iculture-biz
iCulture Biz

Made2pay: toegankelijk iPad-kassasysteem van Nederlandse bodem

Made2pay is een toegankelijke kassa-applicatie voor de iPad gericht op allerlei soorten ondernemers.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

Made2pay in de praktijkVroeger zag je in winkels alleen ingewikkelde kassasystemen die bovendien duur zijn in aanschaf en onderhoud. Tegenwoordig heb je al voldoende aan een iPad in combinatie met een speciale applicatie. Made2pay is zo’n iPad-applicatie van Nederlandse bodem. Ontstaan vanuit een probleem uit de praktijk en inmiddels gebruikt door verschillende soorten ondernemers. iCulture sprak met de bedenker over zijn visie en de ontstaansgeschiedenis van de app.

Made2pay staat sinds begin dit jaar in de App Store. Sindsdien zijn er al een hoop verbeteringen doorgevoerd en nieuwe functies toegevoegd. Made2pay biedt eigenlijk alle functionaliteit die je van een modern kassasysteem verwacht. De ondernemer kan vanuit de app zijn voorraad en cashflow beheren, bonnetjes uitprinten en bestellingen op rekening plaatsen. Ook ondersteunt de app pinbetalingen via het los verkrijgbare Payleven en kunnen statistieken worden ingezien en geëxporteerd. Het is ook mogelijk om een elektronische kassalade te koppelen. De enige vereiste is natuurlijk een iPad.

Made2Pay iPad Made2pay iPad

Geen budget

Het idee voor Made2pay ontstond op de sportvereniging van eigenaar en oprichter Niels Koole (LinkedIn). Die was op zoek naar een betaalbaar en passend kassasysteem, maar dat bleek onvindbaar. Hierop besloot hij om zelf iets te ontwikkelen voor de (sport)vereniging en ook beschikbaar te stellen voor andere verenigingen en kleine ondernemingen. Koole:

Met een vereniging waar veel verschillende mensen achter de bar staan, zochten wij ook naar een kassa waar iedereen zonder handleiding direct mee uit de voeten zou kunnen. Dit was bij veel kassasystemen niet van toepassing. Vaak zijn ze complex en duur in de aanschaf, iets waar relatief kleine verenigingen geen budget voor hebben. Toen is het idee ontstaan om zelf een iPad app te ontwikkelen die aan al deze voorwaarden voldoet.

Breed inzetbaar

Met Made2pay willen Koole en compagnon Thom Voskamp (LinkedIn) een kassaysteem aanbieden dat goedkoop, eenvoudig in gebruik is en ook ingezet kan worden in bijna elke onderneming. Koole houdt zich bezig met de ontwikkeling van de app en Voskamp draagt zijn steentje bij als verkoopadviseur. Aanvankelijk richtte Made2pay zich op verenigingen, maar inmiddels is de functionaliteit zo uitgebreid geworden dat praktisch elke ondernemer ermee aan de slag kan. Koole licht toe:

Denk aan een bakker, kapper of cafetaria. Inmiddels is er zelfs een strandtent met de app aan het werk en zijn we bezig om het systeem in een kroeg bij ons in het dorp te plaatsen. Door de veelzijdigheid kunnen bijna alle doelen gediend worden. Als ik een situatie zou moeten bedenken waar Made2pay nog niet inzetbaar is, denk ik aan een slagerij. In een slagerij wordt met gewichten van producten gewerkt, wat de app op dit moment nog niet ondersteunt.

Made2pay iPad-kassasysteem

Gratis uitproberen

Wie de app de eerste keer downloadt, kan deze 30 dagen gratis uitproberen. In de proefperiode is er wel een beperking van 20 bestellingen per dag. Daarna heeft de ondernemer een licentie nodig. Dit kan eenvoudig via een in-app aankoop vanuit de app. De gebruiker heeft de keuze uit een abonnement voor de duur van een kwartaal, halfjaar of jaar, die respectievelijk €69,99, €129,99 en €229,99 kosten. Dit lijkt alsnog een hoop geld, maar een gemiddeld kassasysteem kost in aanschaf al gauw duizenden euro’s en dat staat nog los van de onderhoudskosten. Bovendien zijn dergelijke systemen vaak complex. Uitgangspunt bij Made2pay is dat een handleiding overbodig zou moeten zijn.

Een waardeoordeel over het dagelijks gebruik van de app geven is in dit geval lastig, omdat het een heel specifieke groep gebruikers bedient en de praktijksituatie lastig na te bootsen is. We beperken ons dan ook tot het uiterlijk en de functionaliteit van de app. De app voelt al snel vertrouwd aan, oogt fris door het gebruik van lichte kleuren en ook het instellen is zeker niet ingewikkeld. Het enige nadeel is misschien dat je alle categorieën en producten handmatig moet toevoegen. Voor de kleine ondernemer niet zo’n probleem, maar als je honderden zo niet duizenden producten hebt is het klusje heel wat minder leuk.

Downloaden: Made2pay (gratis, iPad, iOS 7.0+)

Meer informatie: Made2pay

Dit artikel is onderdeel van de reeks iCulture Biz, waarin we onderwerpen bespreken die voor zakelijke gebruikers interessant zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 juli 2014, 22:28
Onderwerpen apple, betalen, iculture biz, kassasysteem, patenten, rechtszaak

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.