Final Cut Pro X

Apple adviseert om oude video’s te converteren voordat macOS 10.15 verschijnt

Apple waarschuwt dat oudere mediabestanden die zijn gemaakt met QuickTime 7 niet compatibel zullen zijn met toekomstige versies van macOS. Dit is onderdeel van de overstap van 32-bit naar 64-bit op de Mac.

Oude mediabestanden in macOS 10.15

De updates van apps zoals Final Cut Pro, Motion en Compressor, die afgelopen week zijn verschenen, bevatten een functie om verouderde mediabestanden te herkennen en ze meteen te converteren. In latere versies van macOS (te beginnen met macOS 10.15) zal het niet meer mogelijk zijn om de je oudere mediabestanden om te zetten naar modernere codecs. In een supportdocument legt Apple uit hoe het werkt in Final Cut Pro. Als je een bibliotheek opent in Final Cut Pro 10.4.6 of media probeert te importeren zul je een venster te zien krijgen waarin ongeschikte mediabestanden worden opgesomd, indien aanwezig. Je kunt ze van daaruit meteen converteren, waarbij je een kopie van het bestand krijg in het Apple ProRes 422-formaat. Het eindresultaat wordt in dezelfde map gezet en eventuele verwijzingen worden aangepast.


Je kunt de bestanden ook later converteren door Final Cut Pro te laten scannen en daarna de omzetting uit te voeren. De nieuwe bestanden zijn geschikt met toekomstige versies van macOS. Om ongeschikte mediabestanden om te zetten die door Motion of Compressor zijn herkend kun je QuickTime Player gebruiken voor het omzetten van een enkel bestand. Heb je meerdere bestanden, dan kun je dat weer beter met Compressor doen.

Op de website van Apple vind je een uitgebreide lijst van mediaformaten die getroffen worden door de veranderingen. Dat geldt ook voor software die gebruik maakt van het QuickTime 7 raamwerk. Ontwikkelaars zullen dan de ondersteuning voor deze mediaformaten rechtstreeks in hun app moeten inbouwen. Je kunt contact opnemen met de maker van je favoriete app om te vragen of er ondersteuning zal blijven. Een paar voorbeelden van mediaformaten waar je op moet letten: DivX, Flash Video, H.261, JPEG 2000, Microsoft Video 1, Motion JPEG A en B, RealVideo, SGI en meer. De volledige lijst vind je bij Apple.

Final Cut Pro X

Apple waarschuwde gebruikers vorig jaar dat toekomstige versies van macOS geen 32-bit meer zullen ondersteunen. Dit geldt uiteraard vooral voor apps, die vanaf dat moment niet meer te gebruiken zullen zijn. macOS Mojave is de laatste versie die je nog 32-bit apps laat gebruiken. De opvolger die in juni tijdens WWDC 2019 wordt aangekondigd, is alleen nog geschikt voor 64-bit apps. In september komt macOS 10.15 officieel uit voor iedereen.

Bekijk ook

Zo controleer je welke Mac-apps 32-bit of 64-bit zijn

Apple ondersteunt sinds macOS Catalina 10.15 geen 32-bit apps op de Mac. Je kunt zelf checken welke apps van jouw Mac getroffen zijn en niet zullen werken. Een update van de app is dan vereist.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.