Ontwikkelaars betalen gebruikers $2 per positief review

iLounge heeft ontdekt dat ontwikkelaars gebruikers ronselen voor positieve reviews. Reviewsites zijn soms speciaal opgezet voor positieve reviews over iPhone-applicaties te schrijven. Er zijn echter ook sites die tegen betaling een iPhone-applicatie wel willen reviewen.

iPhone App StoreReviews in de App Store zijn niet altijd betrouwbaar. Voor veel mensen een open deur maar je beseft het des te meer als je de werkwijze van een zekere Timiphone bekijkt. Deze persoon zoekt via sites als iPhoneDevForums.com mensen die betaalde reviews voor de App Store willen schrijven. Je verdient er $2 per stuk mee, maar moet wel minstens 100 positieve reviews kunnen leveren. iLounge kwam deze en nog wat andere rare praktijken op het spoor. Zo zijn er reviewsites die speciaal zijn opgezet om positieve reviews over iPhone-applicaties te publiceren. Maar reviewsites die er op het eerste gezicht eerlijk uitzien blijken ook wat aparte gewoontes erop na te houden. Een ontwikkelaar die zijn nieuwe iPhone-applicatie bij een website wilde laten reviewen kreeg te horen dat hij alleen na betaling van $50 snel een review kon verwachten.

De betreffende website, AppCraver, ging zelfs zo ver door te stellen dat de review alleen geplaatst wordt als de reviewers de applicatie goedkeuren. “Onze lezers zijn niet geïnteresseerd in negatieve reviewers”, schreven ze aan de ontwikkelaar van gCalWall. De ontwikkelaar werd ook nog eens bestookt met advertentiedeals: “Onze Premium-advertenties variëren in prijs van $400-600 per maand”. Blijkbaar loopt dat goed, want alleen al op de homepage zijn 21 (!) advertenties te vinden.

iLounge had zelf ook te maken met nepreviews: zo blijkt het Indiase bedrijf Robosoft nogal bezig om de eigen applicatie WordsWorth te prijzen en het concurrerende Bookworm af te kraken. iLounge heeft ook de ontwikkelaars van VoiceBox en Westward geblokkeerd vanwege soortgelijke acties. Eigenlijk waren deze ontwikkelaars ook bij voorbaat bij iLounge aan het verkeerde adres, want het is een site die bekend staat om z’n actieve beleid rond astroturfing (zelfpromotie vermomd als spontane reactie).

Toch heeft de eerder genoemde website AppCraver ook wel eens minder gunstige reviews. En als een website voornamelijk positieve reviews heeft, wil dat nog niet altijd zeggen dat ze betaald zullen zijn: flauwe Fart-applicaties zul je als website nu eenmaal niet zo snel reviewen en accessoires die bij aanraking al van ellende uit elkaar vallen stuur je eerder terug naar de fabrikant, dan dat je een pagina’s lange rant schrijft waarom het product niet deugt. Maar gelukkig zijn de meeste mensen al gewend om op internet hun gezonde verstand te gebruiken en niet af te gaan op een juichverhaal uit India.

Reviews

Voor wie interesse heeft hoe dat bij iPhoneclub gaat: Ook op iPhoneclub krijgen we meer verzoeken om applicaties te reviewen, dan we aankunnen. We bepalen zelf de volgorde waarin we applicaties reviewen: belangrijke/Nederlandse applicaties en applicaties waar veel mensen op zitten te wachten gaan vóór de meer tijdloze applicaties en games. De redactie publiceert geen gesponsorde reviews en zal ontwikkelaars nooit een voorstel doen om te adverteren (dat wil zeggen: ontwikkelaars moeten zelf het initiatief nemen als ze willen adverteren).

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 april 2009, 15:06
Categorie Achtergrond
Onderwerp app store

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.