Operatie: orgaantransplantatie, donorcodicil in iOS 10

Apple maakt zich hard voor orgaandonatie in iOS 10

In iOS 10 gaat Apple een donorcodicil toevoegen, zodat mensen kunnen aangeven dat ze hun organen willen doneren. Het is te vinden in de vernieuwde Gezondheid-app.

Apple is van plan om een donorcodicil op te nemen in de Gezondheid-app van iOS 10. Mensen kunnen dan via de app aangeven of ze hun organen willen doneren. De optie zal aanvankelijk waarschijnlijk alleen beschikbaar zijn voor Amerikaanse gebruikers.

Operatie: orgaantransplantatie, donorcodicil in iOS 10

Organen doneren in iOS 10

De Gezondheid-app zal een knop bevatten om je in te schrijven bij het nationale donorregister. Tim Cook vertelde in een interview met The Associated Press, dat hij hoopt dat daarmee iets kan worden gedaan aan de grote schaarste aan donor-organen. Apple CEO Steve Jobs had daar ooit ook mee te maken, toen hij in 2009 lang moest wachten op een levertransplantatie. Cook zou zelfs hebben aangeboden om een deel van zijn eigen lever te doneren, omdat beide topmannen dezelfde bloedgroep hebben. Jobs zou dat hebben geweigerd. Later kreeg Jobs een volledige levertransplantatie via een andere donor, maar overleed uiteindelijk toch nog in 2011, op 56-jarige leeftijd.

Apple is niet het enige bedrijf dat orgaandonatie makkelijker wil maken. Ook Facebook, Google en Twitter zijn bezig met tools om te zorgen dat meer mensen hun organen doneren na hun dood en om te zorgen dat het makkelijker wordt om een match te vinden. Volgens statistieken uit de VS overlijden er dagelijks 22 mensen die op een orgaantransplantatie zitten te wachten. De wachtlijst van patiënten groeit nog veel harder: elke 10 minuten wordt er weer een nieuwe patiënt toegevoegd.

In iOS 10 krijgt de Gezondheid-app een nieuw uiterlijk, met vier duidelijke secties voor het beheren van je gezondheid- en sportdata. Inhoudelijk verandert er niet zoveel.

Donorcodicil in Nederland

Zoals het er nu naar uitziet, zal de donorcodicil-optie voorlopig alleen in de VS te gebruiken zijn. In Nederland was er ooit een DonorApp (inmiddels offline gehaald), waarmee je kon aangeven dat je je organen beschikbaar wilde stellen voor donatie. Je kon de aanmelding in de app ook nog delen op Facebook, Twitter of (jawel!) Hyves. Het Ministerie van Volksgezondheid was er echter niet zo blij mee, omdat het een particulier initiatief was. Het bezwaar tegen de app was, dat je alleen een donorwens kon aangeven. Als je geen donor wilde worden, kon je dat niet aanvinken in de app. In het officiële donorregister van de overheid is die mogelijkheid er wel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 juli 2016, 17:36
Categorie iOS
Onderwerpen ios 10, medisch, steve jobs, tim cook

iOS 10

iOS 10 is de grote update voor iPhone en iPad, die in september 2016 verscheen. In dit overzicht lees je meer over de functies, voor welke toestellen de update geschikt is en wat de grootste vernieuwingen waren. De update is opgevolgd door iOS 11.

iOS 10

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.