iPhone 5s iPhone 6

‘Nieuwe 4-inch iPhone krijgt 12 megapixelcamera, gaat $400-500 kosten’

Apple-analist Ming-Chi Kuo laat van zich horen. Hij verwacht een 12 megapixelcamera in de nieuwe 4-inch iPhone en rekent op 50% korting op de iPhone 5s.

Analist Ming-Chi Kuo heeft zich tot nu toe erg stil gehouden in de aanloop naar de nieuwe 4-inch iPhone. Nu komt hij opeens toch met een onderzoeksnotitie voor investeerders op de proppen. Hij claimt daarin dat de 4-inch iPhone een 12 megapixelcamera krijgt en geen 8 megapixel, zoals eerder werd beweerd.

iPhone 5s iPhone 6

Kuo weet de naam nog niet

De ‘beste Apple-analist ter wereld’ is de afgelopen tijd vrij stil en lijkt wat van zijn scherpte kwijt. Zo blijkt hij niet in staat om uitsluitsel te geven over de naam. Hij schrijft dat de 4-inch iPhone in het algemeen bekend staat als iPhone 5se, maar dat het toestel ook wel iPhone SE kan heten. Die nieuwe naam werd gistermiddag pas naar voren geschoven door blogger Mark Gurman.

Ook herhaalde Kuo eerdere berichten dat de 4-inch iPhone vrijwel dezelfde hardwarespecificaties zal hebben als de iPhone 6s, zoals een A9-chip en NFC-chip voor Apple Pay. Het uiterlijk lijkt meer op de iPhone 5s, maar met gebogen glas aan de voorkant zoals bij de iPhone 6-serie.

‘iPhone 5s voor half geld’

Tot zover weinig nieuws. Kuo’s enige opmerkelijke voorspelling is de 12 megapixelcamera. De rest hebben we al eens eerder gehoord. De prijs zal in de Verenigde Staten tussen de $400 en $500 liggen. Ter vergelijking: de 16GB iPhone 5s ligt daar momenteel voor $450 in de schappen en voor het 32GB-model ben je $499 kwijt.

Zo heel gewaagd is de uitspraak van Kuo dus niet, al denken we op de iCulture-redactie dat de prijs van de iPhone 5se door de nieuwere componenten wel iets hoger zou kunnen uitvallen dan de huidige iPhone 5s. Tenslotte toch nog een wat verrassende uitspraak van Kuo: hij denkt dat de iPhone 5s een 50% prijsverlaging krijgt zodra het nieuwe model wordt aangekondigd. Die prijsverlaging is forser dan we eerder hebben gezien. Het komt ook wel voor dat Apple oude modellen uit het assortiment haalt en de oude voorraad daarvan laat verkopen via prijsknallers bij andere winkelketens.

Kuo denkt dat de 4-inch iPhone vooral markten zoals China en India zal aanspreken. Hij ziet daardoor goede groeicijfers voor de 4-inch modellen van Apple: 131% per jaar, oplopend tot 37 miljoen in 2016. Dit zijn gecombineerde schattingen voor de iPhone 5s en iPhone 5se.

KGI verwacht dat Apple dit jaar 12 miljoen stuks van de iPhone 5se zal verkopen. Aanvankelijk verwachtten ze 18 tot 20 miljoen stuks, maar door de prijsverlaging van de iPhone 5s zullen meer mensen voor dat goedkopere toestel kiezen, denkt Kuo. Daarmee zou Apple zich eigenlijk in de vingers snijden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 februari 2016, 8:36
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerp iPhone SE

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.