Heb je een oude Mac? Je kan deze nu gratis updaten naar OS X Lion en Mountain Lion

Apple biedt zo'n tien jaar na de oorspronkelijke release OS X Lion en OS X Mountain Lion gratis aan. Dat is goed nieuws als je nog een oude Mac hebt die je nog kan updaten.

Er was een tijd dat je voor updates voor de Mac een klein bedrag moest betalen. Updates waren dan verkrijgbaar bij Apple zelf. Vroeger ging dat nog via een disk, maar later via een downloadlink. De laatste twee versies die Apple tegen betaling beschikbaar stelde, waren OS X Lion en OS X Mountain Lion. Tot voor kort rekende Apple zelfs nog €21,99 als je een oude Mac hebt die je naar deze versies wil updaten. Maar vanaf nu kan je ook gratis updaten naar OS X Lion en OS X Mountain Lion.

OS X Lion en OS X Mountain Lion gratis te downloaden

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je dergelijke oude updates nog wil installeren. Als je een oude Mac hebt die niet meer bijgewerkt kan worden naar latere versies, kan het verstandig zijn om te updaten naar de meest recente beschikbare versie. Ook heb je misschien een oude Mac nodig met een specifiek programma, dat niet meer werkt op nieuwere versies van Mac OS X of macOS. In dit soort gevallen komt het van pas om oude versies als OS X Lion en OS X Mountain Lion te downloaden.

OS X Lion verscheen in 2011, gevolgd door Mountain Lion een jaartje later. In OS X Lion voegde Apple ondersteuning toe voor emoji, was FaceTime standaard ingebouwd, kregen apps een nieuwe fullscreen weergave en meer. In Mountain Lion waren het Berichtencentrum, de Notities-app en de Berichten-app belangrijke nieuwe toevoegingen.

Mountain Lion op Macs

MacWorld ontdekte dat Apple twee nieuwe supportpagina’s heeft, waar beide updates gratis kunnen worden gedownload. Je moet wel aan bepaalde systeemeisen voldoen om de updates te kunnen installeren.

OS X Lion

  • Mac computer met een Intel Core 2 Duo, Core i3, Core i5, Core i7, or Xeon processor
  • OS X Snow Leopard 10.6.6 of nieuwer of OS X Lion 10.7 reeds geïnstalleerd
  • 2GB werkgeheugen
  • 7GB beschikbare opslagruimte
  • Gratis te downloaden via deze link

OS X Mountain Lion

  • OS X Snow Leopard 10.6.8, Lion 10.7, or Mountain Lion 10.8 reeds geïnstalleerd
  • 2GB werkgeheugen
  • 8GB beschikbare opslagruimte
  • Geschikte modellen:
  • Gratis te downloaden via deze link

OS X Lion en Mountain Lion in de Apple Store.
Betalen voor de updates kan nog wel, maar hoeft niet meer

Hou er wel rekening mee dat een Mac waar standaard al Mac OS X Mavericks of later op zat, niet geschikt is voor OS X Mountain Lion. Gek genoeg biedt Apple ook nog steeds in haar online store de betaalde versies aan, maar dat lijkt nu met deze gratis downloads wat overbodig.

Bekijk ook

Hier vind je oudere Mac-software voor je retro Mac

Heb je een retro Mac die je nog wilt gebruiken? Of lijkt het je leuk om weer eens op een oudere Mac te gaan werken? In dat geval heb je software nodig en via deze sites kun je het vinden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.