InstaAgent

InstaAgent-app neemt ongevraagd je Instagram-tijdlijn over, dit doe je eraan

InstaAgent, een van de populairste iOS-apps van dit moment, plaatst ongevraagd foto's op je Instagram-tijdlijn. In dit artikel lees je hoe je deze app weer verwijdert van je account.
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

InstaAgent De app InstaAgent staat momenteel bovenaan in de lijst met populairste gratis iOS-apps, maar blijkt een stuk minder onschuldig te zijn dan gedacht. De app plaatst zonder te vragen foto’s op het Instagram-account van gebruikers.

Update 11 november: InstaAgent is uit de App Store gehaald.

De app InstaAgent is razend populair, omdat je ermee kunt zien welke mensen het vaakst je Instagram-profiel bekijken. Om deze lijst in te zien moet je eerst een in-app aankoop doen, waarbij de prijs afhangt van de grootte van de lijst.

InstaAgent misbruikt toegang tot je account

Je moet echter ook toegang geven tot je Instagram-account, al zegt InstaAgent alleen ‘basistoegang’ nodig te hebben. Deze toegang heeft de app nodig om je profiel in te zien en de lijst samen te stellen, maar kan hierdoor ook ongevraagd spamfoto’s plaatsen via jouw account.

Opvallend genoeg zijn de recensies van InstaAgent vrijwel allemaal positief in de App Store, en ook op Android is de app razend populair. Gebruikers van Reddit laten een ander geluid horen en laat zien wat de app allemaal doet.

Het probleem werd ontdekt door ontwikkelaar Peppersoft. Een gebruiker kreeg een reactie van Apple kreeg. Daaruit blijkt dat Apple voorlopig geen stappen onderneemt om de app te verwijderen.

“Het aanbod van derden is onafhankelijk van Apple en Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de prestaties of het gebruik hiervan.” De vertegenwoordiger van Apple stelt dan ook voor om contact op te nemen met de ontwikkelaar van InstaAgent, maar verwijst vervolgens naar een website die niet blijkt te werken.

Zo verwijder je InstaAgent

Heb jij InstaAgent ook toestemming tot je account gegeven, dan kun je deze gelukkig makkelijk weer intrekken. Hiervoor moet je wel even naar de website van Instagram gaan. Log in met je account en ga vervolgens naar Profiel Bewerken en Apps beheren. Hier zie je een lijst met alle apps die toegang hebben tot jouw Instagram-account. Door op de blauwe knop Toegang Intrekken te klikken sluit je jouw profiel weer af voor de app.

Revisiegeschiedenis:

  • 2015 - 11 november: InstaAgent is uit de App Store gehaald.
  • 2015 - 10 november: Reactie van Apple-medewerker toegevoegd

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 november 2015, 7:47
Categorie Apps
Onderwerpen instagram, spam

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.