Notch: sprinter met sensoren

Notch meet je houding tijdens het sporten met sensoren

Met Notch meet je lichaamsbewegingen van bijna alle sporten door sensoren op je lichaam te plakken. Zo kan een trainer realtime zien of je oefeningen wel met een correcte houding uitvoert.

Je hebt misschien wel eens foto’s gezien van sporters, die van top tot teen zijn beplakt met sensoren. Zo kan een trainer zien hoe ze bewegen en op welke punten er verbetering mogelijk is. Zo’n oplossing is meestal alleen weggelegd voor professionele atleten, maar met Notch lijkt het nu toch realiteit te gaan worden.

Notch-sensor met smartphone

Notch meet realtime sportactiviteiten

Onderstaand filmpje maakt meteen duidelijk hoe het werkt: je bevestigt de 6 sensoren aan je lichaam, bijvoorbeeld om je pols, enkels en borst. Vervolgens start je de app en voer je de oefeningen uit. Een coach kan op het scherm meteen zien hoe het zit met je balans, gewichtsverdeling en correcte houding. Het is geschikt voor yoga, boksen, fietsen en allerlei andere sporten. Een 3D-model op het scherm laat precies zien hoe je dribbelt, bokst of handstand-pushups uitvoert.

Notch wordt gemaakt door een start-up uit New York en heeft al een wat langere geschiedenis. Drie jaar geleden probeerden ze al eens met een Kickstarter-campagne geld op te halen, maar dat mislukte waardoor ze de geldinzameling vroegtijdig moesten afbreken. Nu proberen ze het op een andere manier: als je een pre-order plaatst krijg je de sensoren al in juli 2016 geleverd.

Notch: sprinter met sensoren

Correcte houding dankzij Notch

De draadloze sensoren maak je met bandjes aan je kleding of aan je lichaam vast. Er zitten accelerometers, gyroscopen en andere sensoren in, waarmee ze heel nauwkeurig je bewegingen kunnen meten. Die informatie sturen ze door naar de app, waar je een 3D-mannetje dezelfde bewegingen ziet uitvoeren. Het geheim zijn de algoritmes die Notch heeft ontwikkeld, waardoor je de bewegingen heel nauwkeurig nagebootst ziet. De sensoren zijn zelfs waterproof, waardoor je ze tijdens het zwemmen of een triathlon kunt gebruiken.

Notch-sensoren: ook geschikt voor zwemmers

Je bent vrij om te kiezen hoeveel sensormodules je wilt gebruiken. Ze kunnen een optionele trilling geven als je een verkeerde beweging maakt. Een set van 6 sensoren kost $379 exclusief $44 verzendkosten. De set met 6 sensoren is voldoende voor boven- óf onderlichaam. Wil je bewegingen van het hele lichaam meten, dan heb je 12 sensoren nodig.

Notch-sensoren in de doos

Geschikt voor bijna alle sporten
Er waren al soortgelijke wearables, zoals GymWatch voor het meten van krachtsport-bewegingen. Maar die richten zich vaak op één sport en bieden niet de flexibiliteit van Notch. Met Notch kun je je volledige lichaamsbewegingen meten en analyseren op de computer, voor bijna elke denkbare sport. Sporters zullen Notch zelf misschien niet zo snel aanschaffen, maar trainers die hun pupillen willen uitleggen wát er precies fout gaat bij de houding, kan het ideaal zijn.

Notch-sensor met smartphone

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 juli 2016, 13:00
Categorie Accessoires
Onderwerpen sensor, sport

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.