Master Password kiezen

Let op! Gebruik de markeerstift in iOS niet voor gevoelige info

Makkelijk te achterhalen

Sinds iOS 11 vind je op de iPhone een handige markeerstift, waarmee je screenshots kunt bewerken. Het is verleidelijk om de zwarte markeerstift te gebruiken om privacygevoelige info door te krassen, maar dat is helemaal niet veilig. De info is namelijk zo weer te achterhalen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Ontwikkelaar John Wickham wijst er nog maar eens op dat ze zwarte markeerstift voor het bewerken van foto’s en screenshots, niet zwart genoeg is voor gevoelige info. Ook als je meermaals met de stift over de tekst heen gaat, is dat vaak niet voldoende. Door de kleurinstellingen van de afbeelding aan te passen komt de doorgestreepte tekst weer tevoorschijn (zo werkt het). Maar wat moet je dan wel gebruiken?

Markeerstift niet veilig genoeg

De markeerstift is op allerlei plekken te vinden. Na het maken van een screenshot kun je de stift gebruiken om een tekst extra te accentueren. Je kunt de markeerstift ook toepassen op foto’s of in bijlagen van Mailberichten, zoals Apple uitlegt in dit supportartikel. Heel handig als je snel iets wilt omcirkelen of benadrukken, maar minder geschikt als je je burgerservicenummer, een serienummer of een ander vertrouwelijk gegeven onleesbaar wilt maken.

Markeerstift iOS niet veilig

Voor mensen die goed thuis zijn in fotobewerking is dit gesneden koek, maar niet voor gewone gebruikers die denken dat ze met meermaals doorkrassen de tekst onleesbaar kunnen maken. In plaats daarvan kun je beter een zwart balkje over de tekst zetten en ervoor zorgen dat je afbeelding niet uit meerdere lagen bestaat, want dan kan iemand alsnog kijken wat er achter de tekst zit. Een andere optie is om gebruik te maken van een tool die de tekst omzet naar blokjes, zoals Skitch. Dat hebben we in de afbeelding hierboven ook gebruikt voor het onleesbaar maken van de naam van de eigenaar. Voor extra zekerheid kun je de tekst meermaals ‘scramblen’.

Hoe moet het wel?
Hoe je privédata kunt verwijderen lees je in onze tip over screenshots anoniem maken:

En waar je de markeertool wél voor kunt gebruiken lees je in onze tip Screenshots bewerken in iOS 11.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.