iPhone firmware 2.1 – de eerste evaluaties: Beveiligingsupdates, Geluid, Snellere backups, Applicaties, Genius

In deel 1 van de tweedelige evaluatie van iPhone firmware 2.1 bespreken we de beveiligingsupdates, het speakergeluid, snellere backups, Genius en alle overige verbeteringen/aanpassingen.
Jean-Paul Horn - · Laatst bijgewerkt:

firmware 2.1Na een goede nachtrust (voor jullie, wij moesten schrijven πŸ˜‰ ) is het tijd om een eerste, voorzichtige evaluatie te doen van de wijzigingen in iPhone firmware 2.1. In dit deel bespreken we de beveiligingsupdates, het (speaker)geluid, de backups, de nieuwe Genius-afspeellijst en de overige softwareverbeteringen. In het andere deel komen de verbeteringen in het telefoondeel van de iPhone, de nieuwe iconen voor GPRS en 3G en de terugkeer van het scrollende T-Mobile-logo aan de orde.

Beveiligingsupdates

Niet als zodanig genoemd in de (voor de verandering zeer uitgebreide) release notes, maar Apple heeft in iPhone firmware 2.1 ook de nodige beveiligingsupdates gedaan. Meest opvallend is het oplossen van de bug waarbij het mogelijk was om op kinderlijk eenvoudige wijze volledige inzage te krijgen in alle gegevens op de iPhone, zelfs als deze met een pincode was beveiligd (er was overigens ook een kinderlijk eenvoudige fix). Apple had die bug overigens al eerder gerepareerd voor firmware 1.x. Andere security updates zijn betere afscherming van onderlinge rechten van App Store-software (Application Sandbox), patches voor FreeType (CoreGraphics) en mDNSresponder en een bugfix voor WebKit (Mobile Safari) waarbij een schadelijke website toegang kon krijgen tot inhoud op de iPhone. De volledige uitleg en changelog kun je hier bekijken: About the security content of iPhone v2.1.

Luider speakergeluid en geluidsproblemen bij bepaalde spellen

Uit de reacties op ons nieuwsitem ‘Nu beschikbaar: iPhone firmware 2.1 met Genius-functie‘ komen een aantal zaken met betrekking tot het (speaker)geluid van de iPhone met firmware 2.1 naar voren. Het speakergeluid is volgens sommigen luider dan voorheen. Helaas lijkt dit ook tot problemen te leiden: zo zou volgens iPhoneclub-bezoeker JohnM het spelgeluid van het racespel Asphalt 4: Elite Racing (met name het driften) en Toy Bot Diaries enorm verslechterd zijn. Inge meldt zelfs een soort modemgeluid als ze de iPhone inschakelt of muziek afspeelt. Iemand dezelfde ervaringen?

Supersonisch snelle backups

Niet iedereen had er last van, maar als je het probleem van de trage backups had, dan zou je nu zeer opgelucht moeten zijn. Vrijwel iedereen die iets over de backupsnelheid zegt in de aankondiging van iPhone firmware 2.1 meldt dat deze enorm verbeterd is. Dit zijn overigens ook onze eigen ervaringen. Een backup die voorheen ruim een half uur duurde is nu binnen twee minuten volledig gedaan. Een pluimpje voor Apple dat dit vervelende probleem nu opgelost lijkt.

Genius: magie in je muziekcollectie

Een van de vernieuwingen in iPhone firmware 2.1 is de Genius-afspeellijst. Deze was al beschikbaar in iTunes 8 (en voor de iPod touch en nieuwe iPods), maar nu ook voor de iPhone. Hoe geniaal is de Genius? De ervaringen verschillen nogal, van zeer tevreden tot totaal niet werkend (geen aanverwante muziek gevonden). Waarom Genius voor de een wel werkt en voor de ander helemaal niet is nog niet echt duidelijk, maar wellicht is de muziekcollectie op de iPhone te verschillend, zijn de id3-tags niet goed ingevuld of is de collectie gewoon niet groot genoeg om een goede, gelijksoortige lijst samen te stellen. De muziekaanbevelingen zijn overigens niet altijd even logisch: zo vraagt Prana zich af welk algoritme er wordt gebruikt, want bij de selectie van rustige pop-nummers wordt er ook harde rock-muziek in de Genius-lijst opgenomen.

Daarnaast zijn er aantal die de hele Genius-functie niet op de iPhone te zien krijgen: hiervoor is de tip dat je eerst in iTunes de Genius-functie moet activeren en daarna minstens een keer met iTunes moet synchroniseren. Vervolgens kun je de Genius-functie activeren door in het iPod-deel op het Afspeellijst-icoon te klikken en vervolgens de Genius-optie te kiezen. Selecteer nu een nummer en je Genius-afspeellijst wordt aangemaakt. Je kunt ook eerst een bepaald nummer kiezen en dan tijdens het afspelen op de albumhoes tikken. Het Genius-icoon verschijnt dan onder de tijdbalk.

Installeren van App Store-games en -applicaties, Springboard-volgorde

Goed nieuws voor software- en gamefreaks! Het installeren van App Store-software gaat behoorlijk sneller in iPhone firmware 2.1. Waar het installeren van een game of applicatie eerder zorgde voor minutenlang wachten en een trage iPhone, is het installeren nu in een poep en zucht klaar. Een andere zeer welkome verbetering is dat nu ook de eigen volgorde van de iconen op de verschillende Springboard-schermen wordt onthouden. Geen gedoe meer met steeds opnieuw inrichten, maar eindelijk vaste schermen voor Games / Utilities / Webapps / enzovoorts (als dat je ding is). Ook bij een update van een game of applicatie neemt deze zijn originele positie netjes in.

Batterijduur

We hebben zelf nog niet echt een mening over de – al dan niet verbeterde – batterijduur van de iPhone met firmware 2.1 en er waren op het moment van schrijven ook (logischerwijs) nog geen andere ervaringen van iPhoneclub-bezoekers. Vandaar dat we hier nog niet echt aandacht aan besteden, maar wellicht hebben jullie inmiddels een voorzichtige eerste schatting en/of ervaringen?

Overig

Er zijn nog meer verbeteringen in iPhone firmware 2.1. Problemen met POP3- en Exchange-email zouden zijn opgelost (voor niemand echt een issue volgens de 460+ reacties), je wordt nu nogmaals gewaarschuwd bij ongelezen SMS-berichten (leuke extra) en is er nu de mogelijkheid om in te stellen of de iPhone moet worden gewist bij tien foutieve ingaves van het wachtwoord (iemand al ingesteld of getest?).

Je ervaringen met firmware 2.1 kun je ook kwijt in deze forumthread:
iPhone 3G ervaringen firmware 2.1

Blijf s.v.p. on-topic en reageer dus alleen over de in dit nieuwsbericht genoemde punten. Over de (3G-)bereikbaarheid, het T-Mobile-logo of de vernieuwde iconen voor 3G en GPRS hebben we een apart nieuwsbericht geschreven. Dat houdt de reacties overzichtelijk; voor jezelf, maar ook voor andere bezoekers.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 december 2009, 3:11
Categorie Achtergrond

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.