Waarom je de 8GB iPhone 5c al dan niet moet aanschaffen

De 8GB iPhone 5c is nu verkrijgbaar. Maar is dat wel de beste keuze als je een budgettoestel zoekt? iCulture geeft advies!
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iPhone 5c blauwApple verkoopt vanaf vandaag de iPhone 5c 8GB officieel in Nederland en België. Bij de Apple Store kun je 50 euro besparen door voor dit goedkopere model te kiezen. De prijslijst bij Apple ziet er nu als volgt uit:

Bij webwinkels kun je nog lagere prijzen vinden. Maar is het wel de moeite om de 8GB iPhone 5c te kopen? iCulture geeft advies.

Is de prijs van de 8GB iPhone 5c redelijk?

De 8GB iPhone 5c is in de Apple Store 50 euro goedkoper dan de variant met 16GB. Dat lijkt aantrekkelijk: je kunt makkelijk 50 euro besparen door te kiezen voor de variant met minder opslag. Toch is het prijsverschil relatief klein. Qua uiterlijk en technologie is er namelijk geen verschil: de 8GB iPhone 5c heeft dezelfde camera, dezelfde processor en ook alle andere technische specs zijn precies hetzelfde. Het enige verschil is de opslagruimte van 8GB en 16GB.

Is 8GB opslagruimte wel genoeg?

iPhone 5c geel alle kantenAls je voor een toestel met 8GB opslag kiest, is de vraag al snel: is dat wel genoeg? We hebben een aparte tip over de vraag: hoeveel opslagruimte heb je nodig? Dat we daarin 8GB maar heel kort bespreken is niet toevallig. We vinden 8GB echt te weinig. Van die 8GB hou je namelijk maar zo’n 6GB opslagruimte over om apps te installeren en met een paar grote games en navigatie-apps zit dat al snel vol. 8GB is alleen aan te raden voor mensen die hun iPhone vooral gebruiken om te bellen. Je kunt er nog aardig wat apps op installeren, maar het moeten dan wel kleine apps zijn en je moet er rekening mee houden dat je regelmatig moet opschonen. Reken op zo’n 10 games en 100 apps, zodat je nog ruimte overhoudt voor wat foto’s, video’s en opslagruimte voor toepassingen zoals e-mail.

Advies: kies alleen voor 8GB als je je iPhone voor basisfuncties gaat gebruiken. Voor dezelfde prijs of minder kun je ook een 16GB iPhone kopen, waarmee je minder snel tegen de opslaglimiet aanloopt.

Lees ook: iPhone 5c kopen

Is de 8GB iPhone 5c echt goedkoper bij een abonnement?

De iPhone 5c koop je vooral, omdat je het toestel gratis bij een abonnement krijgt. De losse prijs van 500-600 euro is namelijk een behoorlijke smak geld als je op zoek bent naar een budgettoestel. Maar als je de 16GB iPhone 5c al gratis krijgt bij de meeste abonnementen, waarom zou je dan genoegen nemen met de 8GB iPhone 5c? We keken bij de Phonehouse naar een aantal abonnementen:

  • 8GB iPhone 5c met 2-jarig Vodafone Red Essential voor €40 per maand, toestel €274,95 – totaalprijs over een periode van twee jaar €1234,95
  • 8GB iPhone 5c met 2-jarig Vodafone Red Essential voor €45 per maand, toestel gratis – totaalprijs over een periode van twee jaar €1080
  • 16GB iPhone 5c met 2-jarig Vodafone Red Essential voor €40 per maand, toestel €174,95 – totaalprijs over een periode van twee jaar €1134,95
  • 16GB iPhone 5c met 2-jarig Vodafone Red Essential voor €50 per maand, toestel gratis – totaalprijs over een periode van twee jaar €1200

Zoals je ziet verschilt het maar net welk abonnement je kiest. De 8GB iPhone 5c pakt uit als de duurste en goedkoopste optie in dit rijtje. Overigens heeft de Phonehouse ook nog een goedkopere deal met Vodafone Smart-abonnement met 500MB data voor €29 per maand, waarbij je in totaal maar €735 betaalt. Dat klinkt al wat aantrekkelijker voor de echte budgetkopers, maar je krijgt bij dit abonnement wel veel minder belminuten en data hebt.

Advies: ga er niet blindelings vanuit dat je op de 8GB iPhone 5c een betere deal krijgt dan op de 16GB iPhone 5c. Omdat de 16GB-variant al wat langer op de markt is hebben de meeste winkels daarvan genoeg op voorraad. Met als gevolg: kortere levertijden en relatief lage prijs.

Zit je wel goed met de iPhone 5c?

Nu moeten we even persoonlijk worden. Het is namelijk een kwestie van smaak: vind je het polycarbonaat van de iPhone 5c mooi en zat je al lang te wachten op een plastic toestel van Apple, dan moet je dit model gewoon kopen. Maar er zijn al maandenlang geruchten dat de iPhone 5c eigenlijk niet zo goed verkoopt. OK, hij doet het altijd nog beter dan de meeste toestellen van de concurrentie, maar voor Apple-begrippen staat de iPhone 5c qua verkoopcijfers steeds in de schaduw van het succesmodel iPhone 5s. Al dat doemdenken in de media heeft ook gevolgen voor de verkoopwaarde als je straks weer wilt inruilen. Een iPhone 5c – zeker in een felle kleur – levert nu eenmaal minder op dan een neutraal uitziende iPhone van glas en aluminium. De kans is aanwezig dat Apple de iPhone 5c straks weer uit het assortiment haalt, omdat het toestel niet zo goed heeft verkocht als ze aanvankelijk hadden gedacht.

Advies: Zoek je een tijdloze iPhone waar je lang mee doet en die er niet over een jaar gedateerd uitziet, dan kun je eigenlijk beter voor een iPhone 5 kiezen. Die zijn via diverse webwinkels nog prima te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij de iCulture Shop, Typhone, Belsimpel en Centralpoint.

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse winkels. Als je via de links bestelt steun je daarmee iCulture, waarvoor we je alvast enorm willen bedanken. We worden niet gesponsord door de genoemde bedrijven.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 april 2016, 13:35
Categorie iDevices
Onderwerp iPhone 5c

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.