T-Mobile voert 10GB roaminglimiet in voor Go Unlimited

T-Mobile Go Unlimited heeft voortaan een limiet van 10GB voor roaming in de EU. De provider bereidt zich daarmee voor op nieuwe Europese regels. Wij hebben uitgezocht waarom het niet 'unlimited' is.

T-Mobile biedt niet langer de mogelijkheid om zestig dagen per jaar ‘onbeperkt’ te roamen bij het Go Unlimited-abonnement. In plaats daarvan geldt voor nieuw afgesloten abonnementen een maximum van 10GB roaming per maand. De naam van de bundel is daarom ook gewijzigd naar Unlimited NL + 10GB EU. Mag dat zomaar, volgens de nieuwe roamingregels? Wij hebben het uitgezocht.


T-Mobile roaming

Voor bestaande klanten met Go Unlimited verandert er niets. De wijziging gaat alleen in voor klanten die vanaf maandag 1 mei Go Unlimited afsluiten.

Go Unlimited krijgt beperkte roaming

Voorheen kon je bij T-Mobile’s Go Unlimited 60 dagen onbeperkt roamen in de EU-landen. Na die 60 dagen viel je terug naar een limiet van 10GB per maand. Bij de nieuwe Go Unlimited is het eerste deel weggevallen: klanten vallen dus meteen onder de regeling van maximaal 10GB roaming per maand. Vandaar dat T-Mobile ook niet langer de naam Go Unlimited NL&EU gebruikt.

Volgens T-Mobile is de nieuwe regeling gebaseerd op drie maanden feedback. Meer dan 98 procent van de klanten blijkt Go Unlimited vooral af te sluiten voor gebruik binnen Nederland. Verder bleek dat 10GB dataroaming voor deze gebruikers meer dan genoeg is. De afgelopen maanden hebben 100.000 mensen Go Unlimited afgesloten, sinds het in januari werd aangekondigd. Volgens T-Mobile is Go Unlimited ook aangepast om de prijs van het abonnement laag te kunnen houden.

Bekijk ook

Het einde van roamingkosten in de EU: dit betekent het voor jou

Vanaf juni 2017 mogen providers eindelijk geen extra kosten meer in rekening brengen voor het gebruik van mobiel internet in het buitenland. Wat betekent dit voor jou en het gebruik van je mobiele telefoon binnen de EU?

…maar het is toch onbeperkt?
T-Mobile bereidt zich hiermee ook voor op de nieuwe regeling rond roamingkosten, die vanaf juni ingaat. Providers mogen dan geen extra kosten meer rekenen voor het gebruik van belminuten, sms en mobiel internet in EU-landen. Er zijn regels om te voorkomen dat consumenten in het ene land een abonnement afsluiten (bijvoorbeeld bij een goedkope provider in het buitenland), die vervolgens continu in een ander land gebruiken om te roamen. Er gaat ook een fair use policy gelden voor situaties waarbij gebruikers veel data in het buitenland verstoken, al is nog steeds niet duidelijk hoe die FUP eruit gaat zien.

De EU heeft als FUP gesteld dat je meer tijd in eigen land moet doorbrengen dan in het buitenland. Dus als je van de 12 maanden slechts 3 maanden in Nederland bent, kan een provider maatregelen nemen:

The general rule is that as long as you spend more time at home than abroad, or you use your mobile phone more at home than abroad, you can roam at domestic prices when travelling wherever in the EU. This is considered a fair use of roaming services.

Extra regels voor ‘onbeperkte’ databundels
Feitelijk zou je dus met Go Unlimited ook onbeperkt kunnen internetten in EU-landen (het is immers ‘unlimited’), maar dat geldt alleen voor bellen en sms:

If at home you have unlimited calls and SMS, you will get unlimited calls and SMS when roaming in the EU.

Voor ‘onbeperkte’ databundels geldt een uitzondering:

If at home you have unlimited mobile data or very cheap mobile data, your operator may apply a safeguard (fair use) limit on data use while roaming. If this is the case, the operator will have to inform you in advance about such a limit and have to alert you in case you reach it. That safeguard limit will be high enough to cover most, if not all, of your roaming needs. Beyond this threshold, you can continue data roaming, subject to a small charge (maximum €7.70/GB + VAT; this will decline gradually to reach €2.50/GB as of 2022).

Providers moeten dus vooraf hun klanten informeren over een eventuele limiet op roaming en dat doet T-Mobile in dit geval: je mag 10GB dataroamen in de EU. Daarna kan de provider een bedrag van maximaal €7,70 per GB (+BTW) in rekening brengen.

Reacties: 31 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.