Ontwikkelaars kunnen nu eigen Spotify iPhone-apps maken

Dankzij een nieuw uitgebrachte API van muziekdienst Spotify, kan iedere ontwikkelaar nu de service in zijn eigen app implementeren.

SpotifySpotify heeft vandaag een nieuwe versie van de Spotify-API libspotify uitgebracht. Dat klinkt als vrij technisch nieuws, maar wel iets met de nodige gevolgen voor gewone iPhone-gebruikers: ontwikkelaars kunnen vanaf nu namelijk de streaming muziekdienst implementeren in eigen apps. Dit betekent dat iedereen met een leuk idee nu zijn eigen draai kan geven aan de service. Een totaal zelf ontworpen Spotify-speler of een ander leuk idee? Het kan allemaal.


Een API wordt gebruikt om het ene programma met het andere te laten communiceren. Spotify had eerder al een API uitgebracht, maar biedt met de nieuwste variant de functionaliteit ook aan voor iOS-ontwikkelaars. Een ontwikkelaar kan er nu bijvoorbeeld voor kiezen om een Spotify-app met volledig zelf bedachte UI in elkaar te zetten, die ook nog eens functies heeft die de officiële app niet bezit. Of om Spotify te implementeren in een al bestaande mediaspeler voor de iPhone.

Zelfs een simpele hardloopapp met de mogelijkheid om muziek te draaien wanneer je hardloopcoach je niet aanmoedigt, zou nu de muziekstreamdienst kunnen implementeren. Dan is er natuurlijk ook nog de mogelijkheid voor een iPad-app: die heeft Spotify tot nu toe nog niet zelf uitgebracht. Misschien dat een fanatieke ontwikkelaar zich er nu op kan storten?

De API is vanaf vandaag beschikbaar via Spotify’s website. Om hem te downloaden en gebruiken moet je wel een premium-gebruiker van de dienst zijn, waar je 10 euro per maand voor moet betalen. In eerste instantie mag hij alleen gebruikt worden voor niet-commerciële doeleinden, maar laat dat ontwikkelaars niet afschrikken: Spotify roept op om contact op te nemen wanneer je een commercieel idee hebt.

Spotify

Spotify is 's werelds grootste muziekstreamingdienst. Met Spotify kun je gratis of tegen betaling muziek streamen vanaf je iPhone of iPad. De gratis versie heeft reclame en laat je niet on-demand elk nummer afspelen, terwijl je met de betaalde Spotify Premium onbeperkt muziek naar keuze kunt luisteren. Er zijn op maat gemaakte afspeellijsten, je kunt gebruikmaken van Spotify Connect of AirPlay en nog veel meer. Behalve muziek vind je op Spotify ook veel populaire podcasts, zowel Nederlandse als vanuit het buitenland.

Spotify

Reacties: 9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.