macOS Catalina installeren

Apple brengt macOS Catalina 10.15.2 uit: dit moet je weten

Er staat een update klaar voor de Mac. Het gaat om macOS Catalina 10.15.2 en bevat niet alleen bugfixes, maar ook wat nieuwe functies. Wat zit er allemaal in deze update?
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

macOS Catalina 10.15.2 nu beschikbaar

Na enkele betaversies vrijgegeven te hebben kan iedereen nu de nieuwste update installeren. Echt spannende nieuwe functies zitten er niet in, maar er is toch wat nieuws toegevoegd. Ook bevat de update de nodige bugfixes en verbeteringen in de beveiliging.

Deze update brengt allereerst de ondersteuning van de iTunes Remote terug. iTunes Remote is een app op je iPhone en iPad waarmee je muziek en meer op je Mac kan bedienen. Bij de overstap van iTunes naar de losse apps voor Muziek en TV, is ondersteuning voor deze app gesneuveld. Dit heeft Apple in macOS Catalina 10.15.2 weer rechtgezet, want vanaf nu kun je de Muziek- en TV-app weer volledig bedienen vanaf je iPhone. Ook kun je in de Muziek-app weer bladeren door je bibliotheek in de kolommenweergave.

Apple heeft ook een reeks bugs opgelost, onder andere in de Foto’s en Mail app. Mogelijk lost deze update een vervelende bug op waar sommige gebruikers last van hadden. Het gaat om een zogenaamde EFI-bug die er bij sommige gebruikers voor zorgde dat hun Mac niet meer reageerde na een update. Op het moederbord werd bepaalde firmware corrupt, waardoor de Mac bricked werd. Hoewel het voor de getroffen gebruikers wellicht te laat is, zorgt de update er mogelijk voor dat dit niet meer gebeurt bij nieuwe Catalina-installaties.

Bekijk ook

macOS Catalina laat sommige Macs compleet vastlopen [poll]

Doet jouw Mac niets meer na het installeren van macOS Catalina? Er is een groeiend aantal gebruikers dat last heeft van een compleet vastgelopen Mac.

macOS Catalina 10.15.2 releasenotes

Dit zijn de volledige Nederlandstalige releasenotes van macOS 10.15.2:

macOS 10.15.2-update

De macOS Catalina 10.15.2-update verbetert de stabiliteit, betrouwbaarheid en prestaties van je Mac en wordt aanbevolen voor alle gebruikers.

Deze update bevat de volgende probleemoplossingen en verbeteringen:

Muziek

 • De kolomweergave kan weer worden gebruikt voor het beheren van de muziekbibliotheek
 • Er is een probleem verholpen dat ertoe leidde dat albumillustraties mogelijk niet werden weergegeven
 • Er is een probleem verholpen waarbij equalizerinstellingen opnieuw konden worden ingesteld bij het afspelen van muziek

iTunes Remote

 • Er is ondersteuning toegevoegd voor het gebruik van een iPhone of iPad om op afstand de Muziek- en TV-app op een Mac te bedienen

Foto’s

 • Er is een probleem verholpen waarbij bepaalde .AVI- en .MP4-bestanden als niet-ondersteund werden weergegeven
 • Er is een probleem verholpen waarbij zojuist aangemaakte mappen niet werden weergegeven in de albumweergave
 • Er is een probleem verholpen waarbij handmatig gesorteerde afbeeldingen in een album mogelijk in een onjuiste volgorde werden afgedrukt of geëxporteerd
 • Er is een probleem verholpen waarbij het instrument Zoom en snij bij niet werkte in een afdrukweergave

Mail

 • Er is een probleem verholpen waarbij het voorkeurenvenster van Mail met een leeg venster werd geopend
 • Er is een probleem verholpen waarbij het terughalen van verwijderde e-mails mogelijk niet ongedaan kon worden gemaakt

Overig

 • De betrouwbaarheid van het synchroniseren van boeken en audioboeken naar je iPad of iPhone via de Finder is verbeterd
 • Er is een probleem verholpen waarbij herinneringen mogelijk in een onjuiste volgorde werden weergegeven in de slimme lijst Vandaag in de app Herinneringen
 • Er is een probleem verholpen dat kon leiden tot langzame typprestaties in de app Notities

Meer informatie over deze update vind je op: https://support.apple.com/kb/HT210642

Meer informatie over de beveiligingsaspecten van deze update vind je op: https://support.apple.com/kb/HT201222

macOS Catalina 10.15.2 downloaden
Je downloadt macOS Catalina 10.15.2 via de Systeemvoorkeuren, net als bij iOS. Je downloadt deze update daarom als volgt:

 1. Ga naar Systeemvoorkeuren.
 2. Klik op Software-update.
 3. De Mac zoekt nu automatisch naar de nieuwste versie. Klik op Download en installeren om de update binnen te halen.

Je kan de instellingen ook zo aanpassen dat er automatisch gezocht wordt naar de nieuwste versies. Meer over het installeren van een macOS-update lees je in ons artikel.

Bekijk ook

Zo kun je een macOS Ventura-update installeren (en eerdere versies)

Als er een nieuwe versie van macOS Ventura beschikbaar komt wil je natuurlijk meteen updaten, maar wat zijn de verschillende opties? In deze tip leggen we uit hoe het updaten van je Mac werkt, ook voor eerdere macOS-versies.

Let op: houd de reacties on-topic, concreet en overzichtelijk voor anderen. Persoonlijke statusupdates of je download gestart/gelukt is, voegen niets toe aan de discussie. Ook kan het iets langer duren voordat de update zichtbaar is. Ook dit hoef je niet te melden. Deze reacties worden verwijderd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

macOS Catalina

Lees alles over macOS Catalina, de grote update voor je Mac uit 2019. In deze versie is iTunes voor het eerst vervangen door meerdere losse apps voor je Mac en MacBook. Is jouw Mac niet meer geschikt voor een update, bekijk dan eens ons overzicht MacBook kopen en desktop Mac kopen.

macOS Catalina
10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.