iOS 6 uitgelicht: Apple Maps-kaartendienst met grote Nederlandse invloed

Apple introduceert in iOS 6 een eigen kaartendienst en stopt met Google Maps. De kaarten kunnen in 3D bekeken worden, waardoor je bijvoorbeeld de hoogtes van gebouwen in San Francisco en Sydney kunt bekijken.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

google mapsOp 11 juni demonstreerde Apple een aantal nieuwe functies van iOS 6. De nieuwe kaartenapp Maps is misschien wel de grootste vernieuwing. Apple vervangt in iOS 6 Google Maps door een eigen kaartendienst en maakt daarbij gebruik van kaartmateriaal van TomTom, OpenStreetMap en andere partijen. De klap is groot voor Google, die daarmee een groot deel van de mobiele appgebruikers kwijtraakt. De kaartendienst van Apple is vanaf de grond opnieuw opgebouwd met behulp van vector-technologie. Dat betekent dat je soepel kunt inzoomen en rondkijken en dat de teksten en graphics altijd scherp worden weergegeven.

Kaart- en dataleveranciers

tomtom kaartenSinds 2009 heeft Apple drie kaartenbedrijven gekocht: Placebase, Poly9 en C3 Technologies. De twee laatstgenoemde zijn gespecialiseerd in 3D-kaarten. Daarnaast maakt Apple gebruik van data van andere bedrijven. Meest duidelijk is TomTom, die rechtsonder achter het ‘omkrulhoekje’ wordt bedankt. Wie verder klikt ziet een flinke lijst van bedrijven, die een bijdrage hebben geleverd. TomTom heeft via een persbericht ook laten weten dat er een overeenkomst is gesloten voor wereldwijd gebruik van het kaartmateriaal. Details over de deal mogen niet naar buiten worden gebracht. Het zorgde ervoor dat de aandelenkoers van TomTom vandaag tussen de 12 en 16% steeg. De verschillende weergaves zijn nog steeds via de hoek rechtsonder beschikbaar: standaard, hybride en satelliet.

Nederlandse screenshots van de Maps-applicatie

Hieronder zie je een reeks Nederlandse screenshots van de Maps-applicatie. Zoals je ziet zijn de schermteksten al vertaald naar het Nederlands. Ook blijkt het mogelijk om Nederlandse gesproken navigatie-instructies te krijgen. De kaartenapp van Apple wordt gratis beschikbaar gesteld en ook voor het navigeren en het opvragen van verkeersinformatie hoef je niet te betalen. Lees ook ons artikel met 5 misverstanden over GPS.

[flickr]set:72157630048151975[/flickr]

3D-kaarten

Met Maps kun je bepaalde locaties in 3D bekijken. Door op de 3D-knop links onderin het scherm te drukken wordt de camera gekanteld, waarna er allerlei 3D-modellen van gebouwen te bekijken zijn. Op deze manier geven kaarten een beter idee hoe een stad er precies uitziet. De 3D-kaarten in iOS 6 beperken zich op het moment tot een aantal steden, waaronder San Francisco en Sydney. Er is een nieuwe functie Flyover aanwezig, waarbij je een fotorealistische 3D-weergave krijgt van bepaalde steden, inclusief kenmerkende gebouwen zoals het operagebouw van Sydney (hieronder te zien).

3D-kaarten en Flyover zijn alleen beschikbaar op de iPhone 4S, niet op oudere modellen.

flyover sydney

Navigatie

Door een route uit te stippelen in Maps, vertelt de app je tijdens een reis wanneer je links of rechts moet gaan. Deze functionaliteit lijkt veel gemeen te hebben met bestaande iPhone-apps zoals Navigon en TomTom. Omdat een stem je waarschuwt wanneer je een bocht moet maken, hoef je ook niet je ogen van de weg te halen om te zien wat je precies moet doen. Je kunt je reis ook bekijken vanuit een driedimensionaal perspectief, waarbij duidelijk wordt getoond waar bochten gemaakt moeten worden.

Navigatie met gesproken aanwijzingen is alleen beschikbaar op de iPhone 4S.

navigatie apple kaarten 1   navigatie apple kaarten 2

Zoals we al eerder zeiden gebruikt Maps onder andere gegevens van TomTom. Om wat voor gegevens het precies gaat wil TomTom niet zeggen, maar wij denken dat in ieder geval de functies die je helpen bij het navigeren van het bedrijf afkomstig zijn. Hier is TomTom immers in gespecialiseerd.

navigatie apple kaarten 3   navigatie apple kaarten 4

Anonieme verkeersinformatie

Verkeersinformatie MapsiPhone-bezitters kunnen met Maps aangeven waar er een file staat of een ongeluk is gebeurd. Hierdoor komt deze informatie op de kaart te staan en kunnen anderen bijvoorbeeld een route om die positie heen plannen. Alle informatie die je via Maps over het verkeer verstuurd worden geanonimiseerd, waardoor een ander je niet kan terugvinden op basis van je ingestuurde files. Blijkt er een file te ontstaan op je al geplande route, dan vraagt je iPhone of je misschien een nieuwe route wil plannen.

Er zijn op het moment al een aantal iPhone-apps die je situaties op de weg laten melden, zodat anderen er rekening mee kunnen houden. De iPhone-app Flitsers.mobi (€2,39) laat je bijvoorbeeld zien waar flitsers staan op basis van eerdere rapporten. Maps toont alleen wegwerkzaamheden, ongelukken en files.

Online beschikbaarheid

Om van Maps gebruik te maken heb je nog steeds een internetverbinding nodig. Hoewel dit op het moment niet anders is in iOS 5, kan dit onder iOS 6 voor problemen zorgen: de 3D-kaarten die worden getoond, gebruiken waarschijnlijk veel meer data dan de platte kaarten die je normaal gesproken bekijkt. Daar staat tegenover dat je buiten de deur altijd de 3D-functie uit kunt schakelen, waardoor je kaarten gewoon van bovenaf bekijkt. Omdat je een internetverbinding nodig hebt, kun je ook niet een iPod touch in de auto gebruiken om je reis mee uit te stippelen.

Geen OV-informatie

In de eerste bèta van iOS 6 lijkt de mogelijkheid om een route te plannen via het openbaar vervoer te zijn verdwenen. De vertrouwde knop die hiervoor werd gebruikt in iOS 5 is nog steeds in de applicatie zichtbaar, maar wanneer je hier op drukt word je naar een pagina voor route-apps gebracht waar nog niks op staat. Met deze pagina wil Apple waarschijnlijk alternatieven bieden om makkelijk een reis te plannen. Gezien deze optie al is toegevoegd, lijkt de kans klein dat er later een route-optie van Apple wordt toegevoegd.

Beschikbaar in bèta iOS 6

De genoemde functies zijn beschikbaar in de beta van iOS 6, die beschikbaar is gesteld aan ontwikkelaars. In de herfst van 2012 zal iOS 6 beschikbaar worden gesteld voor de iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPad 2, derde generatie iPad en de vierde generatie iPod touch.

Let op! Beta’s van iOS 6 zijn niet bedoeld voor dagelijks gebruik en kunnen niet gebruikt worden door gewone gebruikers tenzij de UDID van het iOS-apparaat bij Apple staat geregistreerd. Het is niet toegestaan om te vragen naar en/of het uitwisselen van UDID’s en downloadlinks naar de iOS 6-betasoftware.

Reacties: 42 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.