iPhone-killers op MWC 2008: Sony Ericsson Xperia X1

Deze week zijn we op Mobile World Congress 2008 in Barcelona, waar we op zoek gaan naar de ultieme iPhone-killer. Te beginnen met de gisteren aangekondigde Xperia X1 van Sony Ericsson.

Sony Ericsson Xperia X1De term ‘iPhone-killer’ zal deze week nog wel vaker voorbijkomen. We zijn namelijk op het Mobile World Congress 2008 in Barcelona, waar we op zoek gaan naar hét ultieme apparaat dat de naam iPhone-killer verdient. Apple is niet aanwezig op MWC en we zullen daarom meer dan gemiddeld aandacht besteden aan touchscreen-toestellen die andere fabrikanten de komende maanden zullen uitbrengen. Eind deze week maken we bekend welke fabrikant volgens ons het beste antwoord heeft om de concurrentie met de iPhone aan te gaan. We beginnen met Sony Ericsson, die gisteren de nieuwe Xperia-productlijn aankondigde.


Sony Ericsson maakte zondagavond bekend dat ze toestellen met Windows Mobile gaan uitbrengen. De Xperia-productlijn is gericht op consumenten en gaat van start met de X1, een liggend schuifmodel dat aan de Nokia Communicator doet denken. Op de persmeeting was het mogelijk om de X1 in handen te krijgen en foto’s te maken, maar op de beursvloer weigerde de demo-medewerker het toestel uit handen te geven: het ging op dit moment alleen om de gebruikersinterface, niet om de beleving van de knopjes en andere hardware. Dat kan blijkbaar nog veranderen.

Hoewel de Xperia X1 als consumententoestel is bedoeld, is het prijskaartje niet op consumentenniveau: als het toestel in het 3e kwartaal van 2008 uitkomt moet je er rond de 900 euro voor betalen. De iPhone lijkt dan opeens erg betaalbaar. Overigens zijn de specs van de X1 er dan ook wel naar: een volledig metalen behuizing, een WVGA-scherm (800 x 480 pixels), een volledig QWERTY-toetsenbord, HSDPA, Wi-Fi en aGPS.

Hieronder zie je een filmpje, waarin de mogelijkheden van de Xperia X1 worden gedemonstreerd:

Microsoft besteedde op haar eigen persconferentie vandaag veel aandacht aan Xperia van Sony Ericsson: vorig jaar hadden ze tijdens 3GSM nog maar 2 van de 5 grootste toestelfabrikanten aan boord (alleen Samsung en Motorola) en inmiddels is dat aantal gestegen naar 4 van de 5. In de loop van 2007 kwam LG erbij en nu is ook Sony Ericsson aan boord. Gesprekken met Nokia zijn gaande, maar de CEO van Nokia zei duidelijk in de eigen persconferentie, dat er voorlopig echt geen plannen zijn om toestellen met Windows Mobile uit te brengen.

Microsoft deelde op de persbijeenkomst ook nog een prikje richting Apple en RIM uit: zij richten zich in hun plannen teveel op de Amerikaanse markt en denken dat ze met aanwezigheid in twee of drie andere landen ook leuk wereldwijd actief zijn. Microsoft is dat wel: de toestellen zijn in bijna elk land te koop en ze hebben net een samenwerking aangekondigd met de grootste mobiele operator van Rusland.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.