Jony Ive en Marc Newson praten over design

Dit alledaagse product zou Jony Ive willen ontwerpen

Jony Ive heeft iconische Apple-producten ontworpen, maar als hij zou mogen kiezen is er één ding dat hij nog eens wil ontwerpen: een alledaags voorwerp.

Apple’s designbaas Jony Ive heeft de afgelopen twintig jaar de meest revolutionaire techproducten ontworpen, waaronder de Mac, iPod en iPhone. Toch is er nog iets wat hij nog graag zou willen ontwerpen. Een vrij alledaags product.

Jony Ive en Marc Newson praten over design

Jony Ive’s designambitie

Tijdens een interview met de Norman Foster Foundation (via Financial Times, achter betaalmuur), gaf Ive een verrassend antwoord op de vraag welk futuristisch product hij nu nog eens zou willen ontwerpen. “Een zeeppompje”, antwoordde Ive. Hij voegde eraan toe, dat hij denkt dat de bedoeling van design is om het menselijke aspect te benadrukken. Ontwerpers zouden daarom belangrijke problemen moeten oplossen met adembenemende eenvoud. Zoals hoe je je handen kunt wassen.

“Er zijn geen goede zeeppompjes”, legde Ive uit. Hij voegde eraan toe dat het hem “echt dwars zit” dat het hem niet lukt om een goed zeeppompje te maken. Zelf is het de topdesigner overigens ook nog niet gelukt. Voordat Ive bij Apple in dienst trad, werkte hij overigens aan projecten van Ideal Standard, een Britse fabrikant van sanitair. Voor hen ontwierp hij onder andere een wastafel, bidet en toilet. Een zeeppompje is dus niet eens zo vergezocht.

Tony Fadell, Steve Jobs en Jony Ive

Alledaagse producten
Want ondanks het feit dat Ive de meest iconische Apple-producten heeft ontworpen, heeft hij toch altijd een fascinatie gehouden met simpele, alledaagse producten. In de Apple Stores nieuwe stijl en het gloednieuwe Apple Park-kantoor kan hij zich daar volop mee bezighouden, want daar hebben ook de deurkrukken en wc-rolhouders het typische Apple-design gekregen.

Hij kan bovendien zijn designkunsten botvieren op allerlei andere producten die hij tussendoor ontwerpt. Zo heeft hij samen met beste vriend Marc Newson een bureau en een Leica-camera ontworpen. Die komen meestal niet gewoon in de winkel, maar worden geveild voor het goede doel. Newson is overigens ook niet vies van alledaagse voorwerpen: zo ontwierp hij onder andere een biertap en schoenen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 juni 2017, 12:09
Categorie Achtergrond
Onderwerp jony ive

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.