adobe-flash

Waarom Flash niet werkt op de iPhone

De Adobe Flash Player werkt niet op de iPhone en iPad. Dat is een bewuste keuze. Steve Jobs gaf ooit 6 redenen die nog steeds gelden.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Je kunt de Adobe Flash Player niet op de iPhone of iPad gebruiken. Als je dit probeert krijg je een melding ‘Adobe Flash wordt niet ondersteund’. Hoe kan dit en waarom werkt Flash niet op een iPhone of iPad? Dat leggen we in dit artikel uit.

Adobe Flash Player op de iPhone

De Flash Player van Adobe wordt gebruikt voor spelletjes, animaties en meer. Vroeger werkten heel veel browserspelletjes met Flash, maar tegenwoordig wordt het nauwelijks meer gebruikt. Dit heeft meerdere oorzaken. Zo heb je voor het afspelen van Flash-animaties een speciale plug-in nodig, die wel eens kwetsbaarheden bevatte. Daardoor was het gebruik van Flash onveilig. Flash heeft nog meer nadelen, waardoor websites tegenwoordig op nieuwere webtechnologieën zijn overgestapt zoals HTML5.

Flash op de iPhone: waarom werkt het niet?

Dat Flash niet op de iPhone werkt is een beslissing van Steve Jobs. Hij wilde niet dat Flash op iOS zou werken. In een briefzes redenen waarom Flash niet werkt. Microsoft en Adobe reageerden allebei op de brief. Apple kreeg bijval uit onverwachte hoek: volgens een topman van Microsoft was niet Flash, maar HTML5 de toekomst van internet. Adobe noemde Jobs’ kritiek dat Flash ongeschikt, onbetrouwbaar en onveilig zou zijn een ‘rookgordijn’. Uiteindelijk kreeg Jobs in 2017 zijn zin: Adobe gaf aan te gaan stoppen met Flash. Vanaf 2020 is het niet langer mogelijk om Flash te gebruiken.

Dit waren de 6 argumenten van Steve Jobs om geen Flash op iPhones toe te staan:

1. Flash is een gesloten systeem

Omdat de Flash Player eigendom van Adobe is, heeft het bedrijf alle macht in handen over de beschikbaarheid, ontwikkeling en mogelijkheden. Jobs wilde niet afhankelijk zijn van de ondersteuning door Adobe. Dit argument is nogal vreemd als je bedenkt dat de meeste systemen van Apple zelf ook gesloten zijn.

2. Flash is onveilig

Volgens Jobs liet de beveiliging van de Flash Player te wensen over en zou het alleen maar de deur open zetten voor aanvallen. Bovendien crashten Macs vaak door Flash. Apple wilde daarom niet het pas uitgebrachte iOS ‘vervuilen’ met een oplossing die niet veilig en betrouwbaar is.

3. Flash is een batterijvreter

Volgens Steve Jobs zouden iPads maar een batterijduur van 1,5 uur hebben als er Flash op zou draaien. Video’s zouden twee keer zoveel stroom verbruiken in vergelijking met andere webtechnologieën.

4. Flash belemmert iOS

Volgens Jobs was de belangrijkste reden om Flash tegen te houden, dat de Adobe Flash Player de ontwikkeling van iOS-apps zou belemmeren. Animaties, games en video’s in Flash zouden niet goed werken en zorgen voor een slechtere ervaring.

5. Apple heeft Flash niet nodig

Toen de eerste iPhone verscheen was Flash een dominante webtechnologie, die door 75 procent van alle video’s op het web werd gebruikt. Destijds was het echter al een aflopende zaak en Jobs zag dat al vroeg.

6. Flash is niet klaar voor de toekomst

Adobe Flash Player is gemaakt voor websites die uitsluitend op computers werden bekeken. Jobs zag een toekomst van touchscreens en daar was Flash niet op berekend.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 september 2018, 16:45
Categorie Apps
Onderwerpen adobe, flash
0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.