Reacties voor: iOS 6 uitgelicht: Apple Maps-kaartendienst met grote Nederlandse invloed

Apple introduceert in iOS 6 een eigen kaartendienst en stopt met Google Maps. De kaarten kunnen in 3D bekeken worden, waardoor je bijvoorbeeld de hoogtes van gebouwen in San Francisco en Sydney kunt bekijken.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 42 reacties

  1. ik heb als ik inzoom in Nederland altijd grijze kaarten in hybride/satelliet weergave. meestal vanaf stedelijk inzoomen wordt alles grijs. iemand anders ook met deze problemen ?!

  2. “kun je ook niet een iPod touch in de auto gebruiken”.
    Uiteraard wel met een mifi of vergelijkbaar kastje. De beperking zal eerder zijn dat een Touch geen GPS heeft.

  3. Wat? Geen navigatie voor oudere modellen dan de 4s? Wat een tegenvaller. Weet iemand hoe dit komt?

  4. Hoe valt de stem van siri dan te veranderen naar Nederlands want deze optie is nergens te vinden. Alleen Nederlandse instructies!

  5. Waarom denken jullie dat de Nederlandse stem afkomstig is van TomTom? De iPhone kan toch al sinds iOS 5 Nederlandse teksten voorlezen? Het lijkt mij dat ook hier gewoon teksten worden voorgelezen, of is de stem wezenlijk anders?

  6. Stom dat er maar 2 steden 3d zijn. Ik dacht dat het zo werkte dat de software de “ogen” had om bomen en huizen te herkennen zodat hij alles 3d kon maken.

  7. Navigatie enkel beschikbaar op 4S?? Niet op de gewone iPhone 4 dus?!

    Dat is best belachelijk!

  8. Gaat dit van je dataltegoed af? of kan je hem ook al een echte navigatie app ala tomtom navigon gebruiken zonder dat het van je data tegoed afgaat?

  9. Tot nu toe was ik redelijk tevreden iOS 6, maar nu ik zie dat de turn by turn alleen geschikt is voor de 4s, ben ik toch wel een beetje teleurgesteld.
    Hoop dat een jailbreak hier wat aan kan doen. Op IDB las ik dat er al stappen zijn gemaakt met het jailbreaken van 6. 🙂

  10. Dus als ik het goed begrijp wordt de verkeersinformatie niet via TomTom’s systeem verkregen? Die is namelijk altijd heel nauwkeurig en snel.

  11. @misterrr: Gaat van je databundel af. Je kunt hem als navigatie gebruiken, maar dan ben je zo door je bundel heen .Zeker als je de 3D weergave aanzet. Dat vreet MB’s… Ik heb hem inmiddels getest tijden het autorijden. Kansloos!! Ik hou het gewoon wel bij mijn vertrouwde Tomtom app.

  12. Leuke toevoeging, echter belachelijk dat navigatie niet op de 4 uitkomt

  13. Eh navigatie wordt door Siri gedaan, en wordt gesproken in het Engels, er is geen Nederlandse stem. Labels zijn allemaal wel in het Nederlands. Of zie ik wat over het hoofd?

  14. Hoe kan je de stem in het Nederlands krijgen dan?

  15. Navigatie is alleen beschikbaar op de iPhone 4S, niet op oudere modellen………..

    En op de iPad2 +3G ??

  16. Beteknt dit nu ook dat de (Google) streetview functionalitiet verdwijnt vanuit kaart-app? Dat zou wel weer jammer zijn vind ik.

  17. – Google Maps heeft bedrijven/winkel info waardoor je snel even een tel. nummer kunt opzoeken. Dit bestaat niet meer in iOS6.
    – Google Maps heeft een beter detailniveau in de foto’s in NL.
    – Geen Street View meer.

    Toch drie grote nadelen aan het weggaan bij Google, ik hoop dat Apple nog druk bezig is zeker de bovenste toe te voegen voordat iOS6 gereleased wordt.

  18. Origineel geplaatst door Jos van Vliet
    Beteknt dit nu ook dat de (Google) streetview functionalitiet verdwijnt vanuit kaart-app? Dat zou wel weer jammer zijn vind ik.

    ja inderdaad dat zou toch echt een flink nadeel zijn.

  19. Hmm. Jammer dat de kaarten niet offline beschikbaar zijn. Zou voor het buitenland een uitkomst zijn.

  20. Ik heb een 3GS en ik betwijfel of het te moeite waard is om iOS 6 op mijn telefoon te zetten.
    Volgens mij blijft er niks meer over dan behalve die shit-integratie van Facebook, Twitter & Co.

  21. Het klopt niet dat navigatie alleen geschikt is voor de 4S, het werkt ook prima op een 4. Wat niet werkt op een 4 is 3D maps.

    Wat betreft de navigatie is nog niet heel bruikbaar.
    Zodra je een naar een bestemming navigeert krijg je direct route instructies te zien
    https://dl.dropbox.com/u/16936480/foto%201.PNG

    Maar zodra je een afslag mist, of niet de route volgt die maps je vertelt, blijft de navigatie doorgaan net alsof je op de oorspronkelijke route zit.
    https://dl.dropbox.com/u/16936480/foto%203.PNG

    Ook mis ik een overzicht van verwachte aankomst tijd en is er op dit moment nog geen verkeers informatie te zien.

    Wel krijg je eenvoudig een route overzicht te zien.
    https://dl.dropbox.com/u/16936480/foto.PNG

    Kortom wel aardig voor een eerste beta maar er valt nog een hoop aan te sleutelen voordat het kan concurreren met Google navigatie of TomTom

  22. Zal ook wel weer moeten jailberaken om de 3d functie op mijn iPod 4g te krijgen… en gaat die niet gloeiend heet worden na deze update ????

  23. ik had gisteren als (klein) aandeelhouder alle hoop voor TT opgegeven en stond op het punt alles te verkopen, totdat ik het gerucht hoorde van de kaarten. Ik ben benieuwd naar het jaarverslag van 2012.

  24. “Om van Maps gebruik te maken heb je nog steeds een internetverbinding nodig.”

    Dan is het dus feitelijk onbruikbaar voor navigatie. Voor een goede en betaalbare navigatie moet je gewoon de kaarten in het geheugen hebben.
    Een flop van Apple dat ze dit niet beter hebben opgelost.

  25. Jammer dat de navigatie niet beschikbaar is voor de iPhone 4. Maar gelukkig krijg ik deze functie wel op m’n iPhone 5 (of hoe die gaat heten)

  26. Blijkt dat iOS6 van langs om meer een grote flop wordt indien je geen iPhone 4S hebt. Vindt het echt belachelijk dat er zoveel dingen zijn die zelfs al niet meer op de iPhone 4 worden ondersteund.

  27. Origineel geplaatst door rfjcjanssen
    ik heb als ik inzoom in Nederland altijd grijze kaarten in hybride/satelliet weergave. meestal vanaf stedelijk inzoomen wordt alles grijs. iemand anders ook met deze problemen ?!

    Dit heb ik dus ook.

  28. Origineel geplaatst door viermaal raden.
    “Om van Maps gebruik te maken heb je nog steeds een internetverbinding nodig. ”Dan is het dus feitelijk onbruikbaar voor navigatie. Voor een goede en betaalbare navigatie moet je gewoon de kaarten in het geheugen hebben.Een flop van Apple dat ze dit niet beter hebben opgelost.

    Zo werkt Google Navigatie op Android anders ook, al krijg je daar wel de optie om delen van de kaart te cachen (iOS 6.1 / 7?)

    Voor de rest: Logisch toch dat Apple de iPhone 4S ‘meer’ wil geven dan de iPhone 4? De punten waarvoor je een 4S zou kopen waren bij release nu niet per sé schitterend te noemen, Bluetooth 4.0, iets snellere processor, 8mp camera. Dat was het dus.

    Nu komt daar iOS6 functie ‘Navigeren’, ‘3D gebouwen’, ‘Flyover’ etc bij, wat fantastisch is voor mensen die destijds toch weer honderden euro’s in een iPhone hebben gepompt (-goed, in Nederland met de abbonnementen voor enkele jaren contract getekend-)

  29. Origineel geplaatst door Bram
    Zo werkt Google Navigatie op Android anders ook, al krijg je daar wel de optie om delen van de kaart te cachen (iOS 6.1 / 7?)Voor de rest: Logisch toch dat Apple de iPhone 4S ‘meer’ wil geven dan de iPhone 4? De punten waarvoor je een 4S zou kopen waren bij release nu niet per sé schitterend te noemen, Bluetooth 4.0, iets snellere processor, 8mp camera. Dat was het dus.Nu komt daar iOS6 functie ‘Navigeren’, ’3D gebouwen’, ‘Flyover’ etc bij, wat fantastisch is voor mensen die destijds toch weer honderden euro’s in een iPhone hebben gepompt (-goed, in Nederland met de abbonnementen voor enkele jaren contract getekend-)

    Hoe het bij Android werkt interesseert mij totaal niet. Enige wat mij interesseert is dat het volkomen onbruikbaar is voor navigatie. Kost gruwel veel MB’s en niet alleen in NL maar in buitenland onbetaalbaar.

    Leve Copilot, Tomtom, Navigon, Sygic enzovoort. Apple had zich beter geld kunnen besparen en gewoon Google houden.

  30. Ik zal denk ik na iOS ook nog gewoon NAVIGON en google maps (als google deze apart gaat uitbrengen, waar ik wel vanuit ga) op mijn iPhone houden.

  31. Origineel geplaatst door viermaal raden.
    Hoe het bij Android werkt interesseert mij totaal niet. Enige wat mij interesseert is dat het volkomen onbruikbaar is voor navigatie. Kost gruwel veel MB’s en niet alleen in NL maar in buitenland onbetaalbaar.Leve Copilot, Tomtom, Navigon, Sygic enzovoort. Apple had zich beter geld kunnen besparen en gewoon Google houden.

    Niet waar, nu is Apple onafhankelijk van Google op dit gebied, en kan, indien gewenst, Apple een offline modus inbouwen. Dat mocht waarschijnlijk niet van Google, nu kan het dus wel.

    In het binnenland kan mij die data overigens niet schelen- ik surf onbeperkt mobiel. Maar in het buitenland zal ik ook resoluut mijn Tomtom app gebruiken.

  32. Wandelroutes werken ook erg slecht, alleen in een stad zelf. Zodra er een stukje provinciale weg tussen komt worden er gelijk geen wandelroutes meer gevonden. Er jammer, want gebruikte dit ook vaak voor fietsen..
    Meer mensen met het zelfde probleem? Vind maps nogal tegen vallen, langzaam laden, bijna niets in 3D, routes invoeren werkt erg lastig en niet intuitief.

  33. Klinkt interessant allemaal, jammer niet beschikbaar op de iPhone 4 maar dat zal ongetwijfeld met een jailbreak te fixen zijn, waarschijnlijk zonder voice over dan.

    Ach en iedereen altijd maar zeuren als er geen updates komen en wanneer ze wel komen zeuren ze over dat t allemaal zo traag wordt… T is ook nooit goed..

  34. Word nu voor mensen die in België of in nederland wonen de kaart functie in siri mogelijk?

  35. Navigon en TomTom kosten geen mb’s. veel tamtam van apple maar geen weldenkend mens gaat de nieuwe navigatie regelmatig gebruiken. dat gaat je nl erg veel geld kosten aan je 3g internet abo. ik gebruik al 2,5 jaar navigon, ooit tegen gereduceerde prijs aangeboden in de app store en ben daar dik tevreden mee.

  36. 3D-kaarten en Flyover zijn alleen beschikbaar op de iPhone 4S, niet op oudere modellen.

    Toch leuk dat Apple de jailbreak-scene meer bestaansredenen wilt geven. Beetje triest alleen dat Maps kwalitatief slechter wordt, minder opties biedt en 0 vernieuwingen. Terwijl er tientallen miljoenen gebruikers zijn die geen 4S hebben. Ze garanderen Google Maps een maandenlange #1 positie in de App Store gok ik zo 😉

  37. Maps lijkt me voorlopig geen optie als om te navigeren omdat de kaarten niet off-line beschikbaar zijn. Het zou wel mooi zijn als TomTom het Apple design op haar beurt zou toepassen op haar eigen iOS apps. Noem het maar een Maps Pro.

    Tevens hier wat info dat ook Waze een rol speelt bij de Maps app: http://techcrunch.com/2012/06/12/confirmed-waze-contributing-to-apples-ios-6-maps-crowd-sourced-traffic-data/

  38. Zeer nettte, opgesomde artikelen iPc! Goed werk.

  39. Ik gebruik sinds vorig jaar met veel plezier Google Maps Navigation, en qua ‘mb’s’ die je verstookt, dat valt reuze mee. Ik heb het nooit exact gemeten, maar we hebben het hier over nog geen MB om half Nederland te doorkruisen. Neem aan dat dat op iOS niet anders zal zijn.

    Verder gok ik er niet op dat TomTom ermee akkoord zal gaan om alles offline beschikbaar te maken:
    1. TomTom wil ook zijn eigen Apps & navigatie blijven verkopen, en hierboven zie je toch veel reacties van mensen die liever offline navigeren.
    1. TomTom zal neem ik aan de (online!) gegevens van iOS gebruikers in het verkeer willen hebben, om diensten zoals files, doorlooptijden voor TomTom gebruikers en aan andere derde partijen willen verkopen. Als je offline navigeert, verliest TomTom / Apple een deel van hun input.

  40. @_Stephan: Ik denk niet dat het zo simpel zal liggen als jij beschrijft. TT hoeft niet accoord te gaan met het offline beschikbaar stellen want TT heeft daar echt geen probleem mee want er zijn meerderen die TT’s kaarten gebruiken voor offline navigatie.

    Probleem ligt bij Apple die geen zin heeft meer te betalen! En voor Apple is deze (verminkte) navigatie alleen een extra lokkertje.

    Wat betreft 2. Waarom zou iemand gegevens aan TT gaan verstrekken op zijn eigen kosten? Of zie je Apple alle iPhones voortaan met een extra sim uitrusten?

    Bovendien koop ik geen iPhone om Apple of anderen van informatie te voorzien. Laat ze maar een vergoeding geven.

  41. De nieuwe beta 3 heeft de Nederlandse stem gebracht naar maps. Eerder was die alleen beschikbaar in het Engels. Wel jammer dat het een mannen stem is, en niet gelijk met die van Siri

  42. En nu heeft google net uitstekende fietsnavigatie ingebouwd (op Android). Voor ons fietsland echt top! Snap de beweging van Apple, maar vind m heel dom. Fail.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.