iPhone 8-concept van de voorkant.

Waarom het lot van de iPhone 8 met OLED in handen ligt van een klein Japans bedrijf

De iPhone 8 met OLED-scherm zal tijdens de lancering waarschijnlijk behoorlijk schaars zijn. De maker van machines die OLED-schermen kan produceren, kan nu al niet aan de vraag voldoen.

iPhone 8-concept van de voorkant.
Als we de berichten mogen geloven, gaat Apple volgend jaar een iPhone met OLED-scher uitbrengen met de komst van de iPhone 8, maar dit zal waarschijnlijk niet direct in grote getale zijn. Het lot van de eerste OLED-iPhone lijkt namelijk in handen te liggen van een klein Japans bedrijf dat nu al niet aan de vraag naar OLED-schermen kan voldoen.

Japans bedrijf maakt machines voor OLED-productie

Bloomberg dook in de wereld van de OLED-productie en kwam daarbij uit op het relatief kleine Japanse bedrijf Canon Tokki Corp. Dit bedrijf, dat gevestigd is tussen de rijstvelden in de Japanse plaats Mitsuke, is nagenoeg het enige bedrijf dat machines maakt die OLED-schermen kunnen produceren. Het bedrijf is al meer dan twee decennia bezig met het perfectioneren van de benodigde spullen voor OLED-productie. Het bedrijf heeft slechts 343 werknemers en heeft al een enorme achterstand wat betreft bestellingen van deze machines.

OLED-machine van Canon Tokki.

Elke machine die Canon Tokki maakt, kost ongeveer $85 miljoen. Momenteel zit er een wachttijd van twee jaar op voordat de machine bij de OLED-producent geleverd wordt. Elke machine is behoorlijk gecompliceerd en is ongeveer honderd meter lang. Grote tv-schermen, glazen panelen, robotarmen en andere technologie zit allemaal in zo’n machine verwerkt. De rode, groene en blauwe pixels worden met organische materialen aangebracht. De machines rollen niet zomaar van de lopende band, maar worden handgemaakt. Het is dan ook te vergelijken met een peperdure auto. Als iedere OLED-producent jouw machine wil hebben terwijl de productie ervan zo arbeidsintensief is, loop je vanzelfsprekend tegen problemen aan.

Eén iPhone-model met OLED-scherm

Apple zou in 2017 slechts één iPhone uit willen rusten met een OLED-scherm, dat waarschijnlijk geproduceerd gaat worden door Samsung. Samsung koopt zijn machines weer bij Canon Tokki, net als andere OLED-producenten als LG en Sharp. Sharp en Japan Display zouden nog niet klaar zijn voor volledige productie van OLED-schermen, waardoor zij pas in 2018 kunnen beginnen met de productie. De miljoenen iPhones die met OLED-schermen geproduceerd moeten worden, zouden dus voor heel wat uitdaging zorgen, zowel bij de maker van de OLED-machines als bij de leverancier van de schermen zelf.

Er is dan ook nog steeds twijfel over de productiehoeveelheid van de OLED-iPhone die in september in de schappen moet liggen. Je kunt er dus waarschijnlijk op rekenen dat er schaarste zal heersen bij de nieuwste en duurste iPhone, wat waarschijnlijk ook meteen de reden is dat niet alle iPhones een OLED-scherm krijgen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 december 2016, 10:17
Categorie iDevices
Onderwerpen iPhone 8, oled

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.