ios9_san_francisco

‘iOS 9 krijgt focus op kwaliteit’

iOS 9 krijgt een grote focus op kwaliteit en veiligheid. Apple gaat oudere devices beter ondersteunen en wil apps kleiner maken. Ook is er extra aandacht voor beveiliging.
Redactie - · Laatst bijgewerkt:

ios9_san_franciscoApple richt zich bij de ontwikkeling van iOS 9 vooral op kwaliteit, aldus bronnen van 9to5Mac. Door een groot aantal technische verbeteringen te introduceren wordt iOS stabieler en veiliger. Dat werd eerder al door bronnen beloofd, maar uit de nieuwe informatie blijkt wat Apple hier precies mee bedoelt. Zo worden oudere apparaten beter ondersteund, worden apps kleiner en staan er veel beveiligingsupdates op de planning. Hoe de focus op kwaliteit (weinig nieuwe features) te rijmen valt met de grote plannen voor de iPad (meerdere gebruikersaccounts, twee apps tegelijk gebruiken) wordt niet helemaal duidelijk.


De Mac krijgt volgens de bronnen ook een grote kwaliteitsupdate met OS X 10.11. Over deze Mac-update was tot nu toe nog maar weinig naar buiten gekomen, maar de verwachting was dat Apple meer informatie zou delen tijdens WWDC 2015. OS X 10.11 zal waarschijnlijk minder nieuwe toevoegingen bevatten dan iOS 9. De Mac is inmiddels vrij ‘volwassen’, waardoor Apple niet zomaar nieuwigheden kan bedenken die ook echt nuttig zijn.

Apple zal zich in OS X 10.11 voornamelijk richten op kleinere tweaks. De interface wordt op een aantal subtiele manieren aangepast, waarbij de designstijl van OS X Yosemite nog verder wordt doorgevoerd. Daarnaast wordt de Mac voorzien van een Bedieningspaneel, net als op de iPhone. Dit venster schuift aan de linkerzijde van het scherm naar voren en bevat knoppen waarmee je de Mac kunt besturen.

Control Panel OS X 10.11

Verbeterde beveiliging iOS

Apple wil iOS 9 en OS X 10.11 veiliger maken dan eerdere updates, door op meerdere vlakken tegelijkertijd de beveiliging aan te pakken. Hierbij komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Rootless. Apple wil iDevices en Macs beschermen tegen malware, extensies beschermen en diefstal van gevoelige data voorkomen, door een gigantische verandering door te voeren op kernelniveau. Het nieuwe Rootless-beveiligingssysteem zorgt ervoor dat zelfs Administrator-gebruikers geen toegang meer hebben tot beschermde bestanden op Apple-apparaten. Hiermee wordt ze in principe de toegang tot de root-map ontzegd. Een grote stap op beveiligingsgebied, die ook jailbreakers flink in de weg kan zetten. Op de Mac kan Rootless naar wens worden uitgeschakeld.
  • iCloud Drive. Op het moment synchroniseren Apple’s eigen apps zoals Mail, Notities en Herinneringen via een IMAP-server, zodat je via iCloud, Google of Yahoo je informatie online kunt synchroniseren. In iOS 9 en OS X 10.11 wil Apple voor dit proces iCloud Drive gaan gebruiken. Deze Apple-clouddienst zal end-to-end versleuteling bieden, waardoor je data tijdens de synchronisatie beter wordt beveiligd. Op deze manier wil Apple gebruikers aansporen om (bijvoorbeeld) over te stappen van Google naar iCloud.
  • Betrouwbare Wi-Fi-netwerken. Deze nieuwe Wi-Fi-functie zorgt ervoor dat je met betrouwbare Wi-Fi-netwerken kunt verbinden zonder dat je bijvoorbeeld een wachtwoord hoeft in te vullen. Handig, maar het werkt ook een andere kant op: staat een netwerk niet op de lijst van betrouwbare hotspots, dan gebruikt de iPhone, iPad of Mac een zwaarder versleutelde connectie om te verbinden. Zo wordt voorkomen dat je data wordt gestolen. Deze functie blijkt volgens de bronnen van 9to5Mac een twijfelgeval en zou wellicht worden uitgesteld naar een latere update.

Optimalisaties voor oudere iPhones en iPads

Apple gaat in iOS 9 optimalisaties doorvoeren, die vooral gebruikers van een iPhone 4s als muziek in de oren zullen klinken. iOS 9 zal te installeren zijn op de iPhone 4s en ook op de eerste generatie iPad mini. Om te voorkomen dat ze traag worden, zoals gebeurde toen iOS 7 op de iPhone 4 beschikbaar kwam, heeft Apple het softwareproces anders ingericht zodat er meer rekening wordt gehouden met oudere toestellen.

Voorheen koos Apple ervoor om een nieuwe iOS-versie te ontwikkelen, waarin bepaalde functies waren uitgeschakeld voor oudere apparaten. Nu wordt de omgekeerde aanpak gevolgd: iOS 9 wordt zodanig ontwikkeld dat het goed draait op een oudere A5-processor en Apple schakelt daarna extra functies in, zodra ze op een bepaald apparaat goed functioneren. Er zijn wel eens mensen die zeggen dat Apple de iOS-versies extra traag maakt op oudere toestellen, om mensen over te halen om een nieuw device te kopen. Maar als we naar de nieuwe werkwijze van het softwareontwikkelproces kijken, lijkt dat niet het geval. Voor Nederlandse gebruikers is dat ook goed nieuws, want uit eerdere cijfers bleek dat de iPhone 4s nog erg populair is. Maar liefst 31 procent van de Nederlandse iPhone-gebruikers heeft nog een iPhone 4s.

Kleinere iOS apps dankzij Swift 2.0

Er komt een update voor de Swift-programmeertaal, die Apple vorig jaar aankondigde. Swift werd voorgesteld op WWDC 2014 en is nog in ontwikkeling. Zo ontbraken nog code-bibliotheken in de taal, waardoor ontwikkelaars ze in elke app afzonderlijk moesten opnemen. De apps bevatten daardoor zo’n 8MB extra code. Heb je meerdere apps geïnstalleerd die met Swift zijn gebouwd, dan kan dat een behoorlijke hoeveelheid extra ‘ballast’ opleveren. In iOS 9 en OS X 10.11 gaat dat veranderen. De code-bibliotheken zijn dan standaard al aanwezig in het besturingssysteem. De apps zelf nemen minder ruimte in beslag en gebruiken minder data via het mobiele netwerk. Het heeft dus gunstige gevolgen voor gebruikers, maar het kan wel even duren voordat je echt iets merkt.

Het betekent namelijk dat ontwikkelaars hun apps weer moeten aanpassen en dat kan wel even duren. Apple zal zelf in ieder geval geen aanpassingen doen en zal waarschijnlijk pas in 2016 met de komst van iOS 10 en OS X 10.12 overstappen naar apps die gebaseerd zijn op Swift 2.0. En tussendoor kan ook nog vertraging optreden.

De laatste dagen komt er steeds meer over iOS 9 naar buiten. Zo schreven we over een nieuw lettertype voor de iPhone en iPad. Bovendien staat er een speciale Home-app op de planning. Meer over alle plannen lees je uiteraard in ons dossier iOS 9.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 mei 2015, 19:15
Categorieën Geruchten, iOS, Mac & macOS
Onderwerpen ios 9, OS X 10.11
34 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.