Updates voor iWork-apps als Pages.

De vijf belangrijkste vernieuwingen in iWork voor Mac en iOS

Apple heeft traditiegetrouw weer een reeks updates uitgebracht voor de iWork-apps. Zowel voor de Mac als iOS zijn er nieuwe versies van Pages, Numbers en Keynote verschenen. Deze werken bijvoorbeeld met Siri Shortcuts en de donkere Mojave-modus.

iWork aangepast voor iOS 12 en macOS Mojave

Met iOS 12 heb je allerlei nieuwe mogelijkheden tot je beschikking. Nu de update beschikbaar is, kan je aan de slag met apps die voor iOS 12 zijn bijgewerkt. Apple’s eigen iWork-apps horen daar ook bij, want Apple heeft onder andere ondersteuning voor de Siri Shortcuts-app toegevoegd. De Mac-versies lopen alvast op de zaken vooruit, want die zijn al bijgewerkt voor de donkere modus in macOS Mojave. Maar je vindt ook allerlei andere extra functies, zoals nieuwe bewerkbare vormen en meer.


#1 iWork bijgewerkt voor Siri Shortcuts
Met Siri Shortcuts kun je eenvoudig een taak automatiseren. Met een tik op de widget of een spraakopdracht naar Siri kun je bijvoorbeeld een nieuw document openen in Pages. Naarmate je de iWork-apps meer gebruikt, geeft Siri meer suggesties om te gebruiken met de Opdrachten-app. Je kan bijvoorbeeld snel je favoriete templates openen of je presentatie starten met je eigen Siri-commando. Je kan de opdrachten instellen via Instellingen > Siri en zoeken > Alle opdrachten, maar je kan er ook naar zoeken via de Opdrachten-app.

Nieuw in Pages: Siri Shortcuts.

#2 Pages, Numbers en Keynote klaar voor donkere modus
Op de Mac vind je een donkere modus die vanaf macOS Mojave voor het hele systeem in te stellen is. Safari wordt dan bijvoorbeeld donker, maar allerlei andere apps kunnen ook samenwerken met deze nieuwe weergave. In het geval van de iWork-apps is dat nu al het geval. Versie 7.2, 5.2 en 8.2 van respectievelijk Panges, Numbers en Keynote hebben een donker uiterlijk als je macOS Mojave al geïnstalleerd hebt. Heb je de macOS Mojave beta, dan kan je er nu dus al mee aan de slag. Alle andere gebruikers moeten nog even wachten, want macOS Mojave verschijnt op 24 september.

Bekijk ook

Donkere modus op de Mac: zo gebruik je dark mode van macOS

In macOS vind je een donkere modus (Dark Mode), die ervoor zorgt dat alles een donkere weergave krijgt. De menu's, apps en andere onderdelen worden dan donker weergegeven. Sinds macOS Mojave is deze donkere modus uitgebreid en vanaf macOS Big Sur kun je de donkere tinten nóg donkerder maken. Hier lees je hoe het werkt.

#3 Foto maken met je iPhone en plakken in een document
Een nieuwe functie in iOS 12 en macOS Mojave is de zogenaamde Continuïteitscamera. Met deze functie maak je een foto van je iPhone, waarna de gemaakte foto automatisch opgepikt wordt door je Mac. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is om in een presentatie, tekstdocument of spreadsheet op je Mac op de rechtermuisknop te klikken en te kiezen voor Maak foto. Op je iPhone wordt meteen de Camera-app geopend. Maak de foto en hij verschijnt automatisch in je bestand. Je hoeft daardoor geen foto’s meer te AirDroppen of via iCloud-fotobibliotheek te delen.

#4 Nieuwe bewerkbare vormen
Of je nu rondjes, pijlen of andere vormen wil toevoegen, in de nieuwe versies van iWork kan dat nu. Zowel op de Mac als op de iPhone en iPad vind je allerlei verschillende tekeningetjes. Je moet dan niet alleen denken aan de standaard vormen, maar ook icoontjes gebaseerd op voorwerpen zoals stoelen en bestek, dieren, eten en andere soortgelijke icoontjes. Je kan de vormen aanpassen qua grootte, zodat ze precies mooi in je bestand passen. Via het verfkwastje kun je de kleuren van de icoontjes aanpassen. Je vindt deze verbeteringen zowel op de Mac als op de iPhone en iPad in alle drie de iWork-apps.

Nieuwe vormen aan Pages toevoegen.

#5 Doe meer met tekeningen
Je kan sinds enige tijd tekeningen maken in bijvoorbeeld Pages, zodat je je document wat kunt opfleuren. In de nieuwste versies is het mogelijk om deze tekeningen te exporteren naar andere apps via het Delen-menu op de iPhone en iPad. Zo bewaar je de tekeningen in de Foto’s- of Bestanden-app, maar ook andere apps in het deelmenu. Je tekening hoeft dan dus niet per se meer bewaard te blijven in het document waarin je hem gemaakt hebt.

Daarnaast kun je in Pages nu ook je tekeningen animeren. Zo zie je bijvoorbeeld eigengemaakte pijlen tot leven komen of een simpel getekend mannetje naar voren lopen. Dit kan van pas komen als een bepaalde tekst in je document wat extra uitleg nodig heeft dat niet met woorden te omschrijven is. Een geanimeerde tekening kan daarbij helpen.

De iWork-apps hebben daarnaast nog allerlei andere kleinere verbeteringen gekregen, zowel op iOS als de Mac. Check daarvoor de exacte releasenotes in de desbetreffende App Stores. Pages, Numbers en Keynote zijn gratis beschikbaar voor iedere iOS- en Mac-gebruiker.

Bekijk ook

Apple iWork: alles over Pages, Numbers en Keynote van Apple

De iWork-apps Pages, Numbers en Keynote zijn Apple's kantoortoepassingen voor tekstverwerking, spreadsheets en presentaties. In dit dossier lees je alles over de iWork-apps voor iPhone, iPad en Mac.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.