Zijkant van de nieuwe 13-inch MacBook Pro zonder Touch Bar.

Dit mis je als je kiest voor de 13-inch MacBook Pro zonder Touch Bar

In welke opzichten verschilt de 13-inch MacBook Pro zonder Touch Bar ten opzichte van de duurdere Touch Bar-variant? Behalve deze aanraakgevoelige knoppenbalk, hebben beide modellen enkele verschillen maar ook veel overeenkomsten.

De huidige MacBook line-up zorgt bij sommige mensen voor wat verwarring. Apple kondigde niet alleen de nieuwe 13- en 15-inch MacBook Pro met Touch Bar aan, maar ook een 13-inch MacBook Pro zonder deze nieuwe aanraakgevoelige en aanpasbare knoppenbalk. Welke verschillen zijn er nog meer tussen het 13-inch model met en zonder Touch Bar?

Zijkant van de nieuwe 13-inch MacBook Pro zonder Touch Bar.

13-inch MacBook Pro met en zonder Touch Bar

Het assortiment voor de MacBook Pro is ruimer dan ooit. De MacBook line-up is behoorlijk divers, maar de naamgeving voor de nieuwe 13-inch MacBook Pro is wat verwarrend. Apple noemde de nieuwe 13-inch MacBook Pro zónder Touch Bar in één adem met de MacBook Air, maar is wel flink duurder. Weer een stap hoger vinden we de nieuwe 13-inch met Touch Bar, maar dit is ook qua prijsniveau weer van een andere orde. Maar wat nou als je kiest voor deze nieuwe Touch Bar-loze 13-inch MacBook Pro, welke functies mis je dan ten opzichte van de 13-inch versie mét Touch Bar?

Het prijsverschil tussen de basisuitvoeringen van deze twee 13-inch modellen is €300. Het ‘instapmodel’ is beschikbaar vanaf €1699, terwijl de versie met Touch Bar verkocht wordt vanaf €1999. Betekent dit dan dat je €300 betaalt voor enkel en alleen de nieuwe aanraakgevoelige knoppenbalk? Een blik op de specificaties laat nog wel enkele andere verschillen zien.

Verschil in processor, batterij en aansluitingen

Allereerst heeft de processor van het instapmodel een lagere kloksnelheid. Het gaat in beide gevallen om de dual-core Intel Core i5-processor, maar die van het instapmodel heeft een kloksnelheid van 2,0 GHz ten opzichte van 2,9 GHz voor de Touch Bar-versie. Bij lichte taken zoals e-mailen, surfen en tekstverwerken zul je hier weinig van merken, maar speel je zware games of gebruik je veel zware programma’s, dan is dit verschil wel degelijk te merken. De Touch Bar-vrije 13-inch is nog wel uit te breiden naar een 2,4 GHz-processor, maar daar betaal je dan meteen weer €360 extra voor.

13-inch MacBook Pro zonder Touch Bar open.

Andere verschillen aan de binnenkant vind je in het werkgeheugen en de grafische chip. Het werkgeheugen van het instapmodel heeft een snelheid van 1866-MHz, terwijl dit bij de Touch Bar-versie 2133-MHz is. Ook de grafische chip is iets anders: Intel Iris Graphics 540 ten opzichte van Intel Iris Graphics 550. Toch hoef je aan deze verschillen niet al te veel waarde te hechten, want in het dagelijks gebruik zul je niet veel verschil merken.

Er is ook nog een klein verschil op te merken in de batterij. Het instapmodel van 13-inch heeft een batterij van 54,5 wattuur, tegenover 49,2 wattuur in de duurdere Touch Bar. Apple geeft in beide gevallen echter een batterijduur van 10 uur aan, dus ook hier zul je weinig van merken. Wel merkbaar is in de hoeveelheid aansluitingen. De 13-inch zonder Touch Bar heeft slechts twee Thunderbolt 3-aansluitingen. De duurdere Touch Bar-versie heeft twee keer zoveel aansluitingen, namelijk vier. Ze zijn qua specificaties gelijk, maar het aantal aansluitingen is dus wel verschillend. Werk je veel met accessoires, dan kan dit eventueel de doorslag geven. Tot slot een saillant detail: de 13-inch MacBook Pro heeft twee microfoons, terwijl de uitgebreidere Touch Bar-versie er drie heeft.

Kenmerken tussen 13-inch MacBook Pro-modellen vaak hetzelfde

In alle andere gevallen gaat het om precies dezelfde modellen. Beide versies hebben het nieuwe uiterlijk en zijn beschikbaar in zilver en spacegrijs. Ook hebben beide versies het nieuwe verbeterde toetsenbord met vlindermechanisme en de extra grote Force Touch Trackpad. Het formaat en het gewicht van de MacBook zelf zijn ook identiek. En hoe zit het dan met de beeldkwaliteit? Ook deze blijken gelijk te zijn, want beide versies profiteren van de hogere helderheid en bredere kleurweergave met dezelfde resolutie. De speakers van de twee modellen zijn ook hetzelfde, dus qua geluidskwaliteit hoef je niks in te leveren.

13-inch MacBook Pro met Touch Bar.

Het grootste verschil tussen de 13-inch MacBook Pro met en zonder Touch Bar zit hem dus voornamelijk in deze Touch Bar en de hoeveelheid aansluitingen. Ook is de processor van het instapmodel dus wat zwakker, wat je vooral merkt bij zware programma’s. Twijfel je tussen de modellen omdat je bang bent dat de één meer weegt dan de ander, een minder goed scherm of minder krachtige speakers heeft, dan is er dus goed nieuws: deze aspecten zijn in allebei de modellen identiek.

Het ‘instapmodel’ is beschikbaar vanaf €1699 en de versie met Touch Bar koop je vanaf €1999.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 oktober 2016, 19:30
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen macbook pro, touch bar

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.