Nieuw Apple-patent maakt navigeren binnen gebouwen mogelijk

Een nieuwe patentaanvraag van Apple beschrijft hoe de iPhone via Wi-Fi en GPS je locatie binnen een gebouw in de gaten houdt.

wifislam androidApple Maps kan op het moment worden gebruikt om je locatie te bepalen, maar binnen gebouwen laat deze techniek vaak te wensen over. Door het GPS-signaal van je iPhone te combineren met Wi-Fi wil Apple het toch mogelijk maken om binnen een gebouw te navigeren. Dit blijkt uit een nieuwe patentaanvraag. Hierdoor ziet je iPhone bijvoorbeeld op welke plek je binnen een gebouw bent. Het gepatenteerde systeem heeft iets weg van Apple’s nieuwe iBeacons in iOS 7, maar verschilt op een aantal fundamentele vlakken.

Een iDevice kan op het moment al je locatie bepalen met behulp van Wi-Fi, maar gebruikt deze gegevens vooral om een locatieschatting op de kaart te tonen. Apple gebruikt deze techniek onder andere op iDevices die geen gps ondersteunen. Het Apple-patent gaat echter een stuk dieper dan dat: in de tekst wordt beschreven hoe het systeem van pas komt bij het bepalen van je locatie binnen een gebouw, waar een gps-signaal over het algemeen zwakker is.

Het nieuwe patent sluit aan bij de systemen van het onlangs door Apple overgenomen WiFiSLAM. Dit bedrijf werkte aan een systeem waarmee je binnen een gebouw via Wi-Fi je locatie bepaalt.

Met iBeacons kan een iPhone je locatie in bijvoorbeeld een winkel bepalen en dit doorgeven aan een bijbehorende app. Dit kan in de praktijk op vergelijkbare wijze worden gebruikt als het hierboven beschreven systeem. iBeacons gebruiken echter Bluetooth om met de iPhone te verbinden, terwijl Apple hierboven zich juist op Wi-Fi beroept. Omdat Wi-Fi al in veel panden aanwezig is, is er geen extra hardware vereist om het gepatenteerde systeem in gebruik te nemen. Hierdoor kan het worden gebruikt om je bijvoorbeeld een weg te banen door willekeurige gebouwen, die door Apple in de Kaarten-app dan in kaart zijn gebracht.

Of Apple het Wi-Fi-systeem in de iPhone zal gebruiken, is nog de vraag. Het patent werd aangevraagd in juni 2012, waarna hij niet in de praktijk is gebruikt.

Afbeelding: WiFiSLAM

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 april 2014, 14:55
Categorie iOS
Onderwerpen gps, ibeacons, wi-fi

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.