Kindle verwijdert link naar in-app winkel, zwicht voor Apple’s nieuwe voorwaarden

Amazon heeft zijn Kindle-app bijgewerkt en daarmee de link naar zijn eigen online winkel verwijderd. Hiermee volgt de app andere e-booklezers die hetzelfde deden. De link is in strijd met Apple's nieuwe voorwaarden, die sinds februari van kracht zijn.

Kindle: nu zonder eigen winkelEerder schreven we nog dat e-booklezers Nook, Kobo en de Wall Street Journal hun verwijzingen naar eigen in-app winkels hadden verwijderd via een update. Dit omdat zo’n link in strijd is met Apple’s nieuwe algemene voorwaarden. Amazon’s Kindle-app, een van de meest gebruikte boeken-apps in de App Store, volgt nu dit voorbeeld. Als je voortaan boeken van Amazon wil kopen moet dit vanuit je browser, zonder dat de app je vertelt hoe en waar.


Aan het Kindle-aanbod op je iPhone en iPad verandert niks. De door Amazon aangeboden boeken zijn nog steeds te koop op je iOS-toestel, maar je moet nu via een grotere omweg naar de winkel om dit te doen. Vroeger stond rechtsbovenin een knop die je naar een browserscherm met de Kindle Store bracht, maar nu moet je vanaf je browser zelf die winkel opzoeken.

Apple introduceerde in februari nieuwe voorwaarden in de App Store. Alle in-app verkopen moesten voortaan gaan via Apple. Deed je dit niet, dan riskeerde je om uit de App Store verwijderd te worden. In juni versoepelde dit beleid: je mocht nog wel content gekocht van andere plekken bekijken op je iPad, maar een in-app winkel buiten Apple om of een verwijzing hiernaar in de app mocht niet meer.

Ondanks Apple’s invoer van de nieuwe voorwaarden, gebeurde er lange tijd weinig om deze te onderhouden. Apps zoals Kindle stonden voor lange tijd onveranderd in de App Store met een verwijzing naar een eigen webwinkel – tot vandaag. De nieuwe update verwijdert de winkelknop en gaat ook gepaard met een aantal veranderingen. Zo is het nu mogelijk om ook zo’n honderd kranten en magazines in de Amazon Store te kopen en lezen.

Downloaden: Kindle (gratis)

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.