaar werd de Mac getroffen door de zogenaamde
Flashback-trojan die zich verstopt had in een installatie van Flashplayer. Je kunt er zelf voor kiezen of je alleen apps wil toestaan die afkomstig zijn uit de Mac App Store, van betrouwbare ontwikkelaars of van elders op het web.

Tips voor het upgraden

Als je wil upgraden naar Mountain Lion, controleer dan eerst of je huidige Mac wordt ondersteund. De volgende modellen ondersteunen Mountain Lion volgens Apple:

Om te kunnen upgraden heb je minimaal Mac OS X 10.6.8 nodig, 2 GB werkgeheugen en 8 GB vrije opslagruimte. Vanuit OS X Lion kun je meteen upgraden via de Mac App Store. Gebruikers van Snow Leopard moeten eerst updaten naar de allerlaatste versie van OS X Snow Leopard v10.6.8 (via Software Update, zorg dat je alle updates hebt geïnstalleerd). Pas dan kun je OS X Mountain Lion aanschaffen via de Mac App Store.

Daarnaast is het raadzaam om voordat je aan de installatie begint een back-up te maken, bijvoorbeeld met Time Machine die dat automatisch voor je regelt. Controleer ook vooraf of alle programma’s die je regelmatig gebruikt al geschikt zijn voor Mountain Lion, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan. De website RoaringApps geeft een redelijk up-to-date overzicht van programma’s en hun status.

OS X Mountain Lion: Error 100

Als je een Error 100 krijgt, is dit een mogelijk werkend stappenplan om het te fixen:

  • Log uit van de Mac App Store. Je kunt dit doen via de optie Snelkoppelingen > Account in het rechterzijmenu op de Mac App Store homepage. Kies ‘Log uit’.
  • Sluit de Mac App Store.
  • Log uit van je Mac (via Apple-icoon > Log … uit)
  • Log weer opnieuw in op je Mac.
  • Open de Mac App Store, log in met je Apple ID en download een willekeurige gratis app. Accepteer indien nodig de (gewijzigde) Algemene voorwaarden.
  • Je zou nu zonder problemen Mountain Lion moeten kunnen downloaden.

Als dit stappenplan niet werkt, kun je in plaats van uitloggen op je Mac ook een herstart proberen.

Mountain Lion is verkrijgbaar in de Mac App Store voor €15,99. Het kan op het moment mogelijk zijn dat de download nog niet werkt i.v.m. drukte op de servers. Ook kunnen redeemcodes voor Mountain Lion een foutmelding geven. Apple heeft beloofd dit probleem op te lossen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 juli 2012, 9:56
Categorie Apple
Onderwerpen mac os x, mountain lion

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.