macOS Sonoma Update

macOS Sonoma 14.1 beschikbaar: dit brengt de update

macOS Sonoma 14.1 is de nieuwste update voor de Mac die nu beschikbaar is. Daarin lost Apple een aantal bugs op en zitten wat nieuwe functies voor Apple Music-gebruikers.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Het is nog maar een maand geleden dat Apple macOS Sonoma 14 officieel uitbracht, maar nu is het tijd voor de eerste update daarvan. En er zit meteen wat nieuws in, want dankzij macOS Sonoma 14.1 kun je nieuwe functies gebruiken voor de Muziek-app, maar ook in de systeeminstellingen. Bovendien zijn er problemen opgelost, dus macOS Sonoma 14.1 wordt voor iedereen aangeraden.

macOS Sonoma 14.1 beschikbaar

Dankzij macOS Sonoma 14 kun je in de Muziek-app nummers, albums en afspeellijsten als favoriet markeren. Dit was al mogelijk voor artiesten, maar is nu uitgebreid. In iOS 17.1 en iPadOS 17.1 zitten soortgelijke verbeteringen. Je kunt zelfs je bibliotheek filteren zodat je alleen je favorieten ziet. Het sterretje, waarmee je een favoriet aangeeft, vervangt hierbij het hartje waarmee je eerder nog een like kon geven. macOS Sonoma 14.1 zorgt er dus voor dat de Muziek-app qua mogelijkheden niet achterloopt met die op de iPhone en iPad.

In de systeeminstellingen van een Mac kun je naast de garantiestatus van je Mac ook die van aangesloten AirPods en Beats-koptelefoons zien. Dit was eerder al toegevoegd op de iPhone en iPad, maar komt dus ook op de Mac beschikbaar. Zo heb je alles in één overzicht bij elkaar.

macOS Sonoma Update

Tot slot lost Apple nog een paar problemen op. Zo konden de instellingen voor locatievoorzieningen per app worden gereset en is er een probleem gefixt met externe drivers. Zodra we de volledige releasenotes van de update hebben en we eventueel meer weten over de beveiligingsaspecten van deze update, werken we dit artikel bij.

macOS Sonoma 14.1 releasenotes

Deze update bevat verbeteringen, probleemoplossingen en beveiligingsupdates voor je Mac, waaronder:

• De favorietenfunctie in Muziek is uitgebreid en omvat nu ook nummers, albums en afspeellijsten, en je kunt een filter toepassen om je favorieten in de bibliotheek weer te geven
• De Apple garantiestatus voor de Mac, AirPods en Beats-koptelefoons en -oortjes is beschikbaar in Systeeminstellingen
• Er is een probleem verholpen waarbij de instellingen van ‘Systeemvoorzieningen’ in ‘Locatievoorzieningen’ mogelijk opnieuw werden ingesteld
• Er is een probleem verholpen dat ertoe kon leiden dat versleutelde externe schijfeenheden niet werden geactiveerd

Sommige functies zijn mogelijk niet in alle regio’s of op alle Apple apparaten beschikbaar.
Informatie over de beveiligings­aspecten van deze update vind je op deze webpagina: https://support.apple.com/kb/HT201222

macOS Sonoma 14.1 downloaden

Je downloadt macOS Sonoma 14.1 via Systeeminstellingen, net als bij iOS. Je downloadt deze update daarom als volgt:

  1. Ga naar Systeeminstellingen.
  2. Klik op Algemeen > Software-update.
  3. De Mac zoekt nu automatisch naar de nieuwste versie. Klik op Download en installeren om de update binnen te halen.

Je kan de instellingen ook zo aanpassen dat er automatisch gezocht wordt naar de nieuwste versies. Meer over het installeren van een macOS-update lees je in ons artikel.

Bekijk ook

Zo kun je een macOS-update installeren (ook van eerdere versies)

Als er een nieuwe versie van macOS beschikbaar komt, wil je natuurlijk meteen updaten. Maar wat zijn de verschillende opties? In deze tip leggen we uit hoe het updaten van je Mac werkt, ook voor oudere macOS-versies.

Let op: houd de reacties on-topic, concreet en overzichtelijk voor anderen. Persoonlijke statusupdates of je download gestart/gelukt is, voegen niets toe aan de discussie. Ook kan het iets langer duren voordat de update zichtbaar is. Ook dit hoef je niet te melden. Deze reacties worden verwijderd.

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.