iOS 5 ondersteunt ook andere sociale netwerken dan Twitter

Behalve Twitter ondersteunt het adressenboek op de iPhone in iOS 5 ook de sociale netwerken Facebook, Flickr, LinkedIn en MySpace. Een systeembrede integratie met Facebook lijkt echter nog ver weg.

iOS 5 biedt ook Facebook integratieMaandag maakte Apple op de WWDC bekend diep in te zetten op Twitter in iOS 5. Door het Twitter-account te koppelen aan de iPhone, iPod touch of iPad, kun je vanuit elke plek in het systeem een bericht op het sociale netwerk plaatsen. We hebben de optie uitvoerig behandeld in iOS 5 Uitgelicht: Twitter-integratie in het hele systeem. Naar nu blijkt, zal iOS 5 ook andere sociale netwerken te ondersteunen. Facebook, LinkedIn, Flickr en zelfs MySpace zijn namelijk ook in het systeem verwerkt.


De integratie van die netwerken gaat echter niet zo ver als die van Twitter. Het komt erop neer dat je behalve het Twitter-account van een persoon in je adresboek, ook de adressen van andere sociale netwerken in het adresboek kan zetten. Zo kan je een link van iemands LinkedIn-profiel aan het adresboek toevoegen. iOS 5 zoekt er dan zelf de gebruikersnaam bij. Die linkt dan door naar de profielpagina van die persoon op dat netwerk.

De integratie is op dit moment niet zonder fouten. MySpace invoeren gaat op dit moment bijvoorbeeld alleen als je een nieuw contact in het adresboek aanmaakt. Problemen als deze moeten verholpen zijn als iOS 5 in de herfst uitkomt.

iOS 5 biedt meer sociale netwerken dan Twitter

In tegenstelling tot Twitter, lijkt het er echter niet op dat de andere sociale netwerken verweven worden met het systeem. Ook is er vooralsnog geen Twitter-achtige optie om ze automatisch te koppelen aan contacten uit je adresboek – een functie die Facebook overigens zelf ondersteunt met Facebook Chat en derde partij-applicaties daarvan.

AllThingsD werpt de vraag op of Apple en Facebook elkaar daarin snel zullen vinden. Android heeft de integratie tussen het telefoonboek en Facebook op een lager plan gezet nadat Google en Facebook ruzie kregen over de voorwaarden. Ook wilde Apple het grote sociale medium aan zich hechten voor de ‘wat luisteren vrienden?’-muziekdienst Ping. Dat kaatste volgens Apple-directeur Steve Jobs af op Facebooks zware voorwaarden.

Reacties: 15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.