Uitgelicht
Apple's WWDC 2024 - de belangrijkste aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts

Dit zijn de vijf belangrijkste vernieuwingen in iOS 10.2

Wil je weten wat er allemaal nieuw is in iOS 10.2? In dit artikel zetten we de vijf belangrijkste vernieuwingen voor je op een rijtje. Van de nieuwe emoji tot de nieuwe iMessage-effecten en achtergronden.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iOS 10.2 met nieuwe emoji's.
iOS 10.2 is binnenkort te downloaden voor iedere iPhone, iPad en iPod touch die geschikt is voor iOS 10. Deze versie is de afgelopen tijd uitbundig getest met meerdere beta’s voor ontwikkelaars en publieke testers, maar het belangrijkste is natuurlijk alle vernieuwingen in deze versie. Welke nieuwe functies kun je allemaal verwachten zodra iOS 10.2 op jouw toestel staat?

iOS 10.2: vijf belangrijkste vernieuwingen

Op het eerste gezicht bevat iOS 10.2 niet veel vernieuwingen, omdat de nieuwe versie er niet totaal anders uit ziet. Maar iOS 10.2 bevat toch een aantal fijne verbeteringen waar iedere iOS 10-gebruiker van kan profiteren. Van nieuwe emoji tot aan handige camera-instellingen: iOS 10.2 heeft een aantal leuke verbeteringen ten opzichte van de eerdere versies.

#1 Nieuwe emoji in iOS 10.2

De toevoeging die je waarschijnlijk het eerste opmerkt, is de komst van 72 nieuwe emoji. In totaal bevat iOS 10.2 echter nog veel meer nieuwe emoji, want er zijn ook nieuwe beroepen bij gekomen. Van de clown tot aan de facepalm en van de selfie tot aan het croissantje. In onderstaand aparte artikel over de nieuwe emoji in iOS 10.2 vind je alle overige toevoegingen.

Nieuwe personen emoji's in iOS 10.2.

Bekijk ook

Dit zijn alle nieuwe emoji's in iOS 10.2

Apple gaat in iOS 10.2 allemaal nieuwe emoji's toevoegen. Van een clown en de facepalm tot de selfie en het croissantje. Zit jouw favoriete emoji ertussen? In dit artikel een hele lijst met alle nieuwe en aangepaste emoji's van iOS 10.2.

#2 Nieuwe iMessage-effecten

Sinds iOS 10 kun je in iMessage zogenaamde schermvullende effecten met je berichten meesturen. Enkele animaties worden automatisch gestuurd bij bepaalde woorden, maar je kunt ook handmatig een leuk effectje meesturen. Met ingang van iOS 10.2 zijn er twee nieuwe schermvullende animaties bij gekomen: feestelijk en een opgeblazen hart. Bij feestelijk wordt je scherm gevuld met goudkleurige feestverlichting, terwijl je bij het hart-effect een ballon in de vorm van een hart opgeblazen ziet worden. Leuk detail bij laatstgenoemde: in de weerspiegeling van het hart zie je je eigen recente berichten in de desbetreffende chat.

Nieuwe animaties in iMessage in iOS 10.2.

Bekijk ook

iMessage-effecten en reacties: zo gebruik je ze

iMessage bevat leuke effecten om met je bericht mee te sturen. Effecten, animaties, simpele reacties: in dit artikel lees je hoe je deze gebruikt.

#3 Camera-instellingen

Vind jij het ook zo vervelend dat de Camera-app zichzelf telkens weer herstart, waardoor je bepaalde instellingen telkens weer moet aanpassen? In iOS 10.2 vind je nu een optie waarmee je de Camera-instellingen kunt bewaren. Zet je dit aan, dan opent de Camera-app altijd in de stand waarin je hem gesloten hebt, zoals panorama, vierkant of video. Ook de filters die je toegepast hebt, worden direct weer geopend zodra je een foto aan wil gaan passen. Reuze handig, want dan hoef niet elke keer weer de juiste instellingen opnieuw toe te passen.

Camera-instelling in iOS 10.2.

#4 Betere knoppen in Muziek-app

In de Muziek-app zijn een aantal veranderingen doorgevoerd. De grootste verbetering vind je bij de Shuffle- en Herhaal-knop. Zodra je het scherm met het huidige nummer opent, scroll je een stukje naar beneden. Voorheen zaten deze knoppen wat meer verstopt, maar nu vind je ze een stuk groter, vlak onder de afspeelknop. Bij nummers, afspeellijsten en albums in je eigen bibliotheek, vind je ook een nieuwe Sorteer-knop, waarbij je kunt filteren op titel of artiest of in het geval van afspeellijsten op type lijst en pas toegevoegd.

Bovendien zijn albumhoezen op het toegangsscherm net een slag kleiner, zodat de instructie voor het ontgrendelen beter op het scherm past. In de Muziek-app zijn thumbnails van videoclips ook een slag kleiner, zodat er twee naast elkaar passen.

Bluetooth-icoon iOS 10.2

Tot slot vind je in de statusbalk een nieuw icoontje zodra je een draadloze koptelefoon aansluit. Wel zo handig, want zo zie je meteen of je verbonden bent.

Muziek-bediening in iOS 10.2.

#5 Nieuwe achtergronden voor de iPhone 7

Heb je een iPhone 7, dan kun je met iOS 10.2 rekenen op nieuwe achtergronden. Deze zijn afkomstig uit Apple’s iPhone 7-keynote, want in de achtergronden zie je de gekleurde druppels. Apple gebruikt deze onder andere bij promotiemateriaal als je bijvoorbeeld een iPhone 7 bestelt. Met iOS 10.2 kan iedere iPhone 7-eigenaar zelf ook deze achtergrond instellen. Hieronder zie je welke er precies toegevoegd zijn. Overigens vindt je in macOS Sierra 10.12.2 ook nog nieuwe achtergronden, afkomstig van het Mac-event waar Apple de nieuwe MacBook Pro onthulde. Deze achtergronden bevatten de gekleurde verfspatten.

Achtergronden in iOS 10.2.

Bonus: Video-widget en instelling voor homeknop

Tot slot nog twee kleine toevoegingen die in iOS 10.2 verschenen zijn. Nieuw is bijvoorbeeld de Video-widget. In deze widget zie je welke video’s er allemaal opgeslagen zijn in de Video’s-app. Door op Toon meer te tikken, bekijk je tot drie video’s en zie je hoe lang je nog moet kijken voordat de film afgelopen is. Daarnaast is er nog een nieuwe instelling voor de homeknop. Normaal gesproken activeer je Siri zodra je de homeknop ingedrukt houdt, maar in iOS 10.2 kun je kiezen wat er dan geactiveerd wordt. Bij Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Homeknop vind je nu een schakelaar waarmee je kan bepalen wat er geactiveerd wordt bij het ingedrukt houden van de homeknop: Siri, stembediening of uit. Voorheen werd Stembediening alleen gebruikt als Siri uit stond.

Video's-widget en instelling voor homeknop in iOS 10.2.

Tot slot nog belangrijk om te weten: in Amerika is met iOS 10.2 single sign-on ingeschakeld. Via de Instellingen van je iPhone of iPad kun je inloggen in bepaalde apps, zodat je niet afzonderlijk voor elke app die tv-diensten aanbieden apart in hoeft te loggen. Dit werkt ook samen met de nieuwe TV-app die in Amerika de Video’s-app vervangt. Zowel single sign-on als de nieuwe TV-app verschijnen voorlopig niet in Europa.

Bekijk ook

Apple komt met universele tv-gids voor de Apple TV genaamd TV

Apple komt met een universele tv-gids voor de Apple TV. Met de nieuwe app kun je zien welke tv-series en films allemaal beschikbaar zijn bij de verschillende streamingdiensten. De app werkt ook op iOS.

Informatie

Laatst bijgewerkt
13 december 2016 om 12:35
Onderwerp
Categorie
iOS en iPadOS

iOS 10

iOS 10 is de grote update voor iPhone en iPad, die in september 2016 verscheen. In dit overzicht lees je meer over de functies, voor welke toestellen de update geschikt is en wat de grootste vernieuwingen waren. De update is opgevolgd door iOS 11.

iOS 10

Reacties: 33 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.