Ouder met kind en iPad

Reacties voor: EU: ‘Apple moet iMessage en App Store openstellen’

De Europese Unie heeft nieuwe wetgeving aangekondigd. Dit bevat meerdere maatregelen tegen machtsmisbruik door techbedrijven. Zo moeten iMessage, WhatsApp en Facebook Messenger compatibel worden met kleinere diensten. En de App Store moet worden opengegooid voor sideloading.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 24 reacties

  1. Waarom???
    Ik heb voor mensen met een Apple-device Imessage en alle overige gebruiken Whatsapp.
    En meestal gebruikt iedereen gewoon Whatsapp.
    De kans dat ik heden ten dagen nog een sms krijg of andere diensten ga gebruiken is klein.
    Ik ben 1 van de mensen die het gesloten systeem van Apple prima vind en ik begrijp totaal niet waarom men maar alles open wilt.
    Naar mijn mening moet de EU zich helemaal niet met dit soort dingen bezighouden en gewoon relevante zaken gaan regelen.

  2. Ik vind het prima. Ik vind whatsapp vreselijk door het bedrijf wat erachter zit. Ik betaal liever voor mijn privacy. Kan ik eindelijk whatsapp verwijderen en alleen nog maar iMessage gebruiken.

  3. Daar begint alle ellende. Mensen hebben niet voor niks een iPhone omdat het zou staan voor betrouwbaarheid en veiligheid. Als je alles openstelt voor andere platformen is er meer controle door o.a. overheden.

  4. Ik denk dat over een paar jaar er nieuwe wetgeving komt omdat ze niet alles goed afgetikt hebben.

    Signal, WhatsApp, iedereen moet met elkaar communiceren dus. Dus ik kies bijvoorbeeld ervoor om Signal te gebruiken voor de privacy. Maar mijn vrienden gebruiken WhatsApp. Ik stuur een Signal bericht naar WhatsApp en heeft Meta (met 2 berichten apps) mijn gegevens. Een van de nadelen is, is dat de Amerikaanse inlichtingendiensten meer informatie krijgen dan nu. WhatsApp geeft namelijk meer informatie dan Signal. Dus vaarwel privacy.

    En … mark my words: bij Meta gaat het ergens ‘per ongeluk’ fout waardoor bedrijven bij data kunnen of er een andere ernstig privacy lek is waar de politiek geen rekening mee heeft gehouden. We betalen miljarden aan Brussel en ik weet zeker dat er onvoldoende dekking in de wetgeving is. Dit enkel op basis van hoe het de aflopen jaren is gegaan.

    Daarnaast iemand kiest zelf voor een bepaald platform of app. Waarom moet de politiek zich hiermee bemoeien? En tuurlijk ben ik voorstander van goede concurrentie, maar dat wordt nu gereguleerd door de politiek.

  5. Origineel geplaatst door Juan
    Waarom???

    Ik heb voor mensen met een Apple-device Imessage en alle overige gebruiken Whatsapp.

    En meestal gebruikt iedereen gewoon Whatsapp.

    De kans dat ik heden ten dagen nog een sms krijg of andere diensten ga gebruiken is klein.

    Ik ben 1 van de mensen die het gesloten systeem van Apple prima vind en ik begrijp totaal niet waarom men maar alles open wilt.

    Naar mijn mening moet de EU zich helemaal niet met dit soort dingen bezighouden en gewoon relevante zaken gaan regelen.

    Precies mijn mening. Ik kies bewust voor een gesloten systeem. Daar hoeft Europa zich niet mee te bemoeien. Je hebt gewoon andere keuzes als je anders wilt!

  6. Gaat niet gebeuren, Apple vaart vaker hun eigen koers, en trekt van wat de EU ervan vind niets aan. Ik vind Signal net als iMessage beter en veiliger dan Whatsapp. Er is altijd een doelgroep die vinden alles aan elkaar te moeten knopen, klink leuk maar je krijgt ook veel troep binnen, en het platform wordt instabiel.

  7. Origineel geplaatst door Middelvillage
    Precies mijn mening. Ik kies bewust voor een gesloten systeem. Daar hoeft Europa zich niet mee te bemoeien. Je hebt gewoon andere keuzes als je anders wilt!

    En je hebt daadwerkelijk de illusie dat Apple een gesloten systeem is… zeker het ecosysteem voor de gebruikers is gesloten, de hoofdreden daarvoor is een goed verdienmodel voor Apple. Maar jouw data en privacy is wat betreft VS overheidsdiensten net zo “open” als Google en co. Ik snap niet waar de illusie Apple is veilig en pro privacy steeds nog vandaan komt. Pegasus en consorten laten toch keer op keer zien dat Apple net zo kwetsbaar is als de rest. Daarnaast valt Apple onder het zelfde rechtssysteem als Google, Meta en co en is Apple’s drive net als bij de rest winst winst winst. En toch blijven fanboys maar roepen hoe goed het is dat Apple alles in eigen hand houdt, hoe goed Apple hen beschermt, hoe goed het is dat Apple andere diensten (betalingen etc) weigert. Apple, het bedrijf dat de trojan en bewaking als eerste partij op het apparaat in iOS wil inbouwen…

  8. Je ziet, dat zodra Apple geen argumenten meer heeft, veiligheid en privacy naar voren worden geschoven. Klinkklare onzin natuurlijk. Ik ben blij, dat iMessage wordt opgesteld om samen te werken met andere apps.

  9. @Jaap Couro: Goed gezegd!

  10. @Jaap Couro: Ben wel benieuwd naar je onderbouwing Jaap.
    Gezien Google maar wat graag meewerkt met de FBI en Apple pertinent weigert om klant data of unlock codes door te geven aan de FBI
    En nee, ik ben geen fanboy, ik ben van mening dat mensen lui zijn geworden met hun gemak van Whatsapp en daardoor de totale inbreuk op privacy ‘voor lief’ nemen. Dáár zou de EU wat aan moeten doen. Het structurele doorverkopen van onze data.

  11. Aaaah de EU-SSR op zijn best *sigh*

  12. Ik zie het graag zo. Als ik een email stuur naar iemand waarvan ik het email adres heb dan komt mijn email daar aan. Ongeacht welke client ze gebruiken. Zo vind ik dat het ook met berichtendiensten moet gaan. En dan net zoals imessage, dat je kan kiezen hoe je bereikbaar wilt zijn, telefoonnummer, email adres of een soort van gebruikersnaam. Zoals vroegen ook sms was, maakte niks uit wat voor telefoon je had, je kon zelfs smsen naar vaste telefoonnummers.

  13. Je helemaal gelijk, de eu moet een keer mensen helpen dan boeren en andere bv’s gaan pesten. Het wordt steeds meer lastiger en onprettiger om in de eu een bv op te starten! Weet je wat ze moeten doen is armoede bestrijden het is 2022 en nog steeds is er veel armoede. Nee gaan ze steggelen over een app schei toch uit!

  14. Ik snap de reacties die hier geplaatst worden goed, maar leuke ontwikkelingen in een nieuw te ontwikkelen OS voor telefoons zijn absoluut onmogelijk zonder medewerking van bijvoorbeeld WhatsApp.

    Er is geen mens die zo’n telefoon( nieuw of oud ) wil hebben als Whatsapp niet ondersteund wordt. Kijk naar oude Symbian telefoons(die ook nu nog gewoon zouden werken) en Windows OS.

    Persoonlijk vond ik Windows OS ontzettend leuk om te gebruiken(en een beetje weg van de eenheidsworst IOS of Android)
    Hoe groot is nu de kans dat er enige (serieuze) concurrentie ontstaat voor Android en IOS?

    Overigens is ook mail volgens mij gewoon een voorbeeld van een “cross app!” toch?

  15. Als iedereen die grenzeloos communiceren zo belangrijk vindt nou gewoon Whatsapp installeert, waarom zou Apple dan ook iMessage nog eens open moeten stellen? Ik geloof idd dat Apple mijn privacy en afscherming van malware beter regelt dan andere partijen op de markt en wil vrij blijven van alles wat via social media toegang kan krijgen tot mijn apparaten. Dus geen Whatsapp etc voor mij.
    Waarom wil Europa in een tijd dat cybercrime ingrijpender en harder toeslaat dan ooit tevoren nu perse Apple dwingen om zijn eigen systemen open te gooien? Omdat dochterlief dan op een Android kan iMessagen met pappie op zijn Apple? Kom op, als je Android wil dan heb je ook Whatsapp, dus wat is hier dan het probleem? En die vele kleine bedrijfjes die niet willen betalen maar wel willen profiteren van de Apple markt? Daar geloof ik niets van, Apple heeft er alle belang bij dat de goeie onder dit soort bedrijven op het Apple platform kunnen innoveren.
    Ik vraag me af, of de pleitbezorgers van de EU belang hebben bij meer achterdeuren in de Apple-systemen. Achterdeuren die via de huidige afscherming gewoon nog niet lukken (op een sterk gecontroleerde Pegasus dan na).

  16. Het is onderdeel van een breder pakket aan maatregelen, genaamd Digital Markets Act (DMA) en is erop gericht kleinere diensten een eerlijke kans te geven.

    Lees i.p.v. “kleinere diensten” “geheime diensten”. De politici hebben de mond vol van veiligheid en bescherming van de burgers, maar in werkelijkheid is het hun bedoeling om volledig inzicht te krijgen in wat de burgers denken en willen. Het lukte niet om bij voorbeeld de beveiliging van Apple te omzeilen, dus doen ze het nu op deze manier. Je hoeft toch werkelijk geen raketgeleerde te zijn om dat te snappen. En geen enkele regering ter wereld zal hier kanttekeningen bij plaatsen.

    Ikzelf zit helemaal niet te wachten op het openbreken van het Apple ecosysteem, in tegendeel, de geslotenheid is juist de kracht ervan. En precies daarom moet het kapot.
    Als ik al die zogenaamde “openheid” gehad zou willen hebben, dan had ik al lang geleden voor Windows en Android gekozen.

  17. De veiligheid en privacy waar Apple altijd zo op hamert is echt niet veel meer dan een marketing tool. De waarheid ligt ergens meestal in het midden. Ondertussen weten we allemaal wel dat alles is te hacken, ook een iPhone, is al diverse keren gebleken. Omdat bekend is dat Apple iMessage liever gesloten houd voor de iPhone, en dat is niet om veligheids redenen maar puur uit eigen belang (commercieel) ben ik er zeker voor om iMessage open te stellen voor communicatie met andere message apps, gewoon omdat het kan. Scheelt een hoop troep op je toestel van 3rd party apps die ook zonder je toestemming allerlei persoonlijke informatie van je verzamelen.

  18. @Juan:

    Dan laat jij lekker precies zoals alles is. Je HOEFT NIET mee te doen met interoperabiliteit.

    En de EU gaat over concurrentie. De tech reuzen hebben al meerdere keren aangetoond, dat zij hun macht zullen misbruiken, wanneer dat zo uit komt. Ook Apple. Zie het iMessage verhaal.

  19. @Timo:

    Wat is je punt precies? Want het raakt kant noch wal.

  20. Ik krijg bij de “onderzoeken” van de EU al meer het idee dat ze opzoek zijn naar funding om zichzelf in leven te houden. Idiote regels bedenken die zogenaamd goed zijn voor de burgers en vervolgens hoge boetes incasseren omdat men weet dat ze toch niet nageleefd worden.

    Net als het ambtenaren apparaat bij gemeenten dat knutselt met gemeentegelden.

  21. @Steven: Je kan een andere app gebruiken, ja, maar als je dan een bericht stuurt naar iemand die WhatsApp gebruikt kom je nog steeds in aanraking met Meta.

  22. @Jaap Couro: In vergelijking is Apple gesloten, ja.

    Ook is het gewoon een feit dat de privacy bij Apple beter geregeld is. Als de overheid in de VS iets wil hebben werkt Apple niet zonder slag of stoot mee. Meta daarentegen… En dan hebben we het nog niet eens gehad over wat Alphabet en Meta al met je data doen zonder dat de overheid er bij komt kijken…

  23. Daar komt alleen maar ellende van. Ik wil het ook helemaal niet.

    Als ik rotzooi had gewild dan had ik wel die google troep gekocht. Maar ik wil die spyware troep niet en al die spam ook niet.

  24. Ben benieuwd of Apple dan op Europese telefoons gewoon iMessage blokkeert en niet meer te gebruiken is? Zie ik ze ook nog wel doen.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.