applewatch-calc

Nederlandse ontwikkelaar maakt rekenmachine-app voor Apple Watch

De Nederlanders Paul van Dijk en Bas van der Ploeg hebben een rekenmachine-app voor de Apple Watch gemaakt, om te ervaren hoe het werkt.

Vorige week heeft Apple WatchKit beschikbaar gesteld voor ontwikkelaars. Veel iOS-ontwikkelaars zijn er direct mee aan de slag gegaan. Zo ook iCulture-huisvriend Paul van Dijk (@paul_van_dijk) van CirkelSoft. Hij maakte samen met ontwerper Bas van der Ploeg (@basvanderploeg) als proefproject een rekenmachine voor de Apple Watch. Het is niet de verwachting dat Apple zelf een rekenmachine op de Apple Watch zal plaatsen, terwijl dat toch erg handig kan zijn. Vandaar dat Paul en Bas kansen zagen om zelf iets te maken. Bovendien is een rekenmachine-app een mooie, klein en overzichtelijk project om de beginselen van het Apple Watch-programmeren te verkennen.


applewatch-calc

Tijdens het programmeren vielen Paul een aantal zaken op. Een Apple Watch-app bestaat uit twee delen:

  • Een gebruikersinterface, die te zien is op de Apple Watch.
  • Deze communiceert via een WatchKit-extensie met de iPhone.

Een Apple Watch kun je bijna vergelijken met een tweede scherm voor je iPhone. Elke actie die de gebruiker uitvoert op de Apple Watch wordt eerst doorgestuurd naar de iPhone. De iPhone bepaalt wat er moet gebeuren en stuurt dat vervolgens terug naar de Apple Watch.

De iPhone is voor elke actie nodig

In het geval van een rekenmachine kan het zijn dat de gebruiker de knop met het cijfer 1 indrukt. De Apple Watch stuurt deze actie door naar de iPhone en de iPhone bepaalt dat rechtsboven in het scherm een 1 moet verschijnen. Dit lijkt omslachtig, maar door al het werk op de iPhone te laten uitvoeren wordt de batterij van de Apple Watch zoveel mogelijk gespaard. Ook kan het horloge op deze manier met veel minder geheugen toe. Het heen en weer sturen van de informatie heeft wel als nadeel dat het wat tijd kost, dus apps lijken vooralsnog ’traag’ te reageren. Of de communicatie straks met een echte Apple Watch en iPhone sneller verloopt kunnen we niet met zekerheid zeggen, maar we hopen het stiekem wel een beetje.

In onderstaande video is een demo van de rekenmachine-app te zien:

Nu Paul en Bas het programmeren voor de Apple Watch verkend hebben, gaan ze verder met een serieuzere applicatie voor Apple’s toekomstige smartwatch. Wat dat is, houden ze nog even voor zich.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch
12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.