‘Nieuwe Apple TV minder revolutionair dan gehoopt’

Apple is in gesprek met kabelbedrijven voor de nieuwe Apple TV, en is daarmee minder ambitieus dan eerst gedacht met de televisieplannen.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

apple tv hdmiEr komen inmiddels zoveel verhalen voorbij over een nieuwe Apple TV, dat het wel heel gek moet lopen als het vernieuwde tv-kastje dit jaar niet verschijnt. Volgens The Wall Street Journal is Apple inmiddels alleen wat minder ambitieus bezig om de televisiewereld hiermee te veroveren. Apple wil niet langer samen met grote mediabedrijven concurreren met kabelleveranciers, maar wil in plaats daarvan met alle partijen samenwerken. Er worden daarom afspraken gemaakt met zowel televisiezenders als met kabelbedrijven.

Volgens The Wall Street Journal wordt de Apple TV een settopbox waarmee je naar televisieprogramma’s kunt kijken. De vernieuwde Apple TV komt volgens de aangehaalde bronnen over enkele maanden op de markt. Gisteren beweerde Bloomberg nog dat de Apple TV in april wordt gepresenteerd. Andere geruchten wijzen weer op een groot Apple-evenement in maart.

Apple’s eerdere plannen om televisieprogramma’s rechtstreeks van de originele bezitters te krijgen, bleken niet in goede aarde te vallen. Met deze afspraken probeerde Apple de grote kabelleveranciers te passeren, maar juist daarom waren de betrokken partijen bang om in zee te gaan. Een afspraak met Apple zou de verhoudingen met kabelbedrijven schaden, wat voor zenders problemen kan opleveren bij latere afspraken voor traditionele televisieprogrammering.

Het is nog de vraag wat de afspraken met kabelbedrijven exact zullen behelzen, maar de hoeveelheid beschikbare content gaat mogelijk wel enigszins achteruit. Eerder hoopte Apple op alle afleveringen van nieuwe televisieseizoenen, op het moment dat ze werden uitgezonden. Door de tussenkomst van kabelbedrijven zou de Apple TV slechts de laatste vijf afleveringen van een serie aanbieden. Dat terwijl Apple met de nieuwe Apple TV juist dit soort beperkingen hoopte tegen te gaan en de televisiemarkt meer open te stellen.

Apple’s verlaagde verwachtingen creëren wel nieuwe kansen. Slaagt Apple er in om de Apple TV de nieuwe standaard te maken voor het bekijken van tv-zenders, dan ontstaat er een nieuwe onderhandelingspositie. Het is dan makkelijker om contentleveranciers te overtuigen om kabelbedrijven te passeren.

We horen op het moment alleen van Amerikaanse televisiezenders en kabelbedrijven die met Apple in gesprek zijn over de Apple TV. Deze onderhandelingen zijn echter de basis voor Apple’s televisiestrategie, waardoor het ook aannemelijk is dat in Nederland later vergelijkbare gesprekken zullen volgen. Onderhandelt Apple met Amerikaanse televisieleveranciers over een nieuwe Apple TV, dan is het goed mogelijk dat dit later ook met vergelijkbare Nederlandse partijen zal gebeuren.

De nieuwe Apple TV zal naar verwachting apps en games kunnen draaien, die je installeert via een speciale App Store. In theorie kan iedere zender een eigen app uitbrengen, zodat liveprogramma’s en on-demand video’s vanaf het apparaat bekeken kunnen worden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 februari 2014, 16:14
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerp apple tv

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.