Jonathan Ive interview

Jony Ive spreekt in interview over Apple Watch-design, batterijduur iPhone en meer

In een uitgebreid interview met Apple-ontwerper Jonathan Ive wordt gesproken over het design van de Apple Watch, en de accu van de iPhone.

Jonathan Ive interviewDe Britse Financial Times heeft een interview gepubliceerd met Apple-ontwerper Jonathan Ive, waarin uitgebreid wordt gesproken over de Apple Watch. Het interview biedt een interessant kijkje op het ontwerpproces van de Apple Watch, en hoe Ive hier tegenaan keek vergeleken met bijvoorbeeld het design van de eerste iPhone.

Ive vertelt in het interview hoe er ontzettend veel tijd is gestoken in het ontwerp van de Apple Watch. Zijn team heeft het ontwerp voor duizenden uren getest om uit te komen op het huidige ontwerp. En hoewel de introductie nadert, wordt er nog steeds druk nagedacht over verbeteringen:

Zelfs nu het ontwerp van de Apple Watch ontzettend ver gevorderd is en we duizenden uren aan evaluatie en tests hebben besteed, zijn we nog steeds bezig met verbeteringen. Je probeert om alles zo nauwpassend en logisch mogelijk te houden, omdat alles met elkaar is verbonden. De beste producten zijn degenen waarbij je ieder attribuut hebt geoptimaliseerd terwijl je zeer bewust bent van de prestaties van alle onderdelen.

Veel Apple-fans maakten zich de afgelopen periode zorgen over de batterijduur van de Apple Watch: het horloge zou het hooguit 19 uur volhouden op een volle batterij. Daar heeft Ive een bijzondere kijk op: hij heeft het in het interview over de iPhone, die volgens hem leegraakt omdat hij zo licht en dun is. Hierdoor gebruiken we de iPhone vaker, waarbij hij sneller leegraakt.

Dat sluit op interessante wijze aan op berichten van eerder vandaag, over Apple’s geheime testlab voor ontwikkelaars. Apple zou ontwikkelaars aanraden om Apple Watch-apps te ontwerpen die je niet langer dan 10 seconden tegelijk gebruikt. Over dit korte gebruik van een horloge had Ive het ook kort tijdens het interview:

Wat mij opviel was dat ik soms naar mijn horloge keek en kort daarna weer moest kijken, omdat ik niet echt had beseft hoe laat het nou was. Als ik naar mijn telefoon had gekeken zou ik meer hebben opgelet, en de tijd zeker hebben onthouden. Ik vind het interessant hoe je bijna zorgeloos bent terwijl je op een horloge kijkt. Hierdoor is je pols de perfecte plek voor dit soort technologie.

Het ontwerpproces van de Apple Watch was volgens Ive heel anders dan bij de eerste iPhone. Dat heeft alles te maken met wat het ontwerpteam dacht over al bestaande producten:

Het gehele team verantwoordelijk voor de eerste iPhone had een absolute hekel aan mobiele telefoons die op dat moment veel werden gebruikt. Bij de Apple Watch is dat niet het geval. Ons designteam is dol op onze huidige horloges. We werken aan iets nieuws, maar hebben veel respect voor wat er op dit moment al is.

Het is duidelijk dat Ive de Apple Watch volledig als ontwerper benadert. Het gaat hem niet om verkoopcijfers, maar enkel om het neerzetten van zijn visie:

Ik maak mij meer zorgen of we hem zo goed mogelijk kunnen maken, dan dat ik mij zorgen maak over hoeveel we verkopen. We zijn intens kritisch richting onszelf en maken ontelbaar veel iteraties van ieder product.

De schrijver van het interview heeft het kort over de prijzen van de Apple Watch, maar citeert hierbij niet Jonathan Ive. Volgens hem zullen zowel de roestvrij stalen Apple Watch als de Apple Watch Sport voor 349 dollar worden verkocht, terwijl de gouden Apple Watch Edition “volgens bronnen” rond de 4.500 dollar kost. Dat deze uitspraken niks met Apple te maken hebben, bleek echter al snel. Apple heeft inmiddels ontkend dat de twee goedkopere Apple Watch-versies allebei dezelfde prijs krijgen:

De Apple Watch verschijnt in april – ook buiten de VS. Op maandag 9 maart is er een Apple-event met meer informatie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 maart 2015, 14:55
Categorie Achtergrond
Onderwerpen apple watch, jonathan ive

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015, met daarna elk jaar een nieuw model. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, activiteiten bijhouden, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en ermee betalen met Apple Pay. Lees hier alles over de Apple Watch.

Apple Watch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.