iPhone-7-concept

Ben jij klaar voor draadloos opladen van de iPhone?

Gaat Apple het met de iPhone 7 mogelijk maken om hem draadloos op te laden? Is Apple er klaar voor om zo'n nieuwe manier van opladen aan de iPhone toe te voegen?
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Welke kant gaat Apple op met de iPhone 7? Krijgen we wel of geen koptelefoonaansluiting, wordt hij wel of niet waterdicht? En hoe zit dit dan met opladen? Voorlopig krijgen we nog geen antwoorden op deze prangende vragen, maar we kunnen wel alvast vooruit kijken naar wat Apple allemaal van plan zou kunnen zijn. We bespraken al eerder de voor- en nadelen van het ontbreken van de koptelefoonaansluiting, maar hoe zit dat dan met draadloos opladen?

iPhone 7 draadloze oplader

Apple’s filosofie achter draadloos opladen

Apple is niet helemaal onbekend met het aspect draadloos opladen. De Apple Watch maakt gebruik van een magnetische oplader, waardoor je geen connector in de smartwatch hoeft te steken om hem op te laden. Apple geeft op de website aan dat ze hard aan een oplossing gedacht hebben om het opladen van een Apple Watch zo eenvoudig mogelijk te maken. Ze hebben daarbij hun MagSafe-technologie toegepast die we kennen van de MacBooks.

Op diezelfde pagina op de Apple-website leggen ze zelfs de filosofie uit achter het draadloos opladen. Het was voor Apple belangrijk om ervoor te zorgen dat je je Apple Watch in het donker kan opladen, met je ogen dicht. Maar waarom zou dit niet kunnen gelden voor de iPhone? Deze laad je immers ook vaak aan het eind van de dag op, vlak voordat je naar bed gaat. De filosofie voor het draadloos opladen van de Apple Watch kan net zo goed toegepast worden op de iPhone, helemaal omdat je deze vaak elke nacht opnieuw op moet laden.

Apple Watch opladen via inductieve oplader.

Dit inductieve laden van de Apple Watch is helaas niet zomaar mogelijk op een iPhone, omdat de behuizing van de huidige iPhone van aluminium gemaakt is. Hoewel er wel al mogelijkheden zijn om een toestel met metalen behuizing draadloos op te laden, kan Apple ook zelf nog met ideeën komen.

Wellicht dat Apple een contactpunt in het Apple-logo verwerkt dat vergelijkbaar is met de Apple Watch? Apple heeft zelf al patenten ingediend waarin draadloos opladen beschreven wordt, al werkt dat weer anders dan in de Apple Watch. Zou Apple dit zelf nog verder kunnen uitwerken?

Verwijderen fysieke aansluiting

Het toevoegen van draadloos opladen, of eigenlijk connectorloos opladen, en het eventueel verwijderen van de Lightning-aansluiting brengt zowel voordelen als nadelen met zich mee. Volgens geruchten werkt Apple ook al een tijd aan het waterbestendig maken van de iPhone, wat door het verwijderen van een open aansluiting alleen maar dichterbij komt. Voor het overdragen van data is een fysieke aansluiting ook niet meer nodig. De iPhone en iPad kunnen al sinds enige tijd draadloos gegevens overzetten met iTunes via Wi-Fi Sync. Ook het maken van een reservekopie kan sinds enige jaren al draadloos via iCloud.

Maar hoe zit dat dan met bijvoorbeeld reparaties of andere technische problemen waarbij een bedrade verbinding nodig is? Op de Apple Watch heeft Apple een speciale poort geplaatst in de inkeping van het horlogebandje en deze is ook nog eens afgeschermd met een kapje. Voor de iPhone zou een soortgelijke oplossing bedacht kunnen worden, vergelijkbaar met hoe nu de simkaart afgeschermd is.

Ovalpicture iPhone 7

Geen aansluiting? Daar is Europa niet blij mee

Apple stuit bij het eventueel verwijderen van een fysieke aansluiting nog op een ander probleem. In Europa is inmiddels een wetsvoorstel aangenomen dat alle toestellen die in Europa verkocht worden moeten werken met universele opladers. Apple zou momenteel al niet meer voldoen aan de toekomstige regels, omdat de Lightning-aansluiting geen universele optie is. Wel bieden ze een adapter aan.

Het is dan ook niet ondenkbaar dat Apple uiteindelijk (gedwongen) moet kiezen voor USB-C, de aansluiting die ze ook al hebben toegepast voor de nieuwste MacBook. Hierdoor is draadloos opladen nog steeds een mogelijkheid, maar het volledig verwijderen van een fysieke aansluiting zodat het toestel bijvoorbeeld nog dunner en waterdicht kan worden, lijkt daardoor niet helemaal haalbaar meer.

Een MacBook opladen via USB-C.

Praktische problemen bij draadloos opladen

Hoewel het draadloos opladen technisch al mogelijk is, stuit je toch nog op een aantal praktische problemen. Afhankelijk van de manier van draadloos opladen, is het de vraag of je zo’n lader wel altijd bij de hand kan hebben. Een kabeltje zoals nu stop je makkelijk in je tas of leg je op kantoor, maar als de lader grotere formaten aanneemt is het niet altijd praktisch om zo’n oplader bij je te hebben. Een kleine ronde aansluiting zoals de Apple Watch-lader is wellicht niet krachtig genoeg voor de veel zwaardere batterij van de iPhone.

Dan is er ook nog de kwestie over het wel of niet toevoegen van een koptelefoonaansluiting. Als Apple de koptelefoonaansluiting verwijdert en tegelijkertijd kiest voor draadloos opladen zodat de Lightning-aansluiting verwijderd kan worden, dan is er helemaal geen manier meer om een bedrade koptelefoon aan te sluiten. Het lijkt ons sterk dat Apple zowel de koptelefoon- als de Lightning-aansluiting tegelijkertijd uit de iPhone verwijdert.

iPhone-7-concept

Draadloos opladen zou het opladen van je iPhone handiger maken, zoals we ook al hebben ervaren met het opladen van de Apple Watch. Het volledig verwijderen van een fysieke aansluiting lijkt nog veel te vroeg, maar Apple zou wel alvast de eerste stappen van draadloos opladen kunnen zetten. Of dit ook al met de iPhone 7 realiteit wordt, valt nog te bezien. Het niet toevoegen van een koptelefoonaansluiting is wellicht al controversieel genoeg, waardoor Apple misschien beter een jaartje kan wachten met zo’n totaal andere manier van opladen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 januari 2016, 13:09
Categorieën Achtergrond, Apple
Onderwerpen draadloos opladen, iPhone 7

iPhone 7

Ontdek hier alle informatie over de iPhone 7, het toestel met 4,7-inch scherm dat beschikt over een 12-megapixel camera en A10 Fusion-processor. Is deze iPhone nog steeds de aanschaf waard en wat kun je er zoal mee?

iPhone 7

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.