NLZIET buitenland

‘NPO zou uit NLZIET moeten stappen’

Een NPO-werkgroep heeft geadviseerd om met NPO uit NLZIET te stappen, het gezamenlijke online platform van publieke omroep, RTL en Talpa. In plaats daarvan moet NPO Start (Plus) verder worden uitgebouwd.

Naast alle internationale streamingdiensten is er ook nog het Nederlandse NLZIET, een gezamenlijk online platform voor uitzendingen van de Nederlandse publieke omroep, RTL Nederland en Talpa TV. De dienst ging in juni 2014 van start en bestaat inmiddels vijf jaar. Toch zou er wel eens een einde aan kunnen komen. Een werkgroep van de NPO vindt namelijk dat de NPO uit de gezamenlijke videodienst NLZIET moet stappen. Dat staat in gelekte documenten die in handen zijn gekomen van het Nederlands MediaNetwerk. De werkgroep vindt dat de betaaldienst NPO Start verder uitgebouwd moet worden.

‘NPO Start verder uitbreiden’

De NPO-werkgroep vindt dat programma’s van de avond al eerder getoond kunnen worden bij NPO Start of de betaalde dienst NPO Start Plus. Ook is te lezen dat NLZIET volgens de werkgroep geen grote toekomst heeft en dat de NPO moet overwegen eruit te stappen. NPO Start zou dan onderdeel moeten worden van een breder portaal van NPO, waarmee je uitzendingen terug kunt kijken.

NLZiet is vernieuwd op de iPhone.

Momenteel bestaat het aanbod van NLZIET uit ongeveer 10.000 uur televisie, of ruim 40.000 afleveringen van de Nederlandse Publieke Omroep, RTL Nederland en Talpa TV. Daarnaast kun je sinds oktober 2017 live televisie kijken. De app is beschikbaar voor iOS, Apple TV, Android, Android TV, Playstation 4, desktopbrowsers en de meeste smart tv’s. Je kunt in alle landen van de Europese Unie kijken.

Het zenderaanbod bestaat uit:

  • Publieke omroep: NPO 1, 2 en 3, NPO 1 Extra, NPO 2 Extra, NPO Zappelin, NPO Nieuws en NPO Politiek
  • RTL Nederland: RTL 4, 5, 7, 8 en RTL Z, RTL Crime, RTL Lounge en Telekids
  • Talpa TV: SBS6, Disney XD/Veronica, Net5, SBS9 en 538 TV

Mocht de NPO willen vertrekken, dan blijft van NLZIET alleen het aanbod van RTL Nederland en Talpa TV over. RTL heeft met RTL XL ook al een eigen platform om uitzendingen terug te kijken.

Samenwerking publieke en commerciële omroepen

Het advies van de NPO-werkgroep is opgesteld door Frans Klein (directeur Video NPO), Mezen Dannawi (manager NPO Start/NPO Start Plus), Nico Rijkhoff (directeur publiek & marketing NPO), Giny Mutsaers (manager policy & finance NPO), Edwin Valent (oud-NPO medewerker en thans consultant) en Marcel Peek (consultant en voormalig NPO-medewerker). Omdat het slechts om een advies gaat, betekent het nog niet dat er concreet sprake is van opstappen. Wel is het een signaal dat bij de NPO niet iedereen de kabinetsplannen voor een sectorbrede samenwerking tussen publieke en commerciële aanbieders ziet zitten

Kortgeleden schreven we nog over de vernieuwde NLZIET-app, die volledig in Swift is ontwikkeld. Er zouden ook plannen zijn om een gratis NLZIET tv-dienst met reclame beschikbaar te stellen. Ruim een jaar geleden verscheen de NLZIET Apple TV-app, zodat je ook zonder smart tv kunt kijken.

Bekijk ook

Vernieuwde NLZiet-app maakt tv-kijken makkelijker

De NLZiet-app heeft een update gekregen, waardoor het navigeren in de app een stuk makkelijker is geworden. Het hamburgermenu is verwijderd en maakt plaats voor een knoppenbalk onderaan het scherm.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

33 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.