Tim Cook China, Foxconn

‘Apple kan importheffingen op iPhones compenseren met lagere productiekosten’

Er hangt Apple een importheffing boven het hoofd voor alle producten die in China zijn geproduceerd. Wie gaat dat betalen? Volgens JP Morgan kunnen de productiekosten omlaag, zodat jij in de winkel niets merkt van de extra toeslagen. Maar betekent het dat de Chinese fabrieksmedewerkers nu een lagere vergoeding krijgen? Dat is nu ook weer niet het geval.

Als de plannen doorgaan moet Apple straks 10% Amerikaanse importheffingen betalen voor iPhones die in China zijn geproduceerd. De vraag is natuurlijk wie daarvoor opdraait. De consumenten? Die klagen nu al dat de iPhones veel te duur zijn geworden. Apple zelf? Dat is een mogelijkheid die analist Ming-Chi Kuo verwacht, maar dan gaat het ten koste van de winst en dat zien de investeerders niet zitten. Apple kennende zullen ze proberen om het op een andere manier af te wentelen. JP Morgan denkt dat de productiekosten omlaag kunnen, waardoor je er niets van merkt.

Heffingen voor rekening van toeleveranciers

De handelsoorlog tussen China en de VS heeft nog geen gevolgen gehad op de prijzen. Maar dat kan zomaar gebeuren als de 10% importheffing op elektronica wordt ingevoerd. Dat zou in december moeten gebeuren. In een notitie aan investeerders zeggen analisten van JP Morgan dat Apple de gevolgen vooral wil compenseren door de productiekosten van de iPhone zelf te verlagen. De kosten van de onderdelen voor de 2019 iPhones zouden met een bedrag tussen 30 en 50 dollar kunnen worden gereduceerd. Daarmee kan Apple een groot deel van de heffingen opvangen, zonder dat de winkelprijzen in de VS omhoog moeten. Dat laatste is belangrijk bij dit soort producten, net als bij de AirPods, Apple Watch en iPads.

Tim Cook in China, Foxconn-fabriek

Een heffing van 10% zou ongeveer een impact van 8% op de jaarlijkse inkomsten betekenen, denken de analisten van JP Morgan. Het betekent overigens niet dat de fabrikanten in China de kosten moeten opvangen. Apple profiteert van enkele andere ontwikkelingen. Zo zijn de kosten van geheugenchips zodanig omlaag gegaan zijn, dat dit een deel van het probleem oplost. Er speelt nog iets anders mee: die lagere productiekosten gelden voor alle iPhones die wereldwijd worden verkocht, terwijl maar een derde van de productie naar de VS gaat en dus te maken krijgt met de importheffingen. In andere landen heeft Apple eigenlijk een mazzeltje: ze kunnen de prijzen gelijk houden, maar de productiekosten gaan omlaag. Meer winst dus voor Apple.

Overigens dreigt er nog iets anders voor Apple: China is van plan om ook heffingen in te voeren. Het gaat om $75 miljard aan goederen die in China geproduceerd worden om in de VS te worden verkocht. Die dreigende heffing had afgelopen vrijdag behoorlijke invloed op de beurskoers van Apple en andere tech-aandelen. Maar volgens JP Morgan zullen deze heffingen nauwelijks effect hebben op Apple.

Over de Amerikaanse heffingen maken de analisten zich echter wel zorgen. Apple zou dit gedeeltelijk kunnen compenseren door meer productie buiten China te laten plaatsvinden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.