iPhone firmware 2.1 – de eerste evaluaties: Bereikbaarheid, 3G, T-Mobile-logo en vernieuwde 3G/GPRS-iconen

In deel 2 van de tweedelige evaluatie van iPhone firmware 2.1 bespreken we de mogelijke verbeteringen in het telefoondeel van de iPhone, het (scrollende) T-Mobile-logo en de nieuwe iconen voor GPRS en 3G.

firmware 2.1Na een goede nachtrust is het tijd om een eerste, voorzichtige evaluatie te doen van de wijzigingen in iPhone firmware 2.1. In dit deel bespreken we de verbeteringen in het telefoondeel van de iPhone, de nieuwe iconen voor GPRS en 3G en de terugkeer van het scrollende T-Mobile-logo. In het andere deel komen de beveiligingsupdates, het (speaker)geluid, de backups, de Genius-afspeellijst en de overige softwareverbeteringen aan de orde.

Bereikbaarheid en 3G-ontvangst

De slechte bereikbaarheid, het belangrijkste pijnpunt van iPhone firmware 2.0.x zou met firmware 2.1 moeten zijn opgelost. In de release notes zijn hier twee punten aan gewijd:

  • Minder fouten bij het bellen vanaf de iPhone en minder verbroken verbindingen;
  • Nauwkeurigere weergave van de sterkte van het 3G-signaal;

Als we de vele reacties (bizar, 460 and counting!) en onze poll mogen geloven lijkt voor veel gebruikers nu een eind te zijn gekomen aan de ontvangstproblemen, al is het wellicht nog wat te vroeg om nu al conclusies te trekken en kan ook de euforie van een nieuwe firmware een rol spelen. Een groot aantal iPhoneclub-bezoekers meldt dat het aantal streepjes om de verbindingssterkte aan te geven inderdaad omhoog is gegaan; soms zelfs van nul tot volle bak. Maar wat is waarheid? Is dit slechts een cosmetisch kunstje waardoor we allemaal denken dat alle bereikbaarheidsproblemen zijn opgelost of is er daadwerkelijk sprake van een betere ontvangst? De waarheid zal in het midden liggen, maar feit blijft dat veel gebruikers meldden dat ze op eerder genoemde dead spots in en rond het eigen huis of andere problematische plekken nu ineens wel kunnen bellen of gebeld kunnen worden of van GPRS naar 3G zijn gegaan (Mic2000, Acrobat, Asjeffe, david007). Dat lijkt er toch op te duiden dat het om meer gaat dan een cosmetische ingreep. Helaas is het niet voor iedereen hosanna: een niet onaanzienlijk aantal bezoekers meldt een verslechtering van de ontvangst of zijn van 3G ineens teruggegaan naar GPRS, waaronder vink_sander, BA (met KPN en iFoneguide UnlockSIM) en Roy. Voor veel anderen is niets gewijzigd: ze hadden al geen 3G en hebben die na de update nog steeds niet of ze hadden al perfecte ontvangst en zijn er niet op achteruit gegaan. Opvallend is overigens dat er geen enkele bezoeker een reactie heeft achtergelaten met een ‘No Service‘-melding. Betekent dat dan toch dat er in ieder geval iets in de ontvangst is verbeterd of lopen we op de zaken vooruit?

iPhoneclub poll iPhone firmware 2.1 ontvangst

Helaas hadden we zelf niet meer aan deze tip gedacht, maar een goede test had geweest als je voor en na de update de Field Test had gedaan en de waarde bij Rx had genoteerd. Daaruit had afgeleid kunnen worden of de iPhone het cellsignaal inderdaad beter ontvangt. Wellicht een tip voor degenen die de upgrade naar iPhone firmware 2.1 nog moeten doen! Lees het gelinkte artikel voor een uitleg van de verschillende waarden.

In de reacties is ook veel gesproken over de Speed Test van Test My iPhone om de GPRS-/3G-verbindingssnelheid te testen. Helaas valt hier niet zoveel uit af te leiden; dat soort tests zijn over het algemeen vrij onbetrouwbaar als ze niet (semi-)wetenschappelijk over langere tijd en onder exact dezelfde omstandigheden worden uitgevoerd.

Scrollend T-Mobile-logo

Een veelgehoorde klacht is dat het scrollende T-Mobile-logo weer is teruggekomen. Voor sommigen was dit al eerder geval door een tussentijdse update van de Aanbiedersinstellingen (Carrier Settings), maar voor velen kwam dit als een onverwachte en vooral – niet gewenste- verrassing. Voor Mac OS X is er een oplossing met de naam Captain Crunch (CaptionCrunchCarrierString) waar geen jailbreak voor nodig is. We hebben dit zelf niet getest; het gaat om een tip van Simon (waarvoor dank!). Windows-gebruikers zullen moeten wachten op een nieuwe update van Apple of op een aankomende jailbreak waardoor een Carrier Logo-pakket uit Cydia of Installer kan worden gebruikt, zoals de Carrier Logo’s van iFoneguide.

iPhone T-Mobile logo in firmware 2.1

Nieuwe icoonweergave 3G en GPRS

Apple heeft voor iPhone firmware 2.1 gekozen voor een vernieuwde weergave van de verbindingsiconen voor GPRS en 3G (of eigenlijk: het ontbreken van een echt GPRS-icoon). Hieronder zie je de twee nieuwe iconen; boven GPRS, daaronder de nieuwe 3G-weergave. In firmware 2.0.x werd het 3G-icoon nog weergegeven als blauw blokje met daarin de letters 3G en het GPRS-icoon als leeg blauw blokje met wit puntje. Wat vind je: zijn de nieuwe iconen een verbetering? Hopelijk komt Apple in de nabije toekomst nog eens met een echt GPRS-icoon (een G’tje) in plaats van het nietszeggende en verwarrende puntje.

iPhone GPRS-logo in firmware 2.1

iPhone 3G logo in firmware 2.1

Poll

Hoe tevreden ben je over iPhone firmware 2.1? Laat het weten in onderstaande poll.

Je ervaringen met firmware 2.1 kun je ook kwijt in deze forumthread:
iPhone 3G ervaringen firmware 2.1

Blijf s.v.p. on-topic en reageer dus alleen over de (3G-)bereikbaarheid, het T-Mobile-logo of de vernieuwde iconen. Dat houdt de reacties overzichtelijk; voor jezelf, maar ook voor andere bezoekers. Voor de andere verbeteringen/aanpassingen van iPhone firmware 2.1 die niet in dit nieuwsbericht zijn genoemd hebben we een ander nieuwsbericht geschreven: .

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 september 2008, 9:41
Categorie Achtergrond
Onderwerpen 3G, antenne, firmware, gprs, ontvangst, t-mobile

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.