‘iTunes is ouderwets en heeft een nieuw ontwerp nodig’

iTunes is hopeloos verouderd en heeft een nieuw ontwerp nodig. Dat vindt John Naughton, journalist bij de Britse krant The Guardian.

iTunesHet bestaat sinds 2001 en we gebruiken het allemaal om onze iPhones, iPods en iPads mee te synchroniseren: iTunes. In de loop der jaren is de software echter uitgegroeid van een applicatie om je cd’s mee te rippen tot een compleet mediacenter met muziek, podcasts, apps, tv-programma’s, films, iTunes Store en zeer recent het sociale muzieknetwerk Ping. Volgens journalist John Naughton is dat ook meteen het hele probleem. iTunes is volgens hem zo volgestopt met allerlei functies dat de software hopeloos ouderwets is geworden. Hij pleit dan ook voor een geheel nieuw ontwerp.

Naughton omschrijft iTunes in zijn artikel voor de Britse krant The Guardian als ‘het monster dat Apple-topman Steve Jobs op de wereld heeft losgelaten’. “Hij [Steve Jobs] heeft Apple op een centraal punt in een aantal exploderende markten gebracht en controleert de tolpoort waar alles doorheen moet – de iTunes Store”, aldus Naughton. Dit is tevens de reden dat Jobs gevreesd is in de markten waar het bedrijf actief is. Toch noemt hij juist iTunes als de zwakste schakel waar Apple iets aan zal moet doen:

You can do very little with an Apple device without hooking it up to iTunes. Until now, this has given Apple a key strategic advantage over all other competitors. But, as Britain discovered with the Suez canal in the 1950s, being unduly dependent on a single strategic asset can also have serious downsides.

Naughton geeft het voorbeeld van commentator Wade Roush die iTunes de ‘scheve toren van Ping’ noemt. Volgens Roush vervult iTunes inmiddels 27 verschillende functies. “Een social-networking-interface bovenop alle andere iTunes-functies zetten is als een octopus die nog een ledemaat aan z’n voorhoofd krijgt geplakt. Het is gewoon teveel”, zo stelt hij.

Beide komen echter niet met suggesties hoe het beter zou kunnen. Cult of Mac’s Giles Turnbull ziet wel iets in het opdelen van iTunes in aparte tools voor verschillende functies. Een applicatie voor het afspelen van muziek, een app voor de iTunes Store en een app om je iDevice te beheren.

Wat vind jij? Heeft iTunes een nieuw ontwerp nodig en zo ja, hoe moet dat er dan uit gaan zien? Of vind je het wel prima zoals het nu is?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 september 2010, 14:15
Categorieën Achtergrond, Diensten, Mac & macOS
Onderwerpen itunes, opinie

iTunes

Lees alles over iTunes, de software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven?

iTunes

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.