iTunes Store pas in 2009 in Rusland

De Russen kunnen al jarenlang iPods kopen en de iPhone is er sinds kort ook verkrijgbaar. Maar voor de content zullen ze ergens anders moeten zijn: de iTunes Store komt er pas in 2009 beschikbaar.

apple itunes storeDe aanwezigheid van betaalde muzieknummers in iTunes is zo gewoon geworden, dat je bijna zou vergeten dat er ook landen zijn waar de iTunes Store nog helemaal niet beschikbaar is. En het gaat daarbij niet om kleine landen zoals Luxemburg of Jordanië maar bijvoorbeeld Rusland. Geld blijkt het grootste obstakel waarom er nog steeds geen Russische iTunes Store is: de contentaanbieders willen de hoofdprijs.

In Rusland is de iPhone eindelijk officieel verkrijgbaar via de netwerken van Megafon, Beeline en Mobile TeleSystems, maar voor het downloaden van muziek zullen de Russen nog tot 2009 moeten wachten. Voor de muziekwinkel zal Apple afspraken met lokale contentaanbieders moeten maken en die willen meer geld zien dan Apple normaalgesproken voor muzieknummers in rekening brengt.

Door aanbieders als AllOfMP3 is wel eens de indruk ontstaan dat muziek in Rusland extreem goedkoop is en dat de platenmaatschappijen ook met een dubbeltje per nummer wel tevreden zijn. Volgens operator Megafon is er iets anders aan de hand: “Het grootste probleem op dit punt is dat content in Rusland duurder is dan in sommige andere landen. De prijzen die iTunes overweegt voor content zijn ontoereikend voor copyrighthouders; ze vinden het te laag.”

Het probleem speelt niet voor de App Store, die veel minder aan grenzen en copyright-afspraken is gebonden. Ontwikkelaars uit de hele wereld kunnen hun app in de App Store publiceren, zonder tussenkomst van lokale belanghebbenden. De Russen kunnen daarom al wel via hun iPhone applicaties uit de App Store installeren. Maar voor muziek zullen ze nog even bij een andere aanbieder moeten aankloppen.

Uit een ander Oost-Europees land komt nog een ander opmerkelijk bericht: terwijl in andere Europese landen de zwarte iPhone 3G het meest populair is, blijken de Roemenen de voorkeur te geven aan de witte iPhone 3G.

Via: Macworld

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 oktober 2008, 17:00
Categorieën Diensten, Mac & macOS
Onderwerpen app store, auteursrecht, itunes, muziek, rusland

iTunes

Lees alles over iTunes, de software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? Apple is in 2019 gestopt iTunes, maar er zijn opvolgers!

iTunes

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.