Vrouw met iPad Pro aan het tekenen en notities maken

iPad Pro-modellen zijn technisch verschillend, maar performance is hetzelfde

De 9,7-inch en 12,9-inch iPad Pro verschillen in de hoeveelheid RAM. Maar in de praktijk blijken die verschillen nauwelijks merkbaar, blijkt uit de traditioneel diepgravende test van AnandTech.

De twee modellen van de iPad Pro met respectievelijk 9,7-inch en 12,9-inch scherm zijn technisch niet hetzelfde. Toch presteren ze bij dagelijks gebruik hetzelfde. Dat blijkt uit een benchmarktests van AnandTech, een website die altijd zeer grondig te werk gaat.

Vrouw met iPad Pro aan het tekenen en notities maken

Grote en kleine iPad Pro vergeleken

AnandTech reviewde de 9,7-inch iPad Pro en keek daarbij naar een aantal benchmarks. Daarbij vergeleken ze de resultaten met de 12,9-inch iPad Pro en andere modellen zoals de iPad Air 2. Technisch gezien is er verschil tussen de twee iPad Air-modellen: de ene heeft 4GB RAM, de andere 2GB RAM. Toch blijkt het verschil in de praktijk erg mee te vallen. Dat komt waarschijnlijk omdat er bij de kleinere iPad Pro veel minder pixels aangestuurd hoeven te worden. Als je naar het aantal frames per seconde kijkt bij het spelen van games, ontstaat de indruk dat er een flink verschil in performance is tussen de twee modellen: de 12,9-inch iPad Pro haalt 80 frames per seconde, de 9,7-inch iPad Pro komt niet verder dan 50,84 frames per seconde.

Benchmark iPad Pro

Maar als je naar de browsertest kijkt (zie grafiek) dan is de prestatie vrijwel hetzelfde. Uit twee andere benchmark-tests komen vergelijkbare resultaten. Bij de schrijftest naar het geheugen valt op dat beide iPad-modellen zover voor liggen op de concurrentie dat het verschil tussen de 9,7-inch iPad Pro en de 12,9-inch iPad Pro niet relevant meer is. De Google Pixel C, Google Nexus 9 en Samsung Galaxy Tab S2 staan onderin de grafiek, samen met nog wat andere Google Nexus-tablets en een enkele Huawei- en LG-tablet. Volgens AnandTech is de opslagcapaciteit van de tablet mede bepalend voor de snelheid.

Meer kun je lezen bij AnandTech. Als je niet zo van grafiekjes houdt kun je ook ons 9,7-inch iPad Pro review nog eens lezen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 juni 2016, 17:04
Categorie iDevices
Onderwerp ipad pro
Device iPad Pro

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.