iWork-apps

Opinie: Waarom gratis iWork en iLife slecht kan uitpakken voor gebruikers

Apple's iLife en iWork zijn gratis geworden, maar dat heeft niet alleen positieve kanten. De kans is aanwezig dat Apple nauwelijks meer in verdere ontwikkeling investeert.

Gratis is altijd leuk, zeker als het om software gaat waar je vroeger tientallen of zelfs honderden euro’s voor betaalde. Nu Apple ervoor gekozen heeft om iWork en iLife gratis te maken voor iedereen, lijkt dat als een goede ontwikkeling. Maar er zit ook een minder positieve kant aan: waarom zou Apple nog moeite in de apps stoppen?

iWork-apps

iWork en iLife: van 79 euro naar gratis

We gaan even terug in de tijd: naar januari 2006, een jaar voordat de iPhone werd aangekondigd. In die tijd betaalde je €399 voor Microsoft Office Standard. Apple had net iWork ’06 en iLife ’06 voor de Mac aangekondigd, twee pakketten die
beide voor 79 euro in de winkel kwamen te liggen. Een jaar later betaalde je opnieuw €79 voor iLife ’08 en weer een jaar later €79 voor iLife ’09.

Daarna bouwde Apple gaandeweg de prijs af van GarageBand, iMovie, Pages, Numbers en Keynote totdat de software helemaal gratis werd bij een recente aangekochte Mac, iPad of iPhone. Sinds afgelopen maand is de software helemaal gratis geworden voor iedereen. Bij Microsoft veranderden de prijzen de afgelopen jaren ook: wil je Office een beetje fatsoenlijk kunnen gebruiken, dan heb je als gewone consument een jaarabonnement nodig van €99 per jaar voor Office 365 Home.

Steeds minder updates
Naarmate de prijs van iLife en iWork daalde, kwamen er steeds minder grote updates uit. Dat is ook meteen het gevaar nu beide pakketten helemaal gratis zijn geworden: Apple staat erom bekend dat ze hun eigen software meestal niet goed onderhouden of lange tijd in de steek laten. Bij alles wat gratis is kun je geen eisen stellen. Het enige wat je kunt doen is dreigen om op te stappen, maar daar ligt Apple niet wakker van. iCloud heeft 800 miljoen gebruikers en een groot deel daarvan gebruikte wel eens iWork-apps. Nu de apps gratis zijn geworden zal dat aantal alleen maar groter worden.

Podcast in GarageBand bewerken

Apple zal de komende tijd wel beveiligingslekken en ernstige bugs oplossen, maar waarschijnlijk minder open staan voor suggesties van gebruikers om de functies uit te breiden. Om maar een voorbeeld te noemen: gebruikers vragen al tijdenlang maar meer bewerkingsfuncties voor podcasts in Garageband. Die zaten er ooit ook wel in, maar Apple heeft ze eruit gehaald en lijkt niet erg haast te maken met nieuwe bewerkingsfuncties, ook al maken podcasts de afgelopen twee jaar een opleving mee.

Door iWork en iLife gratis te maken kan Apple het zich permitteren om eigenlijk helemaal geen grote updates meer uit te brengen. Als Apple geen geld vraagt hoeven ze ook niet actief te concurreren met andere aanbieders of te zorgen dat hun software nét iets meer te bieden heeft.

De positieve kant: meer kansen voor externe ontwikkelaars
Er zit ook een positieve kant aan het verhaal, behalve dan het feit dat je geen cent meer hoeft uit te geven aan iWork en iLife. Als Apple geen extra podcastfuncties toevoegt aan Garageband, schept dat kansen voor externe ontwikkelaars, die gespecialiseerde apps kunnen ontwikkelen. Zou zou je ook gespecialiseerde apps kunnen maken voor mensen die bij iWork niet aan hun trekken komen, zoals apps voor Markdown (Byword) en apps voor romanschrijvers (Scrivener).

Op dezelfde manier zou je gespecialiseerde spreadsheet-apps kunnen maken om bijvoorbeeld rente- en hypotheekberekeningen uit te voeren. De massa gebruikt de gratis apps met de basisfuncties en voor heel specifieke wensen kun je bij de specalist terecht. Voor Apple kan het niet uit om allerlei niche-functies in te bouwen, zeker nu ze steeds meer producten en diensten hebben nu de Apple Watch en Apple TV erbij zijn gekomen als softwareplatform. iWork en iLife ondersteunen Apple’s ecosysteem, maar leveren niet direct geld op, dus de kans is klein dat Apple er veel in investeert.

Een ander positief punt is dat het voor gebruikers nu een stuk duidelijker is geworden. Je krijgt de iWork- en iLife-apps altijd gratis en hoeft niet eerst het bouwjaar van je Mac of iPad op te zoeken om te achterhalen waarom jij niet in aanmerking komt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 mei 2017, 12:40
Categorieën Apps, Diensten
Onderwerpen gratis, ilife, iwork, office

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.